Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Număr record de ucraineni arestaţi: Au plătit şi 19.000 de dolari fiecare ca să fugă în România şi să nu fie luaţi în armată

Război în Ucraina. La Odesa, polițiștii de frontieră au reținut un număr record de bărbați care au vrut să fugă din ţară ca să nu fie mobilizaţi pe front. Traficanţii se aşteptau să  câștige aproximativ 1 milion de dolari numai din acest lot de fugari, potrivit Biroului de Investigații de Stat. Volodimir Zelenski caută noi soldaţi din cauza pierderilor mari în războiul cu Rusia. Ucrainenii care nu vor să lupte povestesc că sunt vânaţi de echipele de mobilizare pentru a fi luaţi pe front. 

de Redactia Observator

la 25.06.2024 , 18:24

Forţele de securitate ucrainene au împiedicat 100 de bărbaţi apţi pentru mobilizare să plece ilegal din ţară, în regiunea Odesa, în apropierea graniţei cu România şi Republica Moldova. 

Vinerea trecută, 47 de bărbaţi aflaţi în patru microbuze au fost opriţi în timp ce se îndreptau către graniţă. Alţi 53 de bărbaţi au fost opriţi în timp ce se îndreptau către un punct de întâlnire la frontieră, ocolind pe jos punctele de control.

Toţi au vârste de peste 25 de ani, aşadar pot fi supuşi mobilizării şi aveau interdicţie de a părăsi ţara.

Vezi și

Plătesc traficanţilor între 5.000 şi 18.500 de dolari fiecare

Pe acelaşi subiect

Ei le-au plătit traficanţilor ce urmau să le înlesnească trecerea clandestină a graniţei între 5.000 şi 18.500 de dolari fiecare, sumă negociată în funcţie de posibilităţile economice ale fiecăruia. Toţi au fost arestaţi, inclusiv un poliţist care le organiza trecerea graniţei, şi riscă până la 9 ani de închisoare. Traficanţii şi-au oferit serviciile în postări pe reţelele de socializare.

Potrivit autorităţilor ucrainene, zeci de bărbaţi încearcă în fiecare zi să fugă din ţară. Din cauza pierderilor mari în războiul cu Rusia, o evidenţă mai strictă a bărbaţilor ucraineni apţi pentru mobilizare se aplică din luna mai. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat atunci mai noi legi controversate care să înlesnească mobilizarea de noi soldaţi, crescând pedepsele pentru cei care se sustrag încorporării, iar vârsta de mobilizare a fost redusă de la 27 la 25 de ani.

Zelenski caută noi soldaţi după pierderi mari în războiul cu Rusia

Numeroşi tineri ucraineni se tem astfel că ar putea fi trimişi pe front, într-un moment în care înaintarea trupelor ruse, insuficienţa muniţiilor pentru armata ucraineană şi pierderile în rândul acesteia alimentează îngrijorarea populaţiei.

Prin urmare, apar tot mai multe relatări despre tentative de fugă din ţară şi acţiuni de recrutare forţată în care ofiţerii recrutori recurg inclusiv la metode brutale. Au fost astfel postate pe reţelele de socializare numeroase imagini video de amator cu bărbaţi ucraineni luaţi cu forţa de pe stradă de ofiţerii de recrutare, acţiuni care uneori conduc la violenţe.

Dintre încercările precedente de trecere a frontierei zădărnicite de autorităţile ucrainene, pe 14 iunie gărzile de frontieră ucrainene au anunţat arestarea a circa 41 de bărbaţi ucraineni care încercau să părăsească în mod clandestin ţara într-un camion pentru transportul de cereale. 38 de bărbaţi au fost arestaţi în februarie în timp ce încercau să treacă graniţa ilegal în Ungaria, după ce plătiseră fiecare unor traficanţi între 4.500 şi 8.500 de dolari, sume ridicate raportat la salariile din Ucraina.

Preşedintele Zelenski i-a demis anul trecut pe toţi comandanţii comisariatelor militare din ţară pentru a elimina un vast sistem corupt prin care bărbaţii încorporabili se sustrag mobilizării prin oferirea de mită. Alţi bărbaţi ucraineni caută să scape de mobilizare fugind din ţară şi riscându-şi astfel viaţa pentru a trece graniţa traversând munţi şi râuri. Începând din 2022, gărzile de frontieră ucrainene au descoperit cadavrele a 35 de persoane care încercaseră să treacă râul Tisa, la graniţa cu România şi Ungaria.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi întâmpinat probleme în obţinerea adeverinţelor care vă atestă vechimea în muncă?
Observator » Stiri externe » Număr record de ucraineni arestaţi: Au plătit şi 19.000 de dolari fiecare ca să fugă în România şi să nu fie luaţi în armată