Antena Meniu Search
x

Video Reportaj Observator din Donețk. Bombardamente tot mai intense între armată și separatiști, oamenii coboară în beciuri de frică

Cronică de pe frontul de Est. Echipa Observator se află în Doneţk şi vă arată cum îşi trăiesc viaţa la limită mii de oameni pe linia frontului. Schimbul de focuri între armata ucraineană şi rebelii proruşi s-a intensificat în ultimele ore. Sunt răniți și locuințe distruse. Ucraina a cerut evacuarea rapidă a tuturor cetăţenilor din Rusia şi a decretat stare de urgenţă pentru 30 de zile. Rezervişti şi voluntari, toată lumea a fost chemată la arme. 

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 23.02.2022, 19:30

Vezi și

La 5 kilometri de teritoriul separatist, Marinka este un oraş unde trăieşti la limită în fiecare secundă. Sunetul obuzelor şi al focurilor de artilerie sunt parte din cotidian pentru cei aproape 10 mii de locuitori. În ultimele zile, bombardamentele s-au înteţit. Noaptea trecută, mai multe case au fost distruse. 

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: 15 obuze au venit în cursul nopţii trecute. Au venit din zona Doneţkului spre Mariupol. Patru locuinţe distruse complet. Patru locuinţe de civili, nu există avanposturi militare în aceasă zonă. Acoperişul casei a fost distrus, o persoană rănită - un tânăr de 40 de ani. 

Bombardamentele tot mai intense din ultimele zile alimentează temerile populaţiei că o ciocnire militară majoră este aproape. Tancurile ruseşti continuă să înainteze pe teritoriul ucrainean. 

Mii de încălcări ale acordului de încetare a focului au fost raportate în ultimele zile

Pe acelaşi subiect

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Ce mi-a dat soldatul sunt schije din obuzele trase în cursul nopţii trecute la marginea oraşului Marinka. Aşa arată. 

Prinşi la mijloc într-un război care-i macină de 8 ani, oamenii nu mai cred în miracole. Speră ca pacea să vină, la un moment dat, dar până atunci frica le-a devenit rutină: se retrag în subsoluri, de fiecare dată când bombardamentele se înteţesc.  

Nicolaev, localnic din Marinka: Aici am stat şi în 2014, şi în 2015. Aici e o cameră, care acum e închisă. Era bucătăria. Nu am luat cheile. Aici avem apă. Uitaţi! Aici sunt conserve. Avem totul pregătit. Aici au dormit copiii. 

Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: În acest buncăr improvizat se ascund oamenii din Marinka, în momentul în care aud focuri de armă sau mortiere. Au improvizat 1, 2, 3 paturi.

O cameră de 12 metri pătraţi găzduieşte 5 familii cu 5 copii. Au aici provizii, mâncare şi apă pentru câteva zile.

Nimeni nu ştie cât de departe va merge Vladimir Putin

Ieri, liderul de la Kremlin a făcut solicitări imposibile: vrea demilitarizarea ţării şi ca Occidentul să recunoască anexarea Crimeei. Deşi încă speră la soluţie diplomatică, Ucraina se pregateşte pentru ce e mai rău. A fost decretată stare de urgenţă în toată ţara pentru 30 de zile. Rezerviştii au fost rechemaţi la arme, iar voluntarii din brigadele teritoriale - mobilizaţi. Sunt civili de toate vârstele, femei şi bărbaţi fără experienţă militară care au fost învăţaţi cum să mânuiască armele

Olena Bilozerska, lunetistă: Sunt mobilizată în unitatea militară. Sunt în comisariatul militar, e organizaţia care îi cheamă pe oameni să se înscrie în armată. Azi au venit foarte mulţi oameni să se înscrie, toţi sunt pregătiţi, este o mobilizare patriotică foarte mare aici, după decizia lui Putin. 

Iuri este unul dintre ei. Programator, de meserie, a mai fost pe front şi în 2014.

Iuri, voluntar în armata ucraineană: Ţara mea a fost atacată. Nu am nevoie de altă motivaţie. Nu mi-e frică. Trebuie să acţionăm!

Marin Gherman, jurnalist român din Cernăuți: Nu exclud că va urma o mică escaladare în estul ţării, unde pe linia întâi a frontului vor fi împinşi reprezentanţii miliţiilor autoproclamate din Doneţk şi Lugansk. Trebuia să facă o mutare cât de mică geopolitică Putin, pentru a demonstra societăţii interne, electoratului, intelectualităţii că a făcut ceva. 

Vladimir Putin a cerut şi a primit ieri, în mod oficial, autorizaţia de a ordona acţiuni militare în afara teritoriului rus, iar Ucraina a recomandat cetăţenilor săi din Rusia să părăsească ţara. Statele Unite au renunţat la organizarea unui summit Putin-Biden şi consideră că invazia Ucrainei a început deja. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Exclusiv Observator » Reportaj Observator din Donețk. Bombardamente tot mai intense între armată și separatiști, oamenii coboară în beciuri de frică