Antena Meniu Search
x

ANALIZĂ Reuters. Câţi bani ar avea ascunşi în băncile din Elveţia oligarhii şi oficialii ruşi

Băncile secrete ale Elveției au ascuns averi rusești în valoare totală de până la 213 miliarde de dolari, estimează asociația instituţiilor financiare a țării, potrivit Reuters.

de Redactia Observator

la 17.03.2022, 16:51

ANALIZĂ Reuters. Câţi bani ar avea ascunşi în băncile din Elveţia oligarhii şi oficialii ruşi
- Profimedia

Asociația Bancherilor Elvețieni (SBA) estimează că băncile din țara cantoanelor păstrează între 150 de miliarde și 200 de miliarde de franci elvețieni (aproximativ 213 miliarde de dolari) ale unor clienți din Rusia în conturi offshore.

"O parte aparține oligarhilor loiali Kremlinului. Banii și activitatea lor... ajută la finanțarea războiului", a spus ea, adăugând că Elveția "trebuie să facă tot posibilul pentru a închide robinetele de bani", spune Mattea Meyer, copreședintele social-democraților din Elveţia.

Suma este mult mai mare decât cea raportată de băncile elvețiene în bilanțurile lor, arătând amploarea afacerilor derulate de acestea cu clienți din Rusia. De asemenea, dezvăluirea făcută de SBA este una rară pentru Elveția, țară cunoscută pentru tenacitatea cu care apără secretul bancar și opoziția față de cererile de transparență.

Sancțiunile UE împotriva oligarhilor și oficialilor ruși, adoptate şi de ruşi

Pe acelaşi subiect

Anunțul de astăzi vine în contextul în care guvernul elvețian a anunțat că se va alinia și va aplica toate sancțiunile impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei în urma invadării Ucrainei.

Pe măsură ce guvernele occidentale declanșează o listă din ce în ce mai mare de sancțiuni ca răspuns la invazia Rusiei, băncile își văd afacerile cu clienții ruși controlate la sânge.

Vladimir Putin: "Occidentul nu va obţine dominaţia globală şi dezmembrarea Rusiei. Nu vom face paşi înapoi, ei nu înţeleg Rusia"

Vladimir Putin spune că "încercarea Occidentului de a deține dominație globală" se apropie de sfârșit. De asemenea, încercarea de a "dezmembra Rusia" cu un "blitzkrieg de sancțiuni economice" nu va reuşi.

Președintele rus a spus că încercarea de ținere Rusiei în frâu este o politică pe termen lung a Occidentului și că sancțiunile economice împotriva Rusiei nu au avut succes deoarece "majoritatea țărilor nu susțin sancțiuni împotriva Rusiei".

Rusia resimte impactul sancțiunilor. Ministrul rus al Finanțelor: Aproape jumătate din rezervele de aur și valută sunt înghețate

Rusia a anunțat, duminică, că se bazează pe ajutorul Chinei pentru a rezista la lovitura dată economiei de sancţiunile occidentale, care au îngheţat aproape jumătate din rezervele sale de aur şi valută, scrie Reuters.

"Avem o parte din rezervele noastre de aur şi de valută în moneda chineză, în yuani. Şi vedem ce presiuni sunt exercitate de ţările occidentale asupra Chinei pentru a limita comerţul reciproc cu China. Bineînţeles, există presiuni pentru a limita accesul la aceste rezerve", a declarat ministrul de Finanţe Anton Siluanov. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » ANALIZĂ Reuters. Câţi bani ar avea ascunşi în băncile din Elveţia oligarhii şi oficialii ruşi