Antena Meniu Search
x

Aderarea Ucrainei la UE: când ar putea dobândi statutul de candidat. Zelenski: "Am mai făcut un pas important"

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a afirmat, în mesajul adresat poporului, că după ce a discutat cu preşedintele Consiliului European Charles Michel şi cu preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen se aşteaptă să primează un răspuns pozitiv în iunie cu privire la dobândirea statutului de candidat UE de către Ucraina. Acest război nu este doar pentru libertatea noastră, ci şi pentru libertatea tuturor europenilor, a mai spus el.

de Redactia Observator

la 10.05.2022, 08:47

"Am mai făcut un pas important", anunţă Volodimir Zelenski
"Am mai făcut un pas important", anunţă Volodimir Zelenski - Profimedia

”Astăzi, am mai făcut un pas - un pas foarte important şi nu doar formal - pe drumul nostru către Uniunea Europeană. Ucraina a transmis cea de-a doua parte a răspunsurilor la un chestionar special care urmează să fie completat de fiecare ţară care aspiră să facă parte din Uniunea Europeană. De obicei durează luni, dar am făcut totul în câteva săptămâni”, a spus Volodimir Zelenski, afimrând că este un document care conţine mii de pagini.

Când ar putea adera Ucraina la UE 

El a precizat că a avut discuţii despre integrarea europeană a Ucrainei atât cu Charles Michel, preşedintele Consiliului European, cât şi cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene. ”Le-am mulţumit în numele întregului popor ucrainean pentru sprijinul acordat ţării noastre. Pentru atenţia la nevoile noastre şi mai ales acum - în acest timp dificil de război. Ei ştiu bine că acest război nu este doar pentru libertatea noastră, ci şi pentru libertatea tuturor europenilor. (..)  Ne aşteptăm să primim un răspuns pozitiv în iunie cu privire la dobândirea statutului de candidat UE de către ţara noastră”, a spus Zelenski în mesajul citat de news.ro

El a mai menţionat că i-a mulţumit Preşedintelui Comisiei Europene pentru munca depusă la crearea unui Fond fiduciar pentru reconstrucţia Ucrainei după război, după victorie şi pentru eforturile asupra unui nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. De asemenea, spune că preşedintele Charles Michel a vizitat Odessa şi a văzut cu ochii lui ce înseamnă marea blocată. ”Niciun port nu funcţionează în Odessa. Probabil că acest lucru nu s-a întâmplat niciodată în Odessa după al Doilea Război Mondial”, a arătat el, precizând că viaţa obişnuită legată de mare este blocată de Rusia, şi acest lucru afectează nu numai Ucraina.

Războiul Rusia - Ucraina afectează exporturile de cereale

”Fără exporturile noastre agricole, zeci de ţări din diferite părţi ale lumii sunt deja în pragul penuriei de alimente. Şi în timp, situaţia poate deveni de-a dreptul teribilă. Politicienii discută deja despre posibilele consecinţe ale crizei preţurilor şi ale foametei din Africa şi Asia. Aceasta este o consecinţă directă a agresiunii ruse, care poate fi depăşită numai împreună - de toţi europenii, de întreaga lume liberă. Poate fi depăşită punând presiune asupra Rusiei, forţând efectiv Rusia să oprească acest război ruşinos”, a mai spus Volodimir Zelenski

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Aderarea Ucrainei la UE: când ar putea dobândi statutul de candidat. Zelenski: "Am mai făcut un pas important"