17 ani de la atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001. Continuă să apară noi imagini de la tragedia fără precedent în istoria lumii (Video)
Au trecut 17 ani de la atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, din Statele Unite. Aproape 3.000 de oameni au murit după ce terorişti afiliaţi reţelei teroriste al-Qaeda au deturnat 4 avioane de pasageri. Două dintre aeronave au lovit turnurile gemene World Trade Center din New York.
Au trecut 17 ani de la atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001, din Statele Unite. Aproape 3.000 de oameni au murit după ce terorişti afiliaţi reţelei teroriste al-Qaeda au deturnat 4 avioane de pasageri. Două dintre aeronave au lovit turnurile gemene World Trade Center din New York.
Atrocitatea care a lovit, la 11 septembrie 2001, SUA, va rămâne timp de mulţi ani înscrisă în memoria colectivă şi serveşte drept catalizator pentru un război global, aparent nesfârşit, împotriva radicalismului islamic.
Turnurile gemene, lovite la interval de câteva minute
În dimineaţa zilei de marţi, 11 septembrie 2001, turnurile gemene World Trade Center din New York au fost lovite la un interval de câteva minute de două avioane deturnate.
- Doi români, moarte cumplită pe un şantier din Austria. Unul dintre ei a căzut într-un puţ de lift, peste...
- Descoperire istorică în Egipt. Arheologii au găsit mormântul faraonului Tutmes al II-lea
- Asistentă medicală bătută de o româncă, într-un spital din Italia. Tânăra de 22 de ani a creat haos la UPU
- Rolul lui Elon Musk este crucial pentru Donald Trump. Cum îl descrie preşedintele american pe cel mai bogat om din...
- Macron acuză Rusia că a manipulat alegerile din România: Moscova este o amenințare existențială pentru europeni
Ulterior, un alt avion deturnat s-a prăbuşit peste Pentagon, provocând pagube însemnate la faţada vestică a clădirii Departamentului american al Apărării.
Un al patrulea aparat deturnat s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania. Obiectivul precis al teroriştilor a rămas, până astăzi, necunoscut, la fel ca şi împrejurările exacte ale producerii catastrofei. Se pare că unii pasageri, informaţi prin telefonul mobil despre evenimentele din New York, i-au atacat pe terorişti.
2,977 de persoane nevinovate şi-au pierdut viaţa în urma atentatelor, iar alte mii au fost rănite.
"Este genul de eveniment care nu se va diminua din punct de vedere emoţional până când toţi cei în viaţă în momentul producerii atentatelor nu vor muri", a declarat Lary Sabato, directorul Centrului de Politici din cadrul Universităţii Virginia.
Noi imagini de la atentatele din 11 septembrie
Deşi au trecut aproape două decenii, încă apar imagini noi de atunci. Un fost cameraman al postului CBS surprins panica şi haosul ce au urmat prăbuşirii primului turn, dar şi momentul în care cel de-al doilea turn, cel sudic, a căzut.
SUA, în război în fiecare zi
11 septembrie a remodelat Statele Unite în nenumărate moduri, dar poate cea mai profundă a fost transformarea dintr-o ţară în care pace era starea normală într-una blocată într-o stare permanentă de război.
În sfertul de secol scurs după războiul din Vietnam şi până la 11 septembrie 2001, Statele Unite au purtat doar războaie scurte, cele mai multe cu o durată măsurabilă în zile. Primul Război din Golf a durat 43 de zile, Bombardamentele NATO în Iugoslavia s-au terminat după 78 de zile.
Însă după 11 septembrie 2001, Statele Unite s-au aflat în război în fiecare zi din cei 17 ani scurşi de la atentate, cea mai lungă de perioadă neîntreruptă din istoria americană.
SUA au efectuat raiduri aeriene şi au trimis trupe în şapte ţări de glob, din Pakistan în Libia, însă niciunul din aceste conflicte nu a fost soluţionat până acum, şi există semne că vor mai dura încă mulţi ani.
7.000 de militari americani ucişi
Victoriile răsunătoare pe câmpul de luptă au fost urmate de eşecuri frustrante pe termen lung. SUA au slăbit foarte mult organizaţia teroristă al-Qaida în mai multe ţări, doar de slăbiciunea acestei reţele a profitat Stat Islamic. Mai mult flagelul islamist s-a răspândit şi în alte regiuni de pe glob, cum ar fi Filipine, Indonezia sau ţările din zona africană a Sahelului.
Talibanii au fost alungaţi de la putere în Afganistan, dar s-au regrupat ca insurgenţi. Saddam Hussein a fost înlăturat în Irak şi Moammar Gadhafi în Libia, dar regimurile lor dictatoriale, dar stabile, au creat condiţiile pentru izbucnirea de războaie civile în ambele ţări.
Aproape 7.000 de militari americani au fost ucişi şi peste 50.000 de răniţi în aceste conflicte, iar sute de mii de civili au devenit victime colaterale, scrie mediafax.ro.
Criticii argumentează că Statele Unite au puţine succese de lungă durată să arate în urma intervenţiei militare în regiunea Orientului Mijlociu, şi după cele mai multe standarde, regiunea este acum într-o stare mai gravă decât era în urmă cu 17 ani, relatează postul National Public Radio (NPR).
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰