Antena Meniu Search
x

SUA pregătesc în secret cel mai negru scenariu: Ce va face dacă Rusia dezlănțuie cele mai puternice arme ale sale - NYT

Statele Unite au format o echipă care să planifice răspunsurile americanilor dacă Rusia ar dezlănțui cele mai puternice arme ale sale, relatează The New York Times. Joe Biden le va prezenta joi liderilor NATO la Bruxelles planurile de răspuns în cazul în care Rusia folosește arme de distrugere în masă în Ucraina, sau dacă conflictul ajunge în Moldova sau Georgia.
•Război Rusia - Ucraina. Ultimele detalii

de Redactia Observator

la 24.03.2022, 14:51

SUA pregăteşte în secret cel mai negru scenariu: Ce va face dacă Rusia dezlănțuie cele mai puternice arme ale sale - NYT
SUA pregăteşte în secret cel mai negru scenariu: Ce va face dacă Rusia dezlănțuie cele mai puternice arme ale sale - NYT - Profimedia

Casa Albă a adunat în secret o echipă de oficiali din domeniul securității naționale pentru a crea scenarii cu privire la modul în care Statele Unite și aliații săi ar trebui să răspundă dacă președintele Vladimir Putin - frustrat din cauza lipsei de progres în Ucraina sau pentru a avertizeze națiunile occidentale să nu intervină în război - va dezlănțui arme chimice, biologice sau nucleare.

Echipa Tiger, așa cum este numit grupul de lucru, formulează răspunsuri și pentru cazul în care Putin va ataca pe teritoriul NATO pentru a distruge convoaiele care aduc arme și ajutor în Ucraina, potrivit mai multor oficiali citați de NYT. 

Echipa se reunește de trei ori pe săptămână, în ședințe clasificate și analizează răspunsuri în cazul în care Rusia încearcă împingă războiul și în națiunile vecine, inclusiv Moldova și Georgia. La fel face planuri pentru a pregăti țările europene în legătură cu flux de refugiați de o amploare nemaivăzută de decenii încoace.

Planurile de răspuns dacă Rusia atacă cu arme chimice sau invadează Moldova și Georgia, prezentate liderilor NATO

Pe acelaşi subiect

Este așteptat ca aceste planuri să fie discutate joi la o ședință extraordinară, la Bruxelles, unde președintele Biden se întâlnește cu liderii celorlalte 29 de state membre NATO pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina. Ședința respectivă va fi una cu ușile închise, fără telefoane mobile și asistenți, scrie The New York Times. În urmă cu doar o lună, astfel de scenarii păreau teoretice. Dar astăzi, de la Casa Albă până la sediul NATO de la Bruxelles, a fost recunoscut faptul că Rusia poate apela la cele mai puternice arme din arsenalul său pentru a se salva dintr-un impas militar.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat miercuri urgența pregătirilor. A spus pentru prima dată că, chiar dacă rușii folosesc arme de distrugere în masă doar în interiorul Ucrainei, acestea pot avea „consecințe grave” pentru națiunile NATO.

Părea să invoce teama ca norii chimici sau radioactivi să nu treacă peste granițe, scrie NYT. O problemă aflată în discuție este dacă astfel de daune colaterale ar fi considerate un „atac” asupra NATO în conformitate cu tratatul NATO, care ar putea necesita un răspuns militar comun.

Înființarea Tiger Team a fost prevăzută într-o notă semnată de Jake Sullivan, consilier pentru securitate națională, pe 28 februarie, la patru zile după începerea invaziei ruse, potrivit oficialilor implicați, care au vorbit sub protecția anonimatului.

O altă echipă a lucrat anterior timp de mai multe luni pentru a pregăti guvernul SUA de probabilitatea unei invazii rusești în Ucraina. Acea echipă a jucat un rol central în elaborarea strategiilor de sancțiuni la adresa Rusiei, trimiterea de militari în națiunile NATO și înarmarea armatei ucrainene, factori care au exploatat slăbiciunile Rusiei și au pus guvernul și economia sub o presiune enormă.

Stoltenberg a spus că se așteptă ca „aliații să fie de acord să ofere sprijin suplimentar, inclusiv asistență și echipamente de securitate cibernetică pentru a ajuta Ucraina să se protejeze împotriva amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare”. Atât Biden cât și Stoltenberg au avertizat că sunt dovezi tot mai mari că Rusia se pregătește să folosească arme chimice în Ucraina. Acestea sunt situații cu care Europa nu s-a mai confruntat de la apogeul Războiului Rece, când NATO avea mult mai puțini membri, iar Europa de Vest era îngrijorată de un atac sovietic în Germania. 

Senatorul Jack Reed, un democrat din Rhode Island, care conduce Comitetul pentru Servicii Armate, a declarat miercuri că, dacă Putin va folosi o armă de distrugere în masă - chimică, biologică sau nucleară - „ar exista consecințe”, chiar dacă utilizarea armei ar fi limitată la Ucraina. Potrivit acestuia radiațiile provenite de la o armă nucleară ar putea de exemplu să ajungă într-o țară vecină NATO și ar putea fi considerate un atac asupra unui membru NATO. „Concluzia este că aceasta este o decizie a NATO. Nu va fi doar decizia președintelui. Nu cred că ar dori să ia măsuri unilaterale.”

O altă problemă majoră analizată de Echipa Tiger este pragul de la care alianța ar putea să folosească forța militară în Ucraina. Joe Biden a spus clar că este foarte reticent în a trimite soldați în Ucraina, temându-se că o confruntare directă cu Rusia ar putea escalada și scăpa conflictul de sub control. „Ar fi al treilea război mondial”, a avertizat el recent.

O a doua echipă, creată pe 28 februarie, analizează oportunitățile pe termen lung pentru Statele Unite de a-și îmbunătăți poziția geopolitică. În interiorul Casei Albe există convingerea că liderul rus a făcut o eroare strategică uriașă - una care va diminua poziția Rusiei, îi va paraliza economia și o va îndepărta de aliații istorici. Dar alți oficiali avertizează că este totuși începutul conflictului iar această concluzie se poate dovedi prematură.

Oficial american: Dacă Rusia va folosi o bombă nucleară tactică, mică, în Ucraina, NATO poate intra în război

Cea mai mare preocupare este ce ar putea face Putin în continuare împins de dorința de a salva un război eșuat sau pentru a-și restabili imaginea de forță de temut în lume. Oficialii cred că riscul ca Putin să recurgă la detonarea unei arme nucleare este mic. Dar retorica constantă a Rusiei că are arsenalul pregătit și că l-ar putea folosi ca răspuns la orice percepe ca fiind o „amenințare existențială”, a pus Washingtonul în alertă maximă. Biden va discuta cu aliații și „cum să se ocupe de retorica și comentariile venite din Rusia cu privire la toată această chestiune a potențialei utilizări a armelor nucleare”, a mai spus miercuri reporterilor Jake Sullivan.

Potrivit unor oficial, sunt tensiuni la Casa Albă și Pentagon cu privire la cât de multe detalii să fie făcute publice despre planurile secrete de război - în special în ceea ce privește răspunsurile la orice utilizare a armelor nucleare - chiar și în cadrul Tiger Team. Un oficial american a spus că Biden a rămas neclintit cu privire la prezența forțelor americane în Ucraina. Dar că administrația crede că ar fi greșit să nu examineze praguri, dacă există, care odată trecute ar putea inversa poziția lui Biden.

Un înalt oficial al administrației Biden a spus că dacă Rusia va folosi o bombă nucleară tactică, mică, în interiorul Ucrainei, fără să fie îndreptată către un stat NATO - asta ar însemna că nu mai este sigur că Statele Unite și NATO rămân în afara războiului. Oficialul a refuzat să prezinte răspunsurile aflate în discuție. 

Acesta a mai spus că serviciile de informații americane și ale NATO nu au văzut nicio activitate din partea oficialilor militari ruși care să sugereze pregătiri pentru utilizarea unei arme nucleare. Dar în timpul discuțiilo, oficialii administrației au cerut prudență, pentru că este mai mult în joc decât Ucraina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » SUA pregătesc în secret cel mai negru scenariu: Ce va face dacă Rusia dezlănțuie cele mai puternice arme ale sale - NYT