Video De la destinaţie de vacanţă la proiect de suflet: România, locul special din inima regelui Charles. Ce iubeşte cel mai mult la ţara noastră
Regele lor e, neoficial, ambasadorul nostru. De peste două decenii, Charles ne promovează tradiţiile, cultura şi natura. România are un loc special în inima lui. A spus-o chiar el în repetate rânduri, după fiecare vizită aici. De astăzi, până în ziua încoronării, vă prezentăm poveşti mai puţin ştiute... despre noul rege. Prima dintre ele e povestea de iubire dintre Charles şi România.
Omul simplu, care se plimba singur, într-o zi de vară, pe o pajişte din Transilvania, e nimeni altul decât Regele Charles al III-lea. Aşa va rămâne în istorie şi aşa îl va cunoaşte o lume întreagă. Românii îl cunosc şi altfel. Ca pe un prinţ îndrăgostit de România.
Prinţul Charles a venit prima oară în România acum 25 de ani. De atunci, a devenit, neoficial, cel mai bun ambasador al ţării noastre. A arătat lumii întregi, şi nouă mai ales, ce comori valoroase sunt satele, tradiţiile noastre şi mai ales oamenii care le ţin vii.
De la destinaţie de vacanţă, la proiect de suflet
Reporter: Ce iubiţi cel mai mult la România?
- Comunităţile sărace din UK contestă încoronarea Regelui Charles. La cât se ridică nota de plată a...
- Charles al III-lea schimbă tradiţia încoronării. Pentru prima dată în istorie, publicul va fi îndemnat să...
- Charles al III-lea, un monarh mai bogat decât mama sa, regina Elisabeta a II-a. Ce avere are regele Marii Britanii
Regele Charles: Iubesc veşnicia ei. Un lucru atât de remarcabil. Este aproape ca în poveştile copilăriei. Oamenii tânjesc după acel sentiment de apartenenţă, de identitate şi de sens.
Pentru el, România n-a fost, în cele peste două decenii de când a descoperit-o, doar o destinaţie de vacanţă. Ci un proiect de suflet. S-a implicat în programe ecologice şi culturale, a restaurat monumente istorice, biserici şi case din Transilvania şi din Maramureş.
Eugen Vaida, Director The Prince's Foundation România: Cred că toate fundaţiile care au fost sprijinite de Londra în ultimii 20 de ani au făcut lucruri formidabile. Au schimbat mentalităţi în comunităţi, au apropiat oamenii de meşteşuguri, şi sigur, şi diversitatea.
Sprijinul celor fără familie, fără adăpost, fără sănătate
Puţini ştiu că Regele Charles este, din umbră, şi sprijinul celor fără familie, fără adăpost, fără sănătate. Zeci de magazine caritabile din Londra trimit în România fonduri, printr-o fundaţie patronată de monarh.
Noul Rege ne-a oferit respectul şi încrederea lui. Iar România l-a răsplătit cu tot ce are mai bun. Miere din flori de pajişte, gem de corcoduşe, brânză maturată sau socată. Primit cu mese întinse de fiecare dată de micii fermieri, Charles a prins gustul românesc şi l-a făcut cunoscut şi peste hotare. Multe dintre produsele tradiţionale din Transilvania ajung astăzi, datorită lui, pe mesele britanicilor.
Regele Charles: Ce mirodenii folosiţi? Şi aceea ce e?
Localnic: Pastă de jumări. Grăsimea de jumări se topeşte mai mult... se adaugă sare, piper şi cimbru. Şi se pune pe pâine prăjită.
Regele Charles: Deci are colesterol bun!
Regele Charles ne-a îmbrăţişat tradiţiile
Cu simplitate, cu umor şi mai ales cu inima deschisă, Charles nu s-a ferit să intre în hora românească. Ne-a îmbrăţişat tradiţiile şi chiar ne-a învăţat limba. Nu de puţine ori şi-a început discursurile în română.
Regele Charles: Sunt nespus de mândru să am o stră-stră-străbunică din Transilvania, ea însăşi o urmaşă a lui Vlad Ţepeş. Şi de faptul că stră-strămătuşa mea a fost mult iubita Regină Maria a României.
Exact acum un an, Charles a vizitat, alături de Margareta a României, un centru de refugiaţi ucraineni din Bucureşti. A fost ultima vizită a sa în România, în calitate de prinţ de Wales.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰