Antena Meniu Search
x

Video Zonele lovite de caniculă unde s-au resimţit peste 50 de grade Celsius. Urmează noi zile de foc în România: "N-am cum să stau îmbrăcat. Murim!"

Jumătate din ţară s-a copt la soare azi. A fost Cod Portocaliu de caniculă în toată zona de sud a României. Temperaturile resimţite au depăşit 50 de grade Celsius, inclusiv în Capitală. Aerul fierbinte şi greu de respirat i-a dus pe mulţi direct la medic cu tensiune mare şi palpitaţii. Atenţie însă, nici măcar la miezul nopţii nu vor coborî sub 30 de grade. O oază de răcoare găsim în aceste zile doar în vârful muntelui. Pe Transfăgărăşan, de exemplu, e încă zăpadă. 

de Redactia Observator

la 13.07.2023, 19:48

Val de canicul în România. "Constanţa, ora 15.00. Sunt 29 de grade Celsius în termometre", transmite Andreea Filip, reporter Observator. "Ora 15.00. Sunt 35 de grade Celsius la Timişoara", spune Iulia Pop, reprorter Observator. "Craiova, ora 15.00. 37 de grade la umbră", arată şi Cristina Oprea, reporter Observator. "Bucureşti, ora 15.00, 43 de grade Celsius", adaugă Andreea Milea, reporter Observator. 

România, topită de caniculă

O parte din ţară parcă a luat foc astăzi. Aerul fierbinte a greu de respirat. "Nu vedeţi că-i foc afară! E cald rău", se plânge un bucureştean. "E cald rău, murim afară. Nu ai cum să stai afară. Eu nu am cum să stau îmbrăcat. Mor de cald. 45 de grade, aşa se simte. 45 de grade şi e cald, n-ai cum. Mori!", spune altcineva. 

În Capitală, fântânile de la Unirii au fost refugiu pentru trecători. "E un disconfort puternic, foarte puternic. Nu ştiu copiii, vârstnicii ce reacţii au, dar e greu, foarte greu la soare. Foarte fierbinte! Cum stăm noi în betoane, între blocuri e foarte greu", crede un trecător.

Pe acelaşi subiect

Temperaturi de peste 50 de grade Celsius

În marile oraşe, căldura este amplificată de betoane. La nivelul asfaltului pot fi şi 60 de grade. La fel de cald poate fi şi la etajele superioare ale blocurilor. "E incredibil de cald şi trebuie să mergem la muncă", spune un român. 

Apa rece a fost vitală mai ales pentru cei care au ieşit pe străzi la orele amiezii. "Nu găseşti în tot magazinul un pic de apă rece! Frigiderele goale şi ei pun în rafturi. E cald rău de tot, ca niciodată am văzut astăzi căldură", mărturiseşte cineva.

În pragul leşinului, pe stradă

Mulţi au ajuns cu probleme la punctele de prim ajutor. Cu tensiune, deshidrataţi sau în pragul leşinului. "Aoleu ce bine e aici. Altă viaţă! Nu mai ies afară, gata. S-a terminat", declară o persoană care are tensiunea 15 cu 9, "un pic mare". "Încercaţi să evitaţi cofeina când este foarte cald afară", recomandă medicii.

"Prezintă pusee hipertensive din cauza căldurii, pacienţii sunt deshidrataţi pentru că circulă în intervalul orar care nu le este recomandat acestora şi aici ne referim la acel interval clasic 10-18. Am descoperit astăzi tensiuni de 18, 19. Am avut pacienţi care sufereau lipotimii sau insolaţii", spune Răducu Manole, medic centru de caniculă.

"Este miezul zilei, iar în Capitală sunt 40 de grade Celsius la umbră şi aproape 50 la soare. Este caniculă, aşa că nu am ieşit din casă fără haine în culori deschise, pălărie şi nu am uitat nici de sticla cu apă pe care aproape că am terminat-o în mai puţin de jumătate de oră", arată Andreea Milea, reporter Observator.

Locul din România unde e încă zăpadă

"La 230 de kilometri distanţă, în inima munţilor Făgăraş, e încă zăpadă şi sunt doar 15 grade. Aşa că nu e de mirare că, aici, în zona Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine, am nevoie de o geacă chiar şi-acum la mijlocul lui Cuptor", spune însă Diana Speretoiu, reporter Observator.

Cei care au vrut să fugă de caniculă au găsit o oază pe Transfăgărăşan. "Am găsit aici zăpadă şi soare", spune o tânără. "Noi venim din Chişinău, Republica Moldova. Acolo e caniculă", povesteşte un bărbat. Răcoarea s-a simţit şi mai bine lângă Cascada Capra datorită zăpezilor târzii. "Peste 37 de grade s-au anunţat astăzi la Iaşi. Aşa că aici am sta o lună de zile. Cu aerul de aici nu ne mai întâlnim curând", spune un cuplu. 

Cât mai ţine canicula

Canicula va persista şi în weekend, dar şi toată săptămâna viitoare în sudul şi în vestul ţării. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Zonele lovite de caniculă unde s-au resimţit peste 50 de grade Celsius. Urmează noi zile de foc în România: "N-am cum să stau îmbrăcat. Murim!"