Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Foto Acuzații de terorism după ce un șofer de camion a decimat o familie de musulmani, în plină stradă, în Canada. Patru persoane au murit

Procurorul general din Canada a aprobat încadrarea de terorism formulată împotriva unui bărbat acuzat că a ucis patru membri ai unei familii de musulmani, în London, Ontario. Poliția a transmis că Nathaniel Veltman, în vârstă de 20 de ani, a atacat familia din cauza convingerilor religioase, în ceea ce este considerat ca fiind un atac "premeditat", infomează BBC.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 15.06.2021 , 15:46

Acuzații de terorism după ce un șofer de camion a decimat o familie de musulmani, în plină stradă, în Canada
Singurul supravieţuitor din familia Afzaal este un băieţel de 9 ani - Profimedia Images
  • Veltman este acuzat de patru crime de gradul 1 și o tentativă de omor
  • Trei generații din familia Afzaal au murit în urma asaltului

Salman Afzaal, de 46 de ani, Madiha Salman, de 44 de ani, Yumna Afzaal, de 15 ani, și mama acestora, de 74 de ani, au murit în urma atacului din 6 iunie. Doar copilul de nouă ani al familiei a supraviețuit, însă este în continuare internat în spital, cu răni grave. Nathaniel Veltman, despre care poliția spune că nu are antecedente penale, a fost audiat în primă instanță de magistrați, următorul termen fiind stabilit pe data de 21 iunie.

Vicepremierul Canadei, Chrystia Freeland, a declarat că este "important" ca atacul să fie catalogat drept "un act de terorism". Polițiștii nu au anunțat care probe duc către concluzia că crimele au fost motivate de ură.

Un atac tulburător, care a zguduit comunitatea din Canada

Articolul continuă după reclamă

Atacul a avut loc în apropiere de cea mai veche moschee din London, frecventată constant de membrii familiei Afzaal. Pe 6 iunie, în jurul orei 20:40 (ora locală), Nathaniel Veltman, aflat la volanul unui camion, a intrat în plin în pietonii care așteptau să treacă strada, la un semafor dintr-o intersecție a orașului. Una dintre victime a murit pe loc, celelalte fiind transportate la spital. În scurt timp, din cauza rănilor extrem de grave, alți trei membri ai familiei Afzaal au decedat.

Pe acelaşi subiect

Câteva minute mai târziu, Nathaniel Veltman a parcat în apropierea unui mall, la 7 kilometri distanță de atac, și i-a spus unui taximetrist că tocmai a ucis pe cineva. În stare de șoc, bărbatul a sunat la 911 (n.r. numărul de urgență) și a anunțat polițiștii. Veltman a început să râdă în timpul arestului și a cerut ca momentul să fie filmat. Se pare că acesta purta echipament de tip militar și armură de corp, pe care ar fi fost desenate svastici.

Reacții la cel mai înalt nivel

Înmormântarea celor patru victime a fost una publică, la care au participat sute de localnici din London. Alte mii de persoane s-au adunat în cursul zilei de marți pentru a aduce un ultim omagiu familiei.

Pe internet s-a organizat o strângere de fonduri, până luni dimineață fiind adunați aproape 750.000 de dolari american. Premierul Canadei, Justin Trudeau, a catalogat actul ca fiind unul terorist, o poziție adoptată de mai toți liderii politici.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Cu ce preferaţi să plecaţi în vacanţă?
Observator » Stiri externe » Acuzații de terorism după ce un șofer de camion a decimat o familie de musulmani, în plină stradă, în Canada. Patru persoane au murit