Antena Meniu Search
x

Atac dur la Angela Merkel. Cancelarul german a fost acuzat că ar purta vina pentru violenţele din Hamburg

Ministrul de Externe, Sigmar Gabriel, a lansat un atac dur la adresa cancelarului Angela Merkel, susţinând că aceasta are o responsabilitate politică pentru organizarea şi coordonarea summitului G20, precum şi pentru violenţele care au cuprins săptămâna trecută localitatea Hamburg, transmite Reuters.

Ministrul de Externe, Sigmar Gabriel, a lansat un atac dur la adresa cancelarului Angela Merkel, susţinând că aceasta are o responsabilitate politică pentru organizarea şi coordonarea summitului G20, precum şi pentru violenţele care au cuprins săptămâna trecută localitatea Hamburg, transmite Reuters.

În ultimele zile, politicienii germani s-au lansat într-un joc al vinovăţiei şi responsabilităţii pentru protestele violente, care au marcat summitul G20 de la Hamburg.

De asemenea, acest joc al vinovăţiei are legătură şi cu tensiunile din coaliţia de guvernare, între creştin-democraţii şi socialiştii care se pregătesc pentru alegerile generale din 24 septembrie. Socialiştii vor să o elimine pe Angela Merkel de la conducerea Germaniei şi l-au propus drept cancelar pe fostul preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz.

Unii analişti au condamnat alegerea oraşului Hamburg pentru găzduirea summitului G20. Cancelarul a decis să organizeze summitul în oraşul natal, deşi acesta este un bastion tradiţional al stângii radicale din Germania.

De asemenea, alţii susţin că dorinţa cancelarului de a-şi demonstra angajamentul faţă de libertatea de exprimare a dat eşec şi a permis violenţele din marja summitului G20.

Mai mulţi lideri au rămas blocaţi în hoteluri în timpul unor întâlniri de la summit, după ce protestatarii au luat cu ocupat străzile oraşului şi au atacat poliţişti din Hamburg.

Luni, creştin-democraţii au încercat să arunce vina pe formaţiunile stângiste din Germania, iar unii politicieni au sugerat că primarul socialist al oraşului Hamburg, Olaf Scholz, ar trebui să demisioneze pentru că nu a oprit violenţele din marja summitului G20.

”Olaf Scholz nu este responsabil pentru organizarea acestui summit. Oricine îi vrea demisia... trebuie să ceară şi demisia Angelei Merkel”, a declarat Gabriel pentru publicaţia Funke.

De asemenea, liderul socialiştilor a argumentat că aceasta are responsabilitate politică pentru organizarea şi coordonarea summitului G20, care a avut drept scop ”autopromovarea liderului CDU cu puţin timp înainte de alegerile” din Germania.

Aceste comentarii au atras o reacţie dură din partea secretarului general al Uniunii Creştin Sociale, Andreas Scheuer.

”Gabriel a distrus o siguranţă”, a declarat Scheuer de la formaţiunea-soră din Bavaria a CDU.

Însă, Merkel a reacţionat ceva mai relaxat faţă de acuzaţiile ministrului de Externe, susţinând că este încântată de faptul că Sigmar Gabriel a însoţit-o la Hamburg şi a contribuit la reuşita summitului G20.

De asemenea, cancelarul şi-a exprimat încrederea că actuala coaliţie de guvernare va rezista până la alegerile generale din Germania.

Merkel a explicat că summitul trebuie să aibă loc într-o zonă urbană populată, tocmai din cauza dimenisiunii delegaţiilor care i-au însoţit pe lideri la G20.

Aproximativ 20.000 de poliţişti s-au chinuit săptămâna trecută să controleze câteva sute de protestatari violenţi, care au incendiat autovehicule, au tâlhărit magazine, au aruncat cu pietre şi cu bombe incendiare în marja summitului de la Hamburg.

De asemenea, până la 500 de poliţişti au fost răniţi în urma incidentelor din marja summitului G20.

Gabriel a declarat că summitul a reprezentat un eşec complet cu privire la marile probleme care afectează umanitatea - război, război civil, migraţie, foamete şi sărăcie.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Atac dur la Angela Merkel. Cancelarul german a fost acuzat că ar purta vina pentru violenţele din Hamburg