Antena Meniu Search
x

A doua zi de incertitudine, în cursa pentru Casa Albă. Lupta dintre Donald Trump și Joe Biden se dă până la ultimul vot. VIDEO

La două zile de la închiderea urnelor de vot, Statele Unite ale Americii tot nu-şi ştiu noul preşedinte. Favorit pare acum Joe Biden.

de Redactia Observator

la 05.11.2020, 19:40

Vezi și
  • Există sondaje care reduc diferenţa la 6 puncte.
  • Donald Trump ar fi pierdut Arizona.

Cu Wisconsin şi Michigan în buzunar, state pe care le-a recucerit din tabăra republicană, democratul este la distanţă de 17 voturi de preşedinţie. Există sondaje care reduc diferenţa la 6 puncte, în condiţiile în care Donald Trump ar fi pierdut Arizona. Republicanii cer renumărarea până la ultimul vot, iar întârzierea stârneşte tensiuni în stradă.

Joe Biden: La finalul numărătorii voturilor, vom fi câştigători!

Donald Trump: Vom merge la Curtea Supremă!

Două Americi îşi dispută, în stradă, preşedintele. Este a doua zi de incertitudine. Iar nesiguranţa provoacă haos. În Portland a fost mobilizată Garda Naţională.

Dar protestele au pus stăpânire pe toată ţara. Din New York până în Washington susţinători ai ambilor candidaţi îşi caută dreptatea în stradă. Sunt ore de anxietate pentru 300 de milioane de oameni.

În loc să ofere siguranţă, sondajele pun paie pe foc. După un start puternic şi o victorie asumată prea devreme, şansele lui Donald Trump la un nou mandat par să scadă.

În ultimele 24 ore, unul după altul, multe state au trecut de la albastru la roşu. În Nevada, stat decisiv, diferenţa dintre cei doi candidaţi este de nici 8 mii de voturi.

Joe Biden, candidat la preşedinţia SUA: E clar că suntem pe cale să câştigăm cele 270 de voturi electorale necesare pentru a câştiga preşedinţia.

Contraatacul lui Trump a început în Wisconsin. Joe Biden a fost declarat, oficial, câştigător, dar Donald Trump vrea renumărarea voturilor. A pierdut la diferenţă mai mică de un procent.

Radu Rusu, Wisconsin: Există posibilitatea ca un singur stat să trimită două echipe de electori la Washington D.C. Unii care să spună că Biden a câștigat și alții care să spună că Trump a câștigat. Este un scenariu coșmar!

Alte fronturi de luptă au fost deschise în Michigan, Georgia şi Pennsylvania. O armată de avocaţi încearcă să oprească numărătoarea voturilor trimise prin corespondenţă.

Legislaţia unor state precum Pennsylvania permite ca plicurile să fie primite până mâine inclusiv dacă data poştei este 3 noiembrie. Dar echipa lui Donald Trump acuză fraude în masă.

Rudy Giuliani, avocatul lui Donald Trump: Democraţii cred că suntem proşti. Cred şi că voi sunteţi proşti. Vom câştiga aceste alegeri. De fapt am câştigat deja, trebuie doar să numărăm corect voturile.

Conform votului popular, Joe Biden este deja câştigător. Dar sistemul american pune decizia în mâinile electorilor.

Fiecare stat american are un număr de electori, raportat la numărul populaţiei. La urne, într-un stat american, alegătorul se pronunţă pentru candidat sau altul, iar candidatul care obţine cele mai multe voturi ia electorii acelui stat. În total sunt 538. Minimul necesar pentru a ajunge la Casa Albă este 270.

Există, astfel, cazuri în care un candidat poate pierde alegerile, deşi obţine mai multe voturi la nivelul întregii ţări, dar obţine mai puţini electori. În 2016, Hillary Clinton a avut cu 3 milioane mai multe voturi decât Donald Trump, dar a pierdut alegerile, tocmai pentru că a obţinut mai puţini electori.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » A doua zi de incertitudine, în cursa pentru Casa Albă. Lupta dintre Donald Trump și Joe Biden se dă până la ultimul vot. VIDEO