Antena Meniu Search
x

Aşii din mânecă puşi în joc pentru a cuceri Kievul. Fost oficial NATO, despre "şansele reale de câştig" ale Rusiei

Este a 17-a zi de război în Ucraina, iar soldații lui Vladimir Putin şi-au extins pentru prima dată ofensiva spre vest şi au atacat Dnipro și Luțk. Fostul secretar general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, a declarat pentru BBC că este "sceptică" în legătură cu "succesul" armatei ruse în cazul unui atac asupra Kievului. Sâmbătă, convoiul de blindate lung de peste 60 de kilometri care se îndrepta spre capitală a fost "dispersat şi redesfăşurat".

de Redactia Observator

la 12.03.2022, 12:14

Lupte pentru controlul capitalei Kiev
Lupte pentru controlul capitalei Kiev - Profimedia

Sâmbătă dimineaţă, la Kiev au sunat din nou sirenele alarmei aeriene, în timp ce se auzeau explozii puternice. Potrivit informaţiilor transmise de oficialii ucraineni, un convoi de blindate lung de peste 60 de kilometri, care se îndrepta spre capitală, a fost "dispersat şi redesfăşurat", în pregătirea unui nou atac. Dar fostul secretar general adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, a declarat pentru BBC că acesta ar fi, de fapt, "un semn de slăbiciune".

Fost oficial NATO: Rusia recrutează luptători din Siria pentru a lupta în Ucraina

Dar care sunt "şansele reale de câştig" ale Rusiei? "Mă întreb dacă au capacitatea de a se regrupa în acest moment, deoarece logistica lor este într-o formă atât de proastă, încât nu au cu adevărat proviziile de combustibil de care au nevoie pentru a ajunge la Kiev", a spus ea la BBC Radio 4 Today. Rose Gottemoeller a adăugat că luptători din Siria ar putea fi recrutați pentru a lupta alături de Rusia în Ucraina, fapt ce arată "abordarea barbară" adoptată de Moscova.

Rusia a declarat că are în Orientul Mijlociu 16.000 de voluntari pregătiți să lupte, iar SUA consideră că printre aceștia s-ar putea afla sirieni cu experienţă de luptă urbană. "Sunt grupuri extremiste, oameni care au luptat în Siria. Sunt unii dintre cei mai violenți extremiști întâlniți vreodată în război", mai spune Gottemoeller.

Analist militar: "Nu văd cum ar putea forţele ruse să ia cu asalt Kievul în viitorul apropiat"

Oraşele Ucrainei continuă să fie ţinta bombardamentelor armatei ruse, care nu a reuşit să-şi atingă obiectivele la 16 zile după declanşarea invaziei.  Analiştii militari se întreabă dacă Rusia chiar dispune de suficiente forţe pentru a cuceri Kievul. "Date fiind condiţiile geografice şi efectivul trupelor, chiar nu văd cum ar putea forţele ruse să ia cu asalt Kievul în viitorul apropiat", a declarat Mathieu Boulegue, analist militar.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Aşii din mânecă puşi în joc pentru a cuceri Kievul. Fost oficial NATO, despre "şansele reale de câştig" ale Rusiei