Alegeri cu final anticipat în Belarus. Lukaşenko, "ultimul dictator" al Europei, a câştigat al şaptelea mandat de preşedinte, după modelul rusesc
Milioane de cetăţeni din Belarus au votat, duminică, viitorul preşedinte, poziţie de care Aleksandr Lukaşenko era sigur sută la sută. Pe modelul rusesc, în campanie, cei patru contracandidaţi au lăudat rezultatele actualului lider. Poreclit "ultimul dictator al Europei", Lukaşenko conduce cu o mână de fier de 30 de ani. Cei care i s-au opus au fost aruncaţi în închisori sau au fugit din ţară. În vârstă de 70 de ani, aliatul lui Putin a dat de înţeles că al şaptelea mandat va fi şi ultimul.
Alegerile din Belarus nu au adus nicio surpriză de 31 de ani încoace. Alexander Lukaşenko a câştigat pentru a şaptea oară scrutinul, cu aproape 88 la sută dintre voturi. În timp ce belaruşii votau, liderul de la Minsk a vorbit cu presa pentru mai bine de patru ore. A fost întrebat dacă i se pare că alegerile sunt corecte, în contextul în care mai toţi politicienii opoziţiei sunt în închisoare sau au fugit din ţară. "Ei bine, au încălcat legea. Ori vor sta în închisoare, ori îi vom lăsa să plece şi să trăiască pe propriile lor venituri, nu îi vom hrăni noi".
Aliatul lui Putin a dat de înţeles jurnaliştilor că al şaptelea său mandat va fi şi ultimul. "Va fi o nouă generaţie. Fireşte, probabil că va exista un nou preşedinte în 2030". Lukaşenko nu are însă în minte un succesor anume. Liderul de la Minsk a negat zvonurile conform cărora unul dintre cei trei fii ai săi ar urma să preia puterea.
Parlamentul European a denunţat alegerile din Belarus, pe care le consideră o simulare, dar şi o complicitate a regimului de la Minsk cu războiul de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei. Oficialii din Strasbourg consideră că Lukaşenko are doar nişte contra candidaţi de carton în cursa electorală, motiv pentru care mandatele sale sunt considerate ilegitime.
Alegerile din Belarus sunt "o simulare", denunţă UE
- Dezastru pentru Lucie, modelul AI dezvoltat de guvernul francez. Confundă vacile cu găinile şi nu ştie matematică
- Un italian şi-a dat soţia româncă dispărută. Poliţiştii l-au găsit baricadat în casă şi l-au dus la...
- Trump ar putea tranşa războiul din Ucraina chiar de Ziua Victoriei. Planul SUA: Rusia anexează teritoriile...
- Pacient infectat cu gripă aviară, după ce a intrat în contact cu păsări bolnave. Caz rar în Marea Britanie
- "O adevărată industrie a morţii. Într-o singură zi, puteau arde 10.000 de oameni" Mărturia şocantă a unui...
În ultimii cinci ani, Minskul şi-a consolidat relaţia cu Moscova, mai ales pe plan militar, lucru care a atras sancţiuni din partea Ocidentului. Presat, Lukaşenko a încercat totuşi să-şi menţină o oarecare reputaţie. Acum trei zile, a graţiat opt deţinuţi condamnaţi pentru extremism. "Declar public că nu vrem să folosim procesul de eliberare a acestor criminali pentru a trimite un semnal către Occident. Nu dau doi bani pe Occident".
Pe plan extern, Dictatorul de la Minsk a anunţat că în perioada următoare ţara lui va primi rachete Oreşnik. "Vladimir Putin mi-a promis că următoarea rachetă produsă va fi a noastră, nu a Rusiei".
Victoria lui Lukaşenko din 2020 a fost puternic contestată. Imediat după anunţarea primelor exitpolluri, nemulţumiţi, mii de oameni au ieşit pe străzi în toată ţara. În capitala Minsk s-a ajuns la violenţe corp la corp între agenţi şi protestatari. În urma confruntărilor, mai multe ONG-uri locale au anunţat că un om a murit şi că 3.000 de oameni au fost arestaţi. Preşedintele i-a numit atunci pe protestatari "oi comandate din străinătate".
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰