Antena Meniu Search
x

Armata din Peru, autorizată să doboare avioanele suspectate că transportă droguri

Parlamentul din Peru a adoptat joi în unanimitate un proiect de lege care permite forțelor aeriene să intercepteze și să doboare avioanele de mici dimensiuni suspectate a fi folosite pentru traficul de droguri

Parlamentul din Peru a adoptat joi în unanimitate un proiect de lege care permite forțelor aeriene să intercepteze și să doboare avioanele de mici dimensiuni suspectate a fi folosite pentru traficul de droguri

Pentru a fi aplicată, legea mai trebuie promulgată de președintele Ollanta Humala în maximum 15 zile.

Această strategie de luptă împotriva traficului de droguri a fost introdusă și aplicată în cooperare cu SUA în anii '90, însă a fost suspendată în 2001, după ce un avion de vânătoare peruan a doborât din greșeală un avion de mici dimensiuni în care se aflau misionari americani, două persoane pierzându-și atunci viața. Oficialii americani au făcut lobby pentru menținerea suspendării, au precizat autorităților peruane.

Proiectul de lege, votat joi, permite forțelor aeriene peruane "să doboare aeronavele asupra cărora există probe sau suspiciuni rezonabile privind implicarea lor în traficul de droguri".

Permisiunea de a trage va fi dată după ce aparatul de zbor suspectat este declarat ostil și în cazul în care nu respectă ordinele avioanele de interceptare ale armatei peruane.

"Forțele noastre armate vor putea, în acord cu protocoalele internaționale și în cazuri extreme, să doboare avioane de mici dimensiuni care transportă droguri spre alte țări", a explicat președintele parlamentului, Luis Iberico.

Potrivit deputatului Carlos Tubino, autorul legii, în Peru au loc anual între 600 și 1.000 de zboruri clandestine de avioane de mici dimensiuni ale traficanților de droguri, provenind în proporție de 90% din Bolivia.

Peru dispune din mai de un radar de fabricație americană, instalat la Puerto Maldonado (sud-est) și care permite detectarea zborurile ilegale pe o rază de 450 de km.

Lima poate astfel controla valea fluviilor Apurimac, Ene și Mantaro (Vraem), care rămâne cea mai mare zonă de producție de frunze de coca din Peru, unde forțele armate se luptă de peste 20 de ani cu traficanții de droguri și cu ultimele trupe Sendero Luminoso (Cărarea Luminoasă), forța de gherila maoistă din anii 1980-2000, aliată astăzi cu traficanții de droguri, potrivit autorităților.

Potrivit ONU, Peru, unul din principalii producători de cocaină din lume, și-a redus cu aproape 14% culturile de frunze de coca în 2014, de la 49.800 la 42.900 de hectare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Armata din Peru, autorizată să doboare avioanele suspectate că transportă droguri