751 de morminte nemarcate au fost descoperite la o fostă școală rezidențială pentru copii indigeni în Canada
751 de morminte nemarcate au fost descoperite la o fostă școală rezidențială pentru copii indigeni în Canada. Autoritățile califică sistemul impus de acele instituții educaționale drept ”genocid cultural”. Peste 6000 de elevi au decedat în aceste instituţii.
Cowessess, o comunitate indigenă din Canada, care face parte din așa-numitele primele națiuni, un termen folosit pentru a descrie popoarele indigene care nu sunt Metis sau Inuit, a anunțat că a găsit 751 de morminte nemarcate pe locul unei foste școli rezidențiale din Saskatchewan, o provincie din centrul Canadei. Anunțul vine la câteva săptămâni după ce rămășițele a 215 de copii au fost găsite la o școală rezidențială similară din provincia Columbia Britanică, relatează BBC.
Școala rezidențială indiană Marieval a fost operată de Biserica Romano-Catolică în perioada 1899-1997 în zona în care Cowessess este acum situată în sud-estul Saskatchewan. Nu este încă clar dacă toate rămășițele sunt legate de școală. A fost una dintre cele peste 130 de școli obligatorii finanțate de guvernul canadian și conduse de autorități religioase în secolele XIX și XX, cu scopul de a asimila tinerii indigeni.
Se estimează că 6.000 de copii au murit în timp ce frecventau aceste școli, în mare parte din cauza condițiilor precare din interior. Studenții erau adesea cazați în clădiri prost construite, neîncălzite și insalubre. Abuzurile fizice și sexuale provocate de autoritățile școlare i-au determinat pe mulți să fugă.
Luna trecută, Cowessess a început să folosească un radar introdus în pământ pentru a localiza morminte nemarcate la cimitirul școlii rezidențiale. Anunțul de joi a marcat prima fază a eforturilor de căutare.
- Mormintele cimitirului evreiesc din Ploiești au fost vandalizate, poliția a deschis o anchetă
- Cimitirul din Huşi, vandalizat de hoţi: Fură florile sau pietrele de pe morminte, distrug crucile deşi noi...
- Imagini din ”Valea Păcii”, cel mai mare cimitir din lume. Milioane de morminte se întind pe 10 km pătrați
Liderul comunității, Cadmus Delorme a spus că s-ar putea să fi existat marcaje pentru morminte la un moment dat, dar că biserica romano-catolică, care supraveghea cimitirul, le-ar fi îndepărtat. Comunitatea Cowessess este „optimistă” că biserica va colabora cu ei în investigații suplimentare, a spus el.
Nu s-a stabilit încă dacă toate mormintele nemarcate aparțin copiilor, a spus Delorme.
Într-o declarație, prim-ministrul Justin Trudeau s-a declarat „teribil de întristat” de descoperirea din Saskatchewan. El a spus că este „o amintire rușinoasă a rasismului sistemic, discriminării și nedreptății cu care s-au confruntat popoarele indigene”.
Ce sunt școlile rezidențiale?
Între 1863 și 1998, peste 150.000 de copii indigeni au fost luați din familiile lor și plasați în aceste școli din toată Canada. Copiilor nu li s-a permis să vorbească limba lor sau să își practice cultura și mulți au fost maltratați și abuzați .„Ne-au făcut să credem că nu avem suflete”, a declarat joi o fostă studentă la școala rezidențială, Florence Sparvier. „Ne-au dezumanizat, așa că am învățat să nu ne placă cine suntem”.
O comisie lansată în 2008 pentru a documenta impactul acestui sistem a constatat că un număr mare de copii indigeni nu s-au întors niciodată în comunitățile lor de origine. Raportul Comisiei califica practica drept genocid cultural. În 2008, guvernul canadian și-a cerut formal scuze. Biserica romano-catolică - care era responsabilă pentru operațiunile a până la 70% din școlile rezidențiale - nu a emis încă scuze oficiale.
Liderii indigeni se așteaptă la descoperiri similare pe măsură ce continuă căutarea mormintelor, ajutate de noi finanțări din partea guvernelor federale și provinciale. Orașe din provinciile Columbia Britanică, Saskatchewan și New Brunswick au anulat sărbătorile legate de Ziua Canadei, de pe 1 iulie, în semn de protest, iar statuile unor personalități implicate în sistemul de școli rezidențiale, inclusiv primul prim-ministru canadian John Macdonald, au fost vandalizate sau îndepărtate în mai multe zone din țară.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰