"Am făcut primul pas spre pace". Mesajul lui Zelenski după summitul din Elveţia. Reacţia Rusiei: Rezultatele conferinţei sunt aproape zero
Război în Ucraina. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, transmite, după Conferinţa de pace pentru Ucraina găzduită de Elveţia, că s-a făcut primul pas tangibil spre pace, în unitatea fără precedent a ţărilor din întreaga lume iar pentru prima dată în istoria ţării sale, atât de mulţi lideri şi state s-au adunat de dragul Ucrainei şi de dragul păcii.
”Am organizat astăzi o reuniune pentru a discuta rezultatele Summitului pentru pace şi pentru a pregăti următorii paşi. Fără pauze acum. Am făcut primul pas tangibil spre pace - în unitatea fără precedent a ţărilor din întreaga lume. Acesta este succesul Ucrainei, faptul că, pentru prima dată în istoria noastră, atât de mulţi lideri şi state s-au adunat de dragul Ucrainei şi de dragul păcii”, a scris Volodimir Zelenski pe Facebook.
”Le mulţumesc tuturor celor care au fost reprezentaţi la summit. Dar pacea este întotdeauna calea. Sunt necesari noi paşi. Şi ei vor fi făcuţi. Îi pregătim deja. Sunt recunoscător echipei noastre. Pregătim aderarea statelor la comunicatul final al summitului. Pregătim activitatea grupurilor privind punctele din Formula de pace, astfel încât statele să se unească în vederea unor precizări clare, decizii şi planuri de acţiune care să restabilească efectiv securitatea”, mai spune liderul ucrainean.
Zelenski precizează că ”au deja un program de lucru preliminar pentru lunile de vară”. ”Nu vom încetini ritmul. Ne vom menţine comunicarea cu partenerii noştri la fel de activă ca şi până acum. Ucraina nu şi-a dorit niciodată acest război şi, fireşte, îşi doreşte cel mai mult o pace dreaptă. Şi vedem că acest lucru este posibil. Noi aducem pacea mai aproape. Le mulţumesc tuturor celor din lume care ne ajută. Şi sunt mândru de fiecare dintre cei care luptă pentru Ucraina, care apără Ucraina pe front, care lucrează pentru ţara şi poporul nostru”, mai spune acesta.
Reacţia Rusiei
Conferinţa asupra păcii în Ucraina, în absenţa Rusiei şi Chinei, nu a condus practic la niciun rezultat, a estimat luni Kremlinul. "Dacă vorbim despre rezultatele acestei întâlniri, ele sunt aproape zero", a declarat în faţa presei purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov. În opinia acestuia, mulţi dintre participanţii la conferinţă au înţeles că "orice discuţie serioasă nu are niciun viitor fără prezenţa Rusiei".
Pe de altă parte, el a susţinut că Rusia nu este deranjată de faptul că numeroase state pe care le consideră prietene au semnat declaraţia finală a conferinţei din Elveţia. "Vom ţine cont, desigur, de atitudinea adoptată de aceste ţări. Este important pentru noi. Vom continua să le explicăm argumentele", a indicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului. În ce-l priveşte pe preşedintele Putin, acesta "rămâne deschis dialogului şi discuţiilor serioase şi substanţiale", a mai spus Peskov.
Ucrainenii îl consideră în continuare pe Zelenski preşedinte legitim
O mare majoritate a ucrainenilor continuă să-l considere pe Volodimir Zelenski preşedintele lor legitim, în pofida prelungirii mandatului său fără alegeri pe fondul invaziei declanşate de Rusia în februarie 2022.
Potrivit unui sondaj publicat luni de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev, 70% dintre cei 2.011 de intervievaţi consideră că Zelenski trebuie să rămână în funcţie până la sfârşitul războiului. Doar 22% s-au declarat împotrivă. Rezultatele acestei anchete contrazic afirmaţia Moscovei potrivit căreia mandatul lui Zelenski a expirat de mult timp şi că acesta nu mai este preşedintele legitim al ţării.
Mandatul lui Volodimir Zelenski s-ar fi încheiat oficial la 20 mai 2024. Cu toate acestea, aproape o cincime din teritoriul Ucrainei este ocupat de trupele ruse, ceea ce face imposibilă organizarea de alegeri. Legea marţială, impusă după invazie, împiedică, de asemenea, organizarea unor noi alegeri.
Potrivit sondajului, 56% dintre ucraineni s-au declarat mulţumiţi de prestaţia lui Zelenski în calitate de preşedinte, iar procentul celor nemulţumiţi de performanţele sale este 37%. Într-un sondaj realizat în septembrie anul trecut, prestaţia lui Zelenski era aprobată de 77% din ucraineni.
Un total de 58% dintre persoanele intervievate s-au pronunţat pentru absenţa compromisurilor în negocierile cu Rusia, iar 30% au votat împotrivă. În acelaşi timp, 65% dintre cei intervievaţi au fost de părere că obiectivele oricăror negocieri cu Rusia ar trebui să fie supuse unui referendum.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰