Antena Meniu Search
x

Atac cibernetic de amploare asupra companiilor petroliere din trei țări europene. Incidentul perturbă descărcarea barjelor, pe o piață deja tensionată

Un amplu atac cibernetic a vizat instalații petroliere portuare în cel puțin trei țări europene. Este vorba despre Germania, Olanda şi Belgia. Parchetul din Anvers a deschis deja o anchetă în legătură cu acest incident.

de Redactia Observator

la 03.02.2022, 17:50

Atac cibernetic de amploare asupra companiilor petroliere din trei țări europene. Incidentul perturbă descărcarea barjelor, pe o piață deja tensionată
- Profimedia

Terminalele petroliere majore din unele dintre cele mai mari porturi din Europa de Vest au fost victimele unui atac cibernetic, au confirmat joi surse judiciare jurnaliștilor de la Barrons.

Procurorii belgieni au demarat o anchetă cu privire la atacul asupra instalațiilor petroliere din porturile țării, inclusiv Anvers, al doilea cel mai mare port al Europei după Rotterdam. Potrivit sursei citate, atacul cibernetic afectează mai multe porturi europene și perturbă descărcarea barjelor pe o piață petrolieră deja tensionată.

"A avut loc un atac cibernetic la mai multe terminale", a declarat Jelle Vreeman, broker senior la Riverlake din Rotterdam. "Software-ul este deturnat și nu pot procesa șlepuri. Practic, sistemul operațional este defect", a spus el.

Germania a fost şi ea vizată de hackeri

Pe acelaşi subiect

Două companii cu activitate în domeniul depozitării şi livrării de petrol şi alte materii, Oiltanking GmbH Group şi Mabanaft Group, au anunţat marţi că au fost vizate de un atac cibernetic care le-a afectat operaţiunile în Germania.

Oiltanking GmbH Group şi Mabanaft Group au descoperit sâmbătă un "incident cibernetc care afectează sisteme informatice" şi au lansat o anchetă, împreună cu experţi externi, anunţă cele două companii într-un comunicat comun.

Ele nu oferă precizări despre natura "incidentului" sau cu privire la autori, însă precizează că acţionează pentru a înţelege ”întreaga amploare” a acestuia.

Ele precizează că Oiltanking GmbH Group - care operează terminale ale unor rezervoare de petrol, gaze naturale şi substanţe chimice - exploatează în continuare terminalele pe toate pieţele mondiale.

Însă instalaţiile Oiltanking Deutschland GmbH - o entitate distinctă, care operează toate terminalele din Germania, şi care face parte din Mabanaft - "funcţionează la o capacitate limitată".

Fliala germană a Mabanaft "anunţă de asemenea un caz de forţă majoră în majoritatea activităţilor sale de aprovizionare în Germania", se arată în comunicat.

Această companie este un importator, un vânzător angro şi un furnizor de păcură, benzină, motorină, combustibil de avion şi alte produse petroliere.

Cele două companii anunţă că acţionează "în vederea restabilirii funcţionării normale în toate terminalele noastre, cât mai curând".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Atac cibernetic de amploare asupra companiilor petroliere din trei țări europene. Incidentul perturbă descărcarea barjelor, pe o piață deja tensionată