Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Alegeri Republica Moldova: Peste trei milioane de moldoveni, aşteptaţi la urne să aleagă între Igor Dodon şi Maia Sandu. Prezenţa la VOT (FOTO + VIDEO)

Peste trei milioane de cetăţeni moldoveni sunt aşteptaţi duminică la secţiile de vot pentru a-şi alege preşedintele în al doilea tur al scutinului prezidenţial, care va decide continuarea drumului european sau o apropiere de Moscova.

de Redactia Observator

la 13.11.2016 , 20:04

UPDATE 20.00 Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a anunţat că peste 1.560.000 de alegători moldoveni au votat până la ora 19.00, iar prezenţa la urne la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale este de peste 52%. La secţiile de votare din străinătate, unde au fost cozi pe tot parcursul zilei, au votat peste 121.000 de persoane.

Circumscripţia unde s-a înregistrat cea mai mare prezenţă la urne este municipiul Chişinău (55%), iar cea mai scăzută prezenţă este în raionul Cantemir (39%).

Cei mai mulţi alegători au votat în localitatea Pocrovca din raionul Donduşeni (84%), iar cei mai puţini şi-au exercitat dreptul la vot în Caracuşenii Vechi din raionul Briceni.

Articolul continuă după reclamă

În secţiile de votare din străinătate au votat, până la ora 19.00, peste 121.000 de persoane. Astfel, în Italia au votat 43.000 de cetăţeni moldoveni, în România - 14.331, în Franţa - 9.243, iar în Rusia - 8.332.

Secţiile de vot pentru alegerile din Republica Moldova se închid la ora 21.00.

UPDATE 14.30 Comisia Electorală Centrală a anunţat că 1.020.147 de alegători moldoveni au votat până la ora 14.00, iar prezenţa la urne este deja de 35.15%, mai ridicată comparativ cu primul tur al scrutinului prezidenţial. De asemenea, un număr de 58.042 de alegători au votat în secţiile din străinătate - adică 5,69% din voturile exprimate până la ora 14.00, deşi cozi lungi s-au format la toate secţiile din diasporă, în special la Milano, Mestre, Moscova, Londra, Bucureşti şi Frankurt.

Dintre alegătorii moldoveni care au votat până la ora 14.00, un număr de 531.702 sunt femei, iar ceilalţi 488.432 sunt bărbaţi. De asemenea, cei mai numeroşi la urne s-au dovedit a fi persoanele cu vârste cuprinse între 56-70 de ani, reprezentând 32,63% dintre alegătorii care au votat până la ora 14.00.

Cea mai mică prezenţă de vot a fost înregistrată în categoria de vârstă de peste 71 de ani, în vreme ce tinerii cu vârste cuprinse între 18-25 de ani reprezintă doar 8,96% dintre alegătorii care au votat până la ora 14.00.

UPDATE 12.30 Peste 500.000 de cetăţeni moldoveni au votat până la ora 11.00, iar prezenţa la vot a ajuns la 17%. De asemenea, s-au format cozi lungi la secţiile de vot din străinătate, în special în Londra şi Moscova.

UPDATE 11.20 Zeci de cetăţeni moldoveni stau la coadă, duminică, în faţa Ambasadei Republicii Moldova de la Bucureşti, pentru a vota noul preşedinte, la ora transmiterii acestei ştiri fiind peste 50 de persoane care aşteaptă să-şi exercite dreptul la vot.

Încă de la ora 10.00 a început să se formeze coadă la intrarea în Ambasada Republicii Moldova, unde cetăţenii moldoveni care locuiesc pe teritoriul României aşteaptă să-şi voteze favoritul pentru funcţia supremă în stat.

Majoritatea celor care aşteaptă să voteze sunt tineri, însă sunt şi persoane mai în vârstă sau familii cu copii.

Stirea initiala

Peste trei milioane de cetăţeni moldoveni sunt aşteptaţi duminică la secţiile de vot pentru a-şi alege preşedintele în al doilea tur al scutinului prezidenţial, care va decide continuarea drumului european sau o apropiere de Moscova.

Secţiile de vot s-au deschis la ora 7.00, iar alegătorii moldoveni sunt aşteptaţi să decidă până la ora 21.00 între prooccidentala Maia Sandu şi socialistul Igor Dodon. De asemenea, moldovenii vor putea vota şi în cele 11 secţii de vot deschise pe teritoriul României.

Până în acest an, preşedintele moldovean era ales în mod indirect, adică prin votul parlamentarilor după alegerile legislative. Însă, Curtea Constituţională a decis în 4 martie reîntoarcerea la votul direct pentru desemnarea preşedintelui şi a declarat neconstituţională modificarea anterioară din 2000.

În Republica Moldova, rolul preşedintelui este unul important, acesta având puterea de a întoarce legile şi de a dizolva legislativul în anumite condiţii, precum şi atribuţia de a desemna noul premier, care va forma un executiv.

Secţiile de vot s-au deschis la ora 7.00, iar moldovenii sunt aşteptaţi până la ora 21.00 să îşi aleagă preşedintele.

Comisia Electorală Centrală a anunţat că peste 3 milioane de alegători sunt înscrişi în registrul electoral, dintre care aproximativ 390.000 de persoane nu au reşedinţă sau trăiesc în regiunea disputată Transnistria.

Moldovenii îşi pot exercita dreptul constituţional la una din cele peste 2.000 de secţii de votare unde sunt înscrişi în lista electorală, potrivit vizei de reşedinţă. De asemenea, autorităţile electorale au deschis o sută de secţii de votare pentru moldovenii din străinătate.

Moldovenii care locuiesc în România au la dispoziţie unsprezece secţii de vot amenajate în Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Galaţi, Constanţa, Braşov, Bacău, Suceava şi Craiova.

Studenţii moldoveni care învaţă din România, dar şi basarabeni care locuiesc în alte state europene au creat pagini speciale pe Facebook prin care mobilizează cetăţenii moldoveni să meargă la vot în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Mai mulţi tineri moldoveni care locuiesc în Iaşi au deschis un grup pe Facebook - ”Basarabenii din Iaşi îşi aleg preşedintele”, pentru a mobiliza cetăţenii basarabeni să vină la vot, după ce în primul tur, la Iaşi, au votat doar 1.400 de persoane. De asemenea, două tinere moldovence stabilite în Barcelona, Anastasia Condruc şi Cristina Ţaranovici, au deschis un grup pe Facebook pentru a-i încuraja pe basarabenii de peste hotare să meargă la vot. Grupul se numeşte ”Adoptă un vot” şi este format din persoane dispuse să le ofere cazare şi transport persoanelor care nu locuiesc în localităţile în care sunt organizate secţii de votare.

Şi Traian Băsescu este aşteptat să voteze în cel de-al doilea tur al scrutinului prezidenţial, după ce, alături de soţia sa, Maria, a depus jurământul ca cetăţean moldovean, evenimentul având loc la 3 noiembrie în Ambasada Republicii Moldova de la Bucureşti. Fostul preşedinte român a precizat că va vota cu Maia Sandu, pentru a susţine parcursul european al Republicii Moldova.

Liderul PSRM a obţinut peste 47% din voturi în primul tur al scrutinului prezidenţial, cu mai bine de zece procente în faţa proeuropenei Maia Sandu.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Ştiri externe » Alegeri Republica Moldova: Peste trei milioane de moldoveni, aşteptaţi la urne să aleagă între Igor Dodon şi Maia Sandu. Prezenţa la VOT (FOTO + VIDEO)