Antena Meniu Search
x

Video Ziua 16 de război Rusia - Ucraina. Putin schimbă strategia de atac. Oraşe care scăpaseră neatinse au intrat în focul luptei

A 16 zi de război, dar nicio şansă de pace. Ofensiva rusă continuă, dar Moscova schimbă strategia de atac. Două oraşe neatinse până acum de bombardamente au fost lovite de rachete. Iar o dronă a ajuns până în Croaţia după ce a traversat România.

de Redactia Observator

la 11.03.2022, 19:44

Vezi și

După 16 zile, atacurile ruse sunt tot mai distructive. Ruşii au ajuns acum în vestul ţării, aproape de graniţa cu Polonia. În Luţk a fost lovit aeroportul şi un atelier specializat pe reparaţii ale avioanelor de luptă, iar în Nipro, în sud-estul ţării - o fabrică, o grădiniţă şi un bloc de locuinţe. 

Capitala rezistă în ciuda concentrării de forţe din jurul ei. Se duc în continuare lupte dure la periferia oraşului. Ucraina susţine că a distrus până acum cel puţin 350 de tancuri ruseşti, peste 50 de avioane şi 80 de elicoptere. Dar Rusia se reorganizează. Convoiul blocat de zile în şir la nord-vest de Kiev a fost dispersat în pădurile de lângă Lubyanka, la câţiva kilometri de Baza Aeriană Antonov. 

O dronă militară a survolat spaţiul aerian românesc până în Croaţia

Conflictul se apropie însă periculos de ţara noastră. O dronă militară a survolat spaţiul aerian românesc până în Croaţia, unde s-a prăbuşit. Potrivit Ministerului Apărării, drona a fost reperată la ora 23:23 şi a zburat pe cerul României mai puţin de 3 minute. 

Pe acelaşi subiect

"Nu suntem siguri dacă aparţine armatei ruse sau celei ucrainene. Obiectul zburător a ajuns în Croaţia din direcţia Ungariei şi, potrivit premierului Orban, a venit prin Ungaria din direcţia României", afirmă Andrej Plenkovic, premierul croat.

Rusia acuză Occidentul că a condus experimente biologice în Ucraina

După ce Ucraina a avertizat că Rusia pregăteşte un atac chimic, Moscova acuză Occidentul că a condus experimente biologice în laboratoarele ucrainene. "Statele Unite şi aliaţii au scopul să creeze agenţi biologici capabili să infecteze selectiv în funcţie de apartenenţa etnică", spune oficialul rus Igor Kirillov.

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte pe această temă, iar OMS a sfătuit Ucraina să distrugă patogenii periculoşi din laboratoarele de stat ale ţării pentru a evita incidente neplăcute. "Sunt președintele unei țări raționale, al unei națiuni raționale. Și tatăl a doi copii. Nu au fost create încă arme chimice sau alte arme de distrugere în masă în ţara mea", declară Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.

Sediul unui universităţi care găzduieşte şi un reactor nuclear experimental a fost lovit pentru a doua oară în câteva zile de rachetele ruseşti în Harkov. AIEA cere inspecţii la centralele nucleare din Ucraina. 

Atac neobişnuit la graniţa Ucrainei cu Belarus

Un atac neobişnuit s-a produs astăzi şi la graniţa Ucrainei cu Belarus. Localităţi de ambele părţi ale graniţei au fost bombardate. Oficialii de la Kiev susţin că atacul a fost condus de ruşi, de pe teritoriul Ucrainian, ca să atragă Belarusul în conflict. Ruşii în schimb dau vina pe ucraineni. 

Situaţie dramatică în Mariupol

În Mariupol, situaţia e dramatică. Oraşul este lovit de bombe şi obuze la fiecare 30 de minute. Farmaciile şi magazinele sunt goale, iar oamenii au ajuns să se lupte între ei pentru alimente. Fără apă, localnicii au ajuns chiar să topească zăpada de pe străzi pentru a avea ce să bea. Coridoarele umanitare sunt singura speranţă a ucrainenilor. Dar şi acestea sunt deseori lovite de obuzele Moscovei. Peste 775 au fost lansate de la nceputul conflictului. "Este un genocid dezlănţuit de armata rusă şi de teroristul Putin împotriva paşnicului Mariupol", acuză Vadim Boicenko, primar. 

Document digital temporar pentru ucraineni

În mijlocul luptelor de pe front, Ucraina se apără şi pe terenul digital. Ucrainenii au de astăzi la dispoziţie un document digital temporar, e-Document, valabil pe toată perioada invaziei ruse. În caz de pierdere a documentelor personale, precum buletinul sau paşaportul, ucrainenii pot obţine documente temporare prin intermediul acestei aplicaţii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Ziua 16 de război Rusia - Ucraina. Putin schimbă strategia de atac. Oraşe care scăpaseră neatinse au intrat în focul luptei