Antena Meniu Search
x

Video Alegeri în Polonia. Ce promite noul premier Donald Tusk, după înlăturarea naționaliștilor de la putere

Donald Tusk a revenit în funcţia de premier al Poloniei. După ce fostul prim-ministru a pierdut un vot de încredere, parlamentul l-a desemnat pe Tusk să formeze un nou guvern. El are sprijinul a 16 partide, reunite în trei alianţe. Fostul preşedinte al Consiliului European a promis că ţara va reveni pe drumul pro-european şi că va elimina tensiunile cu instituţiile de la Bruxelles, apărute în cei 8 ani de guvernare naţionalistă. Tusk va depune miercuri jurământul în faţa preşedintelui. 

de Redactia Observator

la 12.12.2023, 20:28

Vezi și

Noul prim-ministru polonez Donald Tusk a prezentat, marți, o viziune pro Uniunea Europeană pentru Polonia în fața parlamentului de la Varșovia și a promis un sprijin puternic pentru Ucraina, după ce numirea sa a pus capăt unei perioade de opt ani de guvernare naționalistă care a înrăutățit relațiile cu UE, notează Reuters.

Prezentând planurile cabinetului său în fața parlamentului, Tusk a declarat că Polonia va fi un aliat loial al Statelor Unite și un membru angajat al NATO și a arătat că este hotărât să refacă legăturile Varșoviei cu Bruxelles-ul după ani de certuri pe teme care variază de la independența justiției la drepturile LGBT.

"Polonia își va recâștiga poziția de lider în Uniunea Europeană. Polonia își va construi puterea, poziția pe care o merită", a declarat Tusk, promițând ulterior să "aducă înapoi miliarde de euro" de la Bruxelles, potrivit Mediafax.

Fonduri de miliarde de euro, înghețate de UE cât timp naționaliștii au fost la putere în Polonia

Pe acelaşi subiect

Comisia Europeană a pus în așteptare fonduri semnificative alocate Poloniei atunci când partidul naționalist Lege și Justiție (PiS) se afla la putere, din cauza îngrijorărilor legate de statul de drept.

Polonia a obținut aprobarea de a accesa plăți în avans în valoare de 5,1 miliarde de euro în cadrul unui program al UE de încurajare a renunțării la combustibilii fosili din Rusia.

Dar restul din totalul de 59,8 miliarde de euro din fondurile pentru tranziția ecologică și pentru recuperarea COVID-19 este înghețat până când Varșovia va anula o reformă judiciară implementată de PiS, despre care criticii spun că a subminat independența instanțelor.

În ciuda liniei sale pro UE, Tusk a declarat că se va opune oricărei modificări a tratatelor UE care ar dezavantaja Polonia. Tusk, în vârstă de 66 de ani, a promis, de asemenea, că guvernul său va face din apărare o prioritate și va onora contractele de armament semnate anterior.

PiS a ieșit pe primul loc în alegerile din 15 octombrie și a avut prima șansă de a forma un guvern, dar nu a avut majoritatea necesară pentru a face acest lucru, după ce toate celelalte partide au exclus colaborarea cu această formațiune politică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Alegeri în Polonia. Ce promite noul premier Donald Tusk, după înlăturarea naționaliștilor de la putere