SUA au atacat o bază din Irak. Comandant de rang înalt al unei miliții susținute de Iran, ucis. "O dronă a tras mai multe rachete"
Atac în Bagdad. Armata americană a lansat joi un atac la Bagdad, soldat cu moartea unui lider al unei miliții acuzate de recentele lovituri asupra personalului american, a declarat un oficial american pentru Reuters. În total patru membri ai unei miliții susținute de Iran au fost uciși. Şi forțele irakiene susțin că atacul a fost efectuat de SUA.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Moscova pregăteşte un asalt teribil pentru a recuceri Kursk: 50.000 de soldaţi ruşi şi nord coreeni vor încerca să-i scoată pe ucraineni din Rusia
Surse din poliția irakienă și martori au relatat că o dronă a tras cel puțin două rachete în estul Bagdadului asupra unei baze folosite de grupul irakian al-Nujaba'a. Rachetele au lovit un vehicul în interiorul bazei și au ucis patru persoane, inclusiv un comandant de rang înalt și unul dintre consilierii săi, relatează Reuters, citând surse.
Guvernul irakian - susţinut de partidele pro-iraniene - a atribuit coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de SUA responsabilitatea pentru lovitura care a ucis joi la Bagdad patru membri ai unei facţiuni proiraniene, între care un înalt responsabil, guvernul denunţând o agresiune, dar fără să numească explicit Statele Unite ale Americii, relatează France Presse.
"Forţele armate irakiene consideră forţele coaliţiei internaţionale responsabile de acest atac", susţine Yahya Rassoul, purtător de cuvânt al premierului irakian Mohammed Shia' Al Sudani într-un comunicat, calificând drept o "escaladare şi agresiune periculoase" lovitura efectuată de "o dronă" care a ucis mai mulţi membri ai mişcării al-Nujaba, una dintre facţiunile Hachd al-Chaabi, o coaliţie de grupări armate apropiată Iranului.
În ultimele săptămâni, grupările armate ale Hachd al-Chaabi din Irak au fost vizate în repetate rânduri de bombardamente, dintre care unele au fost revendicate de SUA, ţară detestată de facţiunile pro-iraniene pentru sprijinul acordat Israelului în conflictul declanşat la 7 octombrie după atacul fără precedent al grupării islamiste palestiniene Hamas pe teritoriul israelian.
- Armata SUA a atacat ţinte folosite de Hezbollah în Irak, după ce trei americani au fost răniţi la baza aeriană...
- Atentatele din Iran, comise cu două bombe detonate de la distanţă. Americanii neagă orice implicare. Teheranul...
- Anunţul surprinzător al Mossad după asasinarea numărului 2 din Hamas. Germania şi Canada le-au cerut...
Aceste grupări afiliate Hachd al-Chaabi care îşi spun "Rezistenţa islamică în Irak" revendică aproape sistematic atacuri cu drone şi rachete împotriva trupelor americane şi a celor ale coaliţiei internaţionale antijihadiste desfăşurate în Irak.
Lovitura cu "dronă" a vizat joi "un centru de sprijin logistic al Hachd al-Chaabi" în estul capitalei irakiene, a indicat un responsabil de securitate, sub rezerva anonimatului, precizând că "doi membri (ai Hachd al-Chaabi) au fost ucişi şi şapte răniţi".
"Comandantul adjunct al operaţiunilor pentru Bagdad, Mushtaq Talib al-Saidi" a "căzut ca martir în urma loviturii americane", a precizat într-un comunicat mişcarea al-Nujaba, una dintre aceste facţiuni pro-iraniene şi puternic antiamericană.
O sursă din cadrul Hachd al-Chaabi a confirmat bilanţul, atribuind lovitura forţelor americane. Solicitat de jurnalişti, un responsabil militar american nu a reacţionat deocamdată. Adus la putere de o majoritate parlamentară pro-Iran, guvernul irakian se vede nevoit să facă un delicat exerciţiu de echilibristică pentru a păstra legăturile strategice care unesc ţara cu Washingtonul, în primul rând cu coaliţia antijihadistă, desfăşurată din 2014.
Unele partide care îl sprijini pe premierul Al Sudani constituie vitrina politică a facţiunilor Hachd al-Chaabi, o coaliţie de foşti paramilitari şiiţi apropiaţi Iranului şi care au fost integraţi în forţele regulate irakiene. Trupele americane şi cele ale coaliţiei internaţionale antijihadiste desfăşurate în Irak şi în Siria au fost vizate aproape zilnic de atacuri cu drone şi rachete de la începutul războiului din 7 octombrie între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas din Fâşia Gaza.
Din 17 octombrie, SUA au înregistrat peste 100 de atacuri în Irak şi Siria împotriva trupelor sale. Washingtonul are staţionat un contingent de circa 2.500 de soldaţi în Irak şi 900 în Siria, în cadrul unui dispozitiv destinat să lupte împotriva unei eventuale recrudescenţe a jihadiştilor grupării Statul Islamic, notează AFP.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰