Antena Meniu Search
x

Ambasadorul României în Belarus, gest de solidaritate față de lidera opoziției (Video)

Gest de solidaritate fără precedent. Mai mulţi diplomaţi europeni, inclusiv ambasadorul României la Minsk, s-au fotografiat alături de ultimul lider al opoziţiei aflat în libertate, după ce oameni mascaţi au încercat să îi intre în casă cu forţa. Svetlana Alexievici, laureată a Premiului Nobel, a chemat jurnaliştii la ea acasă la scurt timp după incident.

de Redactia Observator

la 09.09.2020, 22:02

Vezi și
  • Viorel Moșanu s-a fotografiat alături de lidera opoziției din Belarus.

Umăr lângă umăr, într-un apartament din Minsk, mai mulți diplomaţi europeni fac front comun alături de Svetlana Alexievici. Unul dintre ei este chiar ambasadorul României, iar gestul său de solidaritate este unul fără precedent. 

Laureată Nobel pentru literatură şi membru de seamă al opoziţiei, doar ea a scăpat de mâna de fier a regimului lui Lukaşenko. 

Viorel Moșanu, ambasadorul României la Minsk: În această dimineaţă, grupul Uniunii Europene de la Minsk a fost alertat în legătură cu încercările autorităţilor de a pătrunde în apartamentul doamnei Alexievici. Am decis să acţionăm în mod solidar, să ne deplasăm la locuinţa ei pentru a o sprijini în aceste momente grele.

Restul opoziţiei a fost decimat. 

Cea mai recentă victimă, Maxim Znak, este avocat şi membru al opoziţiei şi a fost luat cu forţa de dimineaţă. Un clip care circulă în mediul online îl arată flancat de oameni mascaţi. 

De la apel lipseşte, de câteva ore, şi dizidenta Antonina Konovalova. Luni, aceeaşi soartă a avut-o Maria Kolesniekova, un alt simbol al protestelor. 

Ieri, în zori, camerele de supraveghere au surprins maşina în care se afla femeia la sosirea la frontiera cu Ucraina. Nu era însă o fugă, ci o deportare, iar ca să o evite, femeia şi-a rupt paşaportul, aşa că a fost închisă. 

Din Polonia, unde se află zilele acestea, adversara preşedintelui Lukaşenko, Svetlana Tihanovskaia, cere eliberarea aliaţilor ei. 

Svetlana Tihanovskaia: Autorităţile noastre cred că dacă vor alunga din Belarus toţi liderii de opinie, atunci protestele se vor opri, dar ei nu înţeleg că nu liderii sunt cei care îi controlează pe aceşti manifestanţi, aceasta este voinţa oamenilor. 

Lukashenko a recunoscut că, poate, a rămas la putere un pic prea mult. Dar a subliniat că este singurul care poate gestiona situaţia actuală. Nu întâmplător, interviul a fost acordat mai multor jurnalişti ruşi. Lukaşenko va merge la Moscova, zilele viitoare: "Este foarte dureros şi chiar tragic pentru mine, dar asta nu înseamnă că renunţ. Dacă Belarus se prăbuşeşte, următoarea este Rusia".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Ambasadorul României în Belarus, gest de solidaritate față de lidera opoziției (Video)