Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Arma secretă cu care Rusia atacă sateliţii Starlink în Ucraina. WP: Planul Moscovei este mai sofisticat decât se anticipa

Acțiunile Rusiei de a întrerupe accesul la internet al forțelor ucrainene sunt mai sofisticate decât se știa anterior, scrie Washington Post, citând un raport secret al serviciilor americane de informaţii. 

de Redactia Observator

la 19.04.2023 , 14:04

Încercările Rusiei de a sabota accesul la internet al forțelor ucrainene prin ţintirea sateliţilor Starlink furnizaţi Kievului de Elon Musk încă din primele zile ale războiului par a fi mai avansate decât se știa anterior, potrivit unui raport secret al serviciilor secrete americane, obținut de The Washington Post. Moscova foloseşte deja de mai multe luni sistemele sale de război electronic Tobol în încercarea de a perturba transmisiile Starlink în Ucraina, se arată în evaluarea secretă.

Documentul care face parte din setul de informaţii ale Pentagonului scurs online prin intermediul platformei Discord, datează din luna martie, dar nu indică dacă vreunul dintre testele făcute de Rusia a şi avut succes. Cu toate astea, informațiile sunt deosebit de importante deoarece par să susţină ipoteza unor experţi, că un program conceput aparent pentru a proteja sateliții Kremlinului poate fi folosit pentru a-i ataca pe cei folosiți de adversarii săi.

SpaceX, firma care deține Starlink, a refuzat să comenteze, dar primăvara trecută, Elon Musk a scris pe Twitter că, deși Starlink și-a demonstrat rezistența împotriva unor de încercări de "bruiaj și hacking", se pare că ruşii şi-au intensificat eforturile. Pentagonul nu a răspuns întrebărilor despre această evaluare. "Aceste sisteme constituie un element important în rețeaua de comunicații a Ucrainei", a declarat maiorul Charlie Dietz, purtător de cuvânt al Departamentului de Apărare, care a adăugat că SUA se concentrează în continuare să asigure Ucrainei sateliţii de care are nevoie. 

Articolul continuă după reclamă

Kostiantin Jura, un purtător de cuvânt al ministerului ucrainean al Apărării, a declarat că oficialii de la Kiev sunt conștienți de eforturile Rusiei și "iau măsuri pentru a le neutraliza". Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns unei solicitări de comentarii. Starlink s-a dovedit vital pentru armata Ucrainei, care se bazează pe micile terminale portabile pentru a comunica pe câmpul de luptă și a transmite informații. Forțele ruse au dezactivat cu succes capacitatea ucrainenilor de a folosi alte echipamente de comunicații, inclusiv radiouri și telefoane mobile, dar semnalele sateliţilor Starlink sunt mai greu de perturbat.

Pe acelaşi subiect

Complexe Tobol rusești care au încercat să blocheze sateliţii Starlink

Washington Post

Toamna trecută, Elon Musk a fost criticat de liderii ucraineni după ce a prezentat un plan de pace, considerat extrem de favorabil Rusiei. După câteva săptămâni, miliardarul american a fost criticat din nou după ce a amenințat că va opri finanțarea pentru serviciul Starlink. Valul de critici l-a făcut să dea înapoi. 

Nu este clar dacă întreruperile sateliţilor Starlink care au fost raportate în Ucraina au fost cauzate de complexele Tobol ale Rusiei sau de alte sisteme de bruiaj utilizate de forțele ruse, cum ar fi Tirada-2 montat pe camioane. Trupele ucrainene au raportat că au suferit întreruperi în octombrie, când atacau pozițiile rusești în timpul contraofensivei de succes din sud și est. Oficialii ucraineni au sugerat la acel moment că SpaceX a restricționat accesul la internet în acele zone pentru a împiedica rușii să folosească serviciul, potrivit Financial Times.

Analiștii au identificat cel puțin șapte complexe Tobol în Rusia, toate fiind situate lângă facilități utilizate pentru urmărirea sateliților, potrivit unui raport publicat luna aceasta de Secure World Foundation, un grup privat, care se ocupă cu securitatea și sustenabilitatea spațială. Unele dintre situri au capabilităţi de bruiaj al telecomunicaţiilor mobile, au spus analiștii. Complexele Tobol conțin mai multe antene de satelit care poate fi folosit în războiul electronic atât defensiv, cât şi ofensiv.

Cum sunt sabotaţi sateliţii

Sabotarea sateliților poate avea loc în spațiu, prin țintirea directă a sateliților, sau la sol, unde armele pot viza receptori, potrivit Secure World Foundation. Interferența care are loc în spațiu, cunoscută sub numele de bruiaj de uplink, îmbină transmisia originală cu un alt semnal, ceea ce distorsionează informațiile pe care toți utilizatorii acelui satelit le primesc. Acesta ar fi şi modul în care funcționează Tobol, potrivit lui Bart Hendrickx, un cercetător care a urmărit îndeaproape programul.

Metoda de la sol, cunoscută sub denumirea de bruiaj de downlink, presupune transmiterea unui semnal pe aceeași frecvență ca şi satelitul, ceea ce împiedică dispozitivele conectate să primească semnalul corect. Această metodă are impact pe o zonă mai mică, deoarece tehnica de bruiaj trebuie să fie relativ aproape de sistemele pe care intenționează să le perturbe. Musk a spus anul trecut că un set de modificări de software a ajutat ca terminalul Starlink să nu poată fi perturbat. Nu este clar dacă aceasta este o referire la bruiaj de downlink. Tobol este conceput pentru a perturba semnalul în sine în drum spre terminal.

Documentul scurs descrie "experimentul operațional militar al Rusiei, în curs de desfășurare, pentru a viza sistemul de comunicații prin sateliţi Starlink din Ucraina cu Tobol-1" și identifică trei locuri din Rusia unde au fost efectuate teste. "Centrul estimat" către care au fost direcționate, este lângă Bahmut, unde se duce cea mai dură luptă din război în acest an. 

Complex de război electronic Tobol în Rusia

Secure World Foundation

Experimentul, început la sfârșitul lunii septembrie, trebuia să dureze 25 de zile, potrivit evaluării, dar au trecut mai bine de cinci luni de la începutul testelor și până când documentul scurs a fost pregătit pentru înalți oficiali americani. Informarea nu spune de ce experimentul a durat atât de mult, dacă Rusia a întâmpinat probleme sau dacă operațiunea a avut efectul scontat.

Deși poziționarea sistemelor Tobol în Rusia ar sugera că acestea sunt utilizate în scopuri defensive, cele trei situri dezvăluite în evaluarea serviciilor de informații americane - unul în afara Moscovei, un altul în apropierea Crimeei și un altul în exclava Kaliningrad - se află în apropierea Ucrainei şi devin potrivite pentru o operațiune ofensivă. Zona lor de acoperire pare să învăluie toată Ucraina, a declarat Brian Weeden, director la Secure World Foundation.

"Documente publice la care avem acces vorbesc de un sistem defensiv, în sensul că Tobol ar fi folosit pentru a detecta pe altcineva care încearcă să blocheze sau să interfereze cu sateliții ruși. Ar analiza acele semnale de interferență și apoi ar difuza un contrasemnal care ar încerca să anuleze interferența", a spus Weeden. "Dar dacă poți face asta, cel mai probabil poți folosi aceleași capacități pentru a interfera ofensiv cu satelitul altcuiva", a mai spus el. 

Există puţine informaţii disponibile public despre programul Tobol, care apare în documentele rusești drept 14Ts227, iar capacitățile sale au fost un mister ani de zile. Cercetătorii au spus că programul pare să fi început cu aproximativ un deceniu în urmă.

Sateliții Starlink trec deasupra Pământului suficient de jos astfel încât Tobol să poată să transmită semnale de interferență către ei, a spus Hendrickx într-un interviu. Dar sunt şi provocările. "Problema cu Starlink este că sunt o mulțime de sateliți acolo. Este destul de dificil să-i blochezi pe toţi sau chiar un număr mare din ei" a mai spus el. A recunsocut totuși că chiar şi întreruperea unora dintre ei ar putea ajuta comandanții ruși, provocând dezordine în rândul trupelor ucrainene. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Ştiri externe » Arma secretă cu care Rusia atacă sateliţii Starlink în Ucraina. WP: Planul Moscovei este mai sofisticat decât se anticipa