Antena Meniu Search
x

Video Corespondenţă exclusivă Observator din Irpin si Bucha, oraşe-simbol ale ororilor şi dezumanizării

Ucraina încearcă să renască din propria cenuşă. Oraşele în care ruşii au semănat moartea şi teroarea se luptă acum cu viitorul incert. Oamenii se întorc în casele ruinate şi vor să-şi reclădească visurile. Echipa Observator s-a întors în Irpin şi Bucha, locurile care au dat imaginile ororii şi dezumanizării în acest război. 

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 21.06.2022, 20:37

În faţa unui bloc din Irpin, timpul s-a oprit. Copiii trăiesc într-un prezent furat şi un viitor la voia întâmplării. Pentru ei, jocul cu păpuşile s-a transformat într-o cursă pentru supravieţuire. La trei luni de când au fugit cu părinţii din calea bombelor, se întorc acasă. Dar, acasă e acum o mare de ruine.

La începutul lunii aprilie, o echipă Observator ajungea în localităţile din jurul Kievului. 

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: De ce ai face aşa ceva. de ce ai lovi cu atata sălbaticie in locuinte civile. majoritatea sunt blocuri, case ale oamenilor. masini distruse, locuinte incendiate.

Oamenii abia scăpaseră de ruşi. Sfidaseră moartea şi teroarea. Azi, vor să-şi ia vieţile înapoi. De la zero.

Pe acelaşi subiect

Aşa se întorc oamenii de aici din zona Irpinului în locuinţele lor! Sau, mai bine spus, ce a rămas din locuinţele lor. Iar oamenii ăştia au încercat să-şi recupereze apartamentul. Haideţi să vedeţi cum arată!

Irpin şi Bucha renasc din propria cenuşă

Familia din imagini a văzut moartea cu ochii. Timp de trei zile, părinţii şi cei doi copii de 5 şi 15 ani s-au ascuns într-un subsol. Au trăit groaza cea mai purăm cu rachetele şuierând deasupra capului.

Ucraineni: Apartamentul nostru este la etajul patru.

Reporter: Totul este ars?

Ucraineni: Totul!

Au reuşit să fugă. Cu întreaga viaţă împachetată în grabă. Casa lor este acum distrusă complet. Totul este îngropat sub praf şi cenuşă.  Pe un perete, un desen de-al lui Serghei, mezinul familie, stă mărturie a unor vremuri fericite.  Povestea lor este povestea a mii de familii din Irpin. 80% dintre case au fost distruse. 

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Aşa arată multe, foarte multe dintre apartamentele din Irpin, Bucha, Ostomel şi alte câteva localităţi importante din jurul Kievului, distruse în totalitate. În ultimele 2-3 săptămâni, oamenii au încercat să se întoarcă la locuinţele lor, cele care mai erau în picioare. iar cei care au făcut asta, încearcă să-şi continue viaţa cât pot de bine. 

Război în Ucraina, ziua 118

Pe străzi, nu mai sunt cadavre. Şi, cu paşi mici, ucraineni încearcă să pună pe picioare infrastructura.

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Tancurile ruseşti care se aflau pe acest pod au fost dezmembrate şi duse într-un parc special amenajat la câţiva km distanţă. Iar reparaţiile la podul care face legătura dintre Irpin şi Hostomel au demarat de mai bine de trei săptămâni. 

Bucha, localitatea care a cunoscut oroarea şi dezumanizarea, încearcă să uite şi să renască. 

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: La aproape două luni distanţă, această groapă comună a fost acoperită. toate persoanele care  erau aici au fost scoase şi inmormântate creştineşte. în locul lor a fost riidicat un monument. 

Străzile, blocurile, maşinile, toate poartă rănile războiului. 

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Ceea ce vedeţi în spatele meu sunt doar o parte din muniţiile, resturile lăsate de soldaţii ruşi în momentul în care au fost împinşi de aici din Bucha. Lăzi de muniţie, rachete. 

Pentru cei care au supravieţuit ororilor, începe lupta cu viitorul incert.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Exclusiv Observator » Corespondenţă exclusivă Observator din Irpin si Bucha, oraşe-simbol ale ororilor şi dezumanizării