Antena Meniu Search
x

Agențiile occidentale de spionaj i-au declarat război psihologic direct lui Putin. Îi răspund liderului rus cu aceeași monedă

Agențiile de informații occidentale poartă un război psihologic direct cu președintele rus Vladimir Putin, căruia îi răspund acum cu aceeași monedă, scrie CNN. Statele Unite conturează o imagine a armatei ruse care suferă pierderi după pierderi pe câmpul de luptă și evocă tensiuni și nesupunere în interiorul Kremlinului.

de Redactia Observator

la 01.04.2022, 15:47

Agențiile de spionaj occidentale duc un război psihologic direct cu Putin Liderul rus, servit cu o doză din propriul medicament
Agențiile de spionaj occidentale duc un război psihologic direct cu Putin Liderul rus, servit cu o doză din propriul medicament - Shutterstock

Guvernele occidentale îl împiedică pe Vladimir Putin, despre care susțin că este izolat și prost sfătuit, să definească narațiunea războiului din Ucraina. Este o poziție grea pentru liderul rus care a desfășurat el însuși războiul informațional, mai ales în cazul alegerilor americane.  

Dorința guvernelor occidentale de a fi atât de deschise cu privire la ceea ce observă în interiorul Ucrainei și Moscovei i-a surprins chiar și pe unii spioni veterani.

„Îi face pe profesioniștii din Servicii, chiar și pe cei veterani ca mine, să fie neliniștiți, pentru că, desigur, este atât de înrădăcinat în noi să protejăm sursele și metodele”, a declarat Steve Hall, fostul șef al operațiunilor în Rusia pentru CIA.

O parte a intrigii despre confruntarea SUA - Putin este alimentată de natura comunității ascunse, în sine. Cei din afară nu au nicio modalitate de a evalua în mod independent acuratețea informațiilor transmise cetățenilor de către liderii lor. 

Pe acelaşi subiect

Încercarea de a descrie războiul din Ucraina ca un dezastru pentru Rusia vine într-un moment în care oficialii occidentali resping pretențiile Moscovei. În schimb, spun ei, forțele lui Putin se „repoziționează” -- posibil pentru un asalt de amploare în regiunile din estul Ucrainei, unde Moscova a bombardat civili și a distrus orașe. O astfel de tactică ar putea crea un punct de legătură între zonele stăpânite de Rusia cu Crimeea, pe care Putin a anexat-o în 2014, și pentru a oferi Moscovei un coridor direct către Marea Neagră, prin Ucraina.

SUA nu doresc ca rușii să creeze o narațiune despre război prin dezinformare

În ultimele zile, oficialii occidentali au schițat o imagine remarcabilă a războiului. Luni, în Australia, șeful spionajului Marii Britanii, Jeremy Fleming, a declarat că Putin a făcute „calcule greșite” în privința războiul.

„Am văzut soldați ruși fără arme, care refuzau să îndeplinească ordinele, sabotându-și propriile echipamente și chiar doborând accidental propriile lor aeronave”, a spus Fleming. Franchețea lui Fleming a fost extraordinară din partea unui șef al unei agenții de spionaj. Dar se oglindește în informațiile transmise de Statele Unite, unde au existat noi rapoarte care au deschis o fereastră către război și către cercul interior al lui Putin.

Este din ce în ce mai clar că SUA nu doresc ca rușii să poată crea o narațiune dominantă despre război prin dezinformare. Crearea unei imagini a unui război eșuat ajută, de asemenea, la menținerea sprijinului pentru poziția dură a Occidentului împotriva lui Putin. Totodată, îmbunătățește moralul ucrainenilor care rezistă atacului Rusiei. 

Complicațiile unei strategii bazate pe informațiile Serviciilor secrete

Este puțin probabil ca fluxul de informații să se termine prea curând. Asta pentru că pare să aibă rădăcini într-o problemă de moral din interiorul armate iruse, care a devenit evidentă ca urmare a interceptării comunicațiilor.

Totodată, interpretarea războiului doar pe baza evaluărilor serviciilor de informații ale Occidentului trebuie făcută cu prudență. 

Informațiile despre operațiunile rusești în Ucraina și izolarea aparentă a lui Putin la Moscova spun doar lumii exterioare ceea ce vor să facă public serviciile de informații occidentale. Prin urmare, nu există nicio modalitate pentru cei din afară să știe dacă aceste instantanee oferă o imagine completă sau una mai selectivă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Agențiile occidentale de spionaj i-au declarat război psihologic direct lui Putin. Îi răspund liderului rus cu aceeași monedă