Alegeri SUA 2020. Cum a trăit America ziua alegerilor și ce spun românii care au votat pentru viitorul președinte
Donald Trump sau Joe Biden reclamă victoria, deşi mai sunt aşteptate rezultatele din 9 state. Din voturile care s-au numărat până acum, Joe Biden are un mic avans.
- Joe Biden şi-a asigurat deja votul a 224 de electori.
- Donald Trump are de partea lui 213.
Cel care va ajunge primul la 270, va fi câştigător. Mai sunt în joc 99 de electori. Disputa cea mare se dă acum în Wisconsin şi Michigan, unde Joe Biden este favorit. Dacă va câştiga aceste două state, va deveni liderul celei mai puternice democraţii a lumii.
Este întrebarea momentului în întreaga lume. Cine va fi următorul preşedinte al Statelor Unite? Donald Trump sau Joe Biden? Ambii candidaţi reclamă victoria, deşi mai sunt aşteptate rezultatele din 9 state. Din voturile care s-au numărat până acum, Joe Biden are un mic avans.
El şi-a asigurat deja votul a 224 de electori. În timp ce Donald Trump are de partea lui 213. Cel care va ajunge primul la 270, va fi câştigător.
Mai sunt în joc 99 de electori. Disputa cea mare se dă acum în Wisconsin şi Michigan, unde Joe Biden este favorit. Dacă va câştiga aceste două state, va deveni liderul celei mai puternice democraţii a lumii.
Tensiunea este la cote maxime în Statele Unite după unele dintre cele mai strânse alegeri din ultimele decenii. Imediat după anunţarea primelor rezultate, fiecare dintre cei doi candidaţi s-a arătat încrezător că victoria este a lui. Primul a fost Joe Biden.
Joe Biden, candidat la funcţia de preşedinte: Cred că suntem pe drumul cel bun pentru a câştiga aceste alegeri. Ştim asta graţie numărului fără precedent de voturi exprimate anticipat şi prin corespondenţă. Va mai dura ceva timp. Trebuie să avem răbdare. (...) Nu s-a terminat decât atunci când fiecare vot a fost numărat.
Câteva zeci de minute mai târziu a apărut şi Donald Trump. A aşteptat momentul în care previziunile îl dădeau favorit în state cheie. Nu se număraseră însă voturile exprimate anticipat.
Donald Trump, preşedintele SUA: Vă mulţumesc foarte mult! Vom câştiga aceste alegeri. Din punctul meu de vedere deja le-am câştigat. Ne pregătim pentru o mare sărbătoare. (...) Milioane şi milioane de oameni au votat pentru noi în această seară şi un grup mic şi trist de oameni încearcă să-i discrediteze şi nu vom accepta acest lucru.
Cei doi candidaţi stau acum la mâna rezultatelor din câteva state, în care numărarea voturilor a fost oprită pe timpul nopţii şi reluată în această dimineaţă, când totul s-a schimbat pentru Trump. Ultimele date arată că ar putea pierde Michigan şi Wisconsin şi, implicit, Casa Albă.
Radu Florescu: Este o chestie matematică acum. Dacă luăm în calcul Nevada, Arizona Wisconsin şi Michigan, Biden are de fapt 270 de voturi electorale şi înseamnă că va fi ales preşedintele Statelor Unite.
E un scenariu cu care Donald Trump nu s-ar putea împăca uşor. Şi deja face ameninţări. Lupta pentru Casa Albă s-ar putea tranşa la tribunal.
Donald Trump, preşedintele Statelor Unite ale Americii: Este o fraudă majoră care ameninţă ţara noastră.Vom merge la Curtea Supremă a Statelor Unite. Vrem ca întreg procesul de numărare să fie oprit.
Disputa politică vine după una dintre cele mai impresionante prezenţe la urne, poate chiar cea mai mare din ultimii 120 de ani. Milioane de oameni şi-au asumat orice risc pentru a putea vota. Au stat la cozi, cei mai mulţi au venit cu măşti şi au păstrat distanţarea fizică, în ziua cu al doilea cel mai mare număr de cazuri de coronavirus de la debutul pandemiei. Toţi cu speranţa că votul lor va face diferenţa.
Votant: Am votat pentru Joe Biden. Sincer, consider că (Donald Trump, n.r.) a făcut o treabă îngrozitoare. Se gândeşte numai la el.
Votant: Am votat cu Donald Trump. Cred că a fost tratat nedrept în ceea ce priveşte pandemia, coronavirusul.
Printre cei care decid cine va fi viitorul preşedintele al Statelor Unite sunt şi mulţi români.
Dănuț Moraru, român stabilit în Seattle: Biden nu este candidatul meu ideal, dar voi vota cu el. Aș fi preferat un democrat mai tânar, mai energic, sau chiar un republican decent. Pentru mine Trump reprezintă corupția legiferată, șpaga fără rușine, nepotismul instituționalizat. (...) Nici ceaușeștii nu aveau atâția din familie la vârful puterii.
Iulia Dragomir, romancă stabilită în Florida: Omul ( n.r Donald Trump) tot ceea ce a promis a făcut. E un om care îţi dă senzaţia, şi nu numai, îţi dă senzaţia de putere. E genul de om lider, ceea ce are nevoie America.
În aşteptarea rezultatelor, americanii s-au baricadat ca pentru un uragan. În multe oraşe, vitrinele magazinelor au fost acoperite, iar Casa Albă a fost transformată într-o fortăreaţă, de teama revoltelor care ar putea urma după rezultate, mai ales că niciuna dintre tabere nu dă semne că va accepta uşor înfrângerea. O dovadă sunt protestele de noaptea trecută, când membri ai mişcării Black Lives Matter s-au luat la bătaie cu poliţia şi susţinătorii lui Trump în apropierea Casei Albe.
Cine va conduce cea mai mare democraţie a lumii am putea afla abia în câteva zile sau săptămâni. Iar numele noului preşedinte al Statelor Unite este important şi pentru România, în condiţiile în care multe dintre deciziile importante la nivel internaţional se iau la Washinton, fie că vorbim de cele politice, militare sau economice.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰