Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Armata de roboţi construită de ucraineni în laboratoare secrete pentru a lupta cu ruşii: "Războiul este matematică"

Război în Ucraina. O armată de roboți low cost este construită în laboratoare secrete din Ucraina pentru a lupta cu rușii, arată un reportaj AP. 

de Redactia Observator

la 15.07.2024 , 15:13

Armata de roboţi construită de ucraineni în laboratoare secrete pentru a lupta cu ruşii: "Războiul este matematică"
Armata de roboţi construită de ucraineni în laboratoare secrete pentru a lupta cu ruşii: "Războiul este matematică" - Profimedia

Aflată în deficit de soldaţi, cu şanse tot mai mici de a-şi recupera teritoriul pierdut şi cu o asistență internațională inegală, Ucraina vrea să găsească totuşi un avantaj strategic împotriva Rusiei construind în depozite abandonate sau subsoluri de fabrici o armată de roboți low cost. 

O armată de roboți cu care Ucraina speră să ucidă trupele ruse

Un ecosistem de laboratoare, format din sute de ateliere secrete, profită de inovaţia tehnologică pentru a crea o armată de roboți cu care Ucraina speră să ucidă trupele ruse și să-și salveze soldații și civilii răniți. În Ucraina sunt aproximativ 250 de startup-uri de apărare, potrivit estimărior ministerului Apărării de la Kiev. Ele creează "mașini pentru a ucide" în locații secrete care arată ca nişte service-uri auto de la ţară.

Articolul continuă după reclamă

Angajații unui startup condus de antreprenorul Andrii Denysenko pot monta în patru zile un vehicul terestru electric fără pilot numit Odyssey. Caracteristica sa cea mai importantă este prețul: 35.000 de dolari, adică aproximativ 10% din costul unui model importat.

Pe acelaşi subiect

Armata ucraineană testează zeci de noi drone aeriene, de teren și maritime, produse de aceste startup-uri, ale căror metode de producție sunt departe de cele ale giganţilor occidentali din domeniul apărării.

Din luna mai, armata ucraineană are oficial o a patra ramură, numită Forțele Sistemelor fără pilot care asistă forţele terestre, forţele navale și forțele aeriene. Inginerii ucraineni se inspiră din articole publicate în reviste de specialitate sau din videoclipuri publicate online pentru a produce drone de toate tipurile la preț redus. Ulterior le sunt adăugate arme sau componente inteligente.

Războiul este matematică

"Luptăm cu o țară uriașă, fără limite de resurse. Înțelegem că nu putem irosi o mulțime de vieți umane. Războiul este matematică", a spus Denysenko, care conduce startup-ul de apărare UkrPrototyp.

Una dintre dronele sale, Odyssey a fost testată luna trecută. Prototipul are dimensiunea unei mașini obişnuite, cântăreşte 800 de kg şi arată ca un tanc mic, fără turelă şi cu șenile. Poate parcurge până la 30 de km cu o singură încărcare a bateriei. Prototipul acționează ca un mijloc de salvare și aprovizionare a trupelor, dar poate fi modificat pentru a transporta o mitralieră acţionată de la distanță sau echipamente de deminare.

"Echipele de roboți... vor deveni dispozitive logistice, camioane de tractare, de amplasare de mine sau de deminare, precum și roboți autodistructivi. Primii roboți își dovedesc deja eficiența pe câmpul de luptă", arată un site guvernamental care strânge fonduri. 

Vicepremierul Mykhailo Fedorov a încurajat cetățenii să urmeze cursuri online gratuite pentru a asambla drone aeriene acasă. El vrea ca ucrainenii să producă un milion de drone aeriene pe an.

Compania lui Denysenko lucrează inclusiv la proiecte de exoschelet motorizat care ar spori puterea unui soldat și vehicule de transport pentru a căra echipamentul unui soldat. "Vom face totul pentru ca tehnologiile fără pilot să se dezvolte și mai repede. Ucigașii (n.r. Rusia) își folosesc soldații drept carne de tun, în timp ce noi ne pierdem cei mai buni oameni", a scris Fedorov într-o postare online.

Ucraina are drone de atac semiautonome și arme anti-drone dotate cu AI, dar combinația de arme low-cost și instrumente de inteligență artificială îngrijorează mulți experți care spun că dronele low-cost vor duce la proliferarea lor.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Armata de roboţi construită de ucraineni în laboratoare secrete pentru a lupta cu ruşii: "Războiul este matematică"