Antena Meniu Search
x

Atac masiv al Rusiei cu rachete asupra Kievului. Şeful diplomaţiei UE a venit în capitala Ucrainei

Război în Ucraina. Rusia a atacat masiv capitala ucraineană cu rachete la primele ore ale dimineţii, în plină vizită a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, care a fost nevoit să coboare, împreună cu restul delegaţiei, în adăpostul subteran al hotelului din Kiev unde este cazat, potrivit EFE, citată de Agerpres.

de Redactia Observator

la 07.02.2024, 10:21

Atac masiv al Rusiei cu rachete asupra Kievului. Şeful diplomaţiei UE a venit în capitala Ucrainei
- Captura X

Alarma aeriană care l-a obligat pe politicianul spaniol să se adăpostească înainte de începerea programului său de întâlniri preconizate pentru miercuri - care cuprinde întrevederi cu preşedintele Volodimir Zelenski şi alţi lideri ucraineni - a fost declanşată în jurul orei locale 06:00 (03:00 GMT). "Rachete deasupra Kievului şi estului Ucrainei", a informat la început pe Telegram şeful administraţiei militare a capitalei ucrainene. La scurt timp, acelaşi canal oficial a transmis că "mai multe rachete" se îndreptau spre Kiev.

Primele explozii la Kiev au fost auzite cu puţin înainte de ora 07:00

La o oră după ce sirenele au răsunat în oraş, avertizând asupra unor posibile atacuri, o explozie puternică a putut fi auzită în centrul Kievului, care ar fi putut fi rezultatul impactului dintre o rachetă rusească şi un proiectil lansat de apărarea antiaeriană ucraineană. Şeful administraţiei militare a Kievului însuşi a confirmat în momentul bubuiturii că apărarea antiaeriană a fost activată şi a cerut locuitorilor capitalei să nu părăsească adăposturile până la încetarea alarmei.

Majoritatea ucrainenilor ignoră sirenele - care sună aproape în fiecare noapte în cea mai mare parte a ţării - din cauza frecvenţei lor, respectând uneori aşa-numita "regulă a celor doi pereţi", care îi sfătuieşte să rămână în spaţii fără ferestre şi mai ferite de exterior, cum ar fi holul sau baia, pentru a evita impactul direct al obuzelor sau al resturilor acestora.

Pe acelaşi subiect

O minoritate coboară însă în metrou sau în cele mai apropiate adăposturi. Borrell a sosit marţi la Kiev în cadrul unei noi vizite de două zile în Ucraina pentru a arăta sprijinul militar şi politic al UE pentru această ţară. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunţat miercuri că o parte a oraşului a rămas fără electricitate după ce un atac cu rachete ruseşti a avariat liniile electrice, potrivit AFP şi Reuters.

"În urma unui atac inamic, două linii de înaltă tensiune au fost avariate de fragmente de rachete în capitală. Unii locuitori de pe malul stâng (al Niprului) sunt în prezent fără curent electric", a scris Kliciko pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Cea mai mare companie energetică privată din Ucraina, DTEK, a confirmat că districtul Dniprovski a rămas parţial fără electricitate. Kliciko a spus că resturile căzute de la o rachetă rusă doborâtă au avariat unele linii electrice.

Mai multe explozii au zguduit Kievul în timpul atacului, primul din februarie, cu sistemele de apărare antiaeriană angajate în distrugerea rachetelor, a indicat Kliciko în aceeaşi postare, citată de Reuters. Cel puţin două persoane au fost rănite în districtul Dniprovski, situat de-a lungul râului Nipru, a adăugat el. Ulterior, primarul Kievului a completat că s-au înregistrat şase răniţi, iar un bloc de locuinţe a fost avariat în districtul Goloseevski, unde s-a declanşat un incendiu.

Întreaga Ucraină a fost sub alertă de raid aerian începând din jurul orei locale 06:00 (04:00 GMT), forţele aeriene ucrainene avertizând pe Telegram asupra riscului unor atacuri cu rachete ruseşti în toată ţara. Primele explozii la Kiev au fost auzite cu puţin înainte de ora 07:00. Întreaga amploare a atacului, care a durat câteva ore, nu este cunoscută deocamdată.

Oleh Sinehubov, guvernatorul regiunii Harkov (nord-estul Ucrainei), a declarat că rachete ruseşti au lovit infrastructura nerezidenţială din oraşul Harkov, centrul administrativ al regiunii. Explozii au avut loc şi la Nikolaiv, în regiunile centrale şi vestice, informează postul de televiziune ucrainean Kanal 24. În Nikolaev (sud), ca urmare a atacului combinat cu drone kamikaze Shahed şi rachete, aproximativ 20 de clădiri rezidenţiale au fost avariate, iar o persoană a fost ucisă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Atac masiv al Rusiei cu rachete asupra Kievului. Şeful diplomaţiei UE a venit în capitala Ucrainei