Antena Meniu Search
x

Atac cu rachete ruseşti asupra oraşului Kramatorsk. Propaganda rusă susţine că o rachetă occidentală, lansată de ucraineni, a scăpat de sub control

Rachetele ruseşti au făcut din nou victime civile în Ucraina. Cel puţin patru oameni au murit şi peste 40 au fost răniţi într-un bombardament asupra oraşului Kramatorsk din Donbas. Printre victime se află şi copii. În tot acest timp, la Moscova, Vladimir Putin recunoaşte că rebeliunea grupului Wagner putea declanşa un război civil pe care doar atitudinea fermă a armatei l-a prevenit.  

de Redactia Observator

la 28.06.2023, 08:55

Vezi și

Două rachete antiaeriene, modificate de armata rusă pentru a lovi ţinte terestre, s-au abătut asupra oraşului Kramatorsk, capitala provizorie a regiunii ucrainene Doneţk. Unul din proiectile a distrus un restaurant foarte popular nu doar în rândul localnicilor, ci şi al jurnaliştilor străini. Cel puţin patru oameni şi-au pierdut viaţa, printre care un adolescent de 15 ani. Iar printre răniţi se află un bebeluş care nu a împlinit nici măcar un an.

Potrivit autorităţilor locale, mai multe victime erau cetăţeni străini. În momentul atacului, în restaurant se aflau câţiva ziarişti şi scriitori veniţi tocmai din Columbia. Au scăpat nevătămaţi ca prin minune, dar traducătoarea ucraineană care îi însoţea este în stare gravă. O altă rachetă a lovit un cartier de locuinţe. Aici, cel puţin cinci persoane au fost rănite dar alte victime s-ar putea afla sub dărâmături.

Volodimir Zelenski: Fiecare asemenea manifestare a terorii dovedeşte, iar şi iar, atât nouă cât şi întregii lumi, că Rusia merită un singur lucru pentru tot ce a făcut: înfrângerea şi tribunalul, o judecată corectă şi legală a tuturor ucigaşilor şi teroriştilor ruşi.

Ca în multe alte cazuri, propaganda rusă susţine că, de fapt, o rachetă de origine occidentală, lansată de ucraineni, a scăpat de sub control. Nu departe de oraşul bombardat, lupte înverşunate continuă pe fronturile din Donbas şi din regiunea Zaporojie. Un băiat de 17 ani din Berdiansk s-a filmat, cu arma în mână, chiar înainte de a fi ucis de ocupanţi într-un schimb de focuri, împreună cu un camarad de aceeaşi vârstă.

Ceremonie la Kremlin

În acest timp, la Kremlin, Vladimir Putin a organizat o amplă ceremonie pentru a arăta că Rusia şi-a regăsit stabilitatea după revolta de o zi a grupului Wagner. A decorat militari care s-au opus rebelilor dar a recunoscut, astfel, că ţara s-a aflat în pragul războiului civil.

Vladimir Putin: Voi ați salvat patria noastră, ameninţată de revoltă, și ați oprit, practic, un război civil.

Şeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a fost totuşi primit cu braţele deschise în Belarus, chiar dacă nu a apărut în public. În timp ce analiştii occidentali consideră că rebeliunea a slăbit poziţia preşedintelui rus, premierul ungar Viktor Orban afirmă că puterea lui Putin este solidă, iar acesta va rămâne la conducere şi după alegerile de anul viitor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Atac cu rachete ruseşti asupra oraşului Kramatorsk. Propaganda rusă susţine că o rachetă occidentală, lansată de ucraineni, a scăpat de sub control