Antena Meniu Search
x

Atac Paris: Cine sunt teroriştii suspectați că au COMIS ATENTATUL

Francezul Cherif Kouachi (32 de ani), căutat împreună cu fratele său Said (34 de ani) în ancheta privind atacul terorist împotriva publicației satirice Charlie Hebdo, este un jihadist bine cunoscut de către serviciile antiteroriste franceze

Francezul Cherif Kouachi (32 de ani), căutat împreună cu fratele său Said (34 de ani) în ancheta privind atacul terorist împotriva publicației satirice Charlie Hebdo, este un jihadist bine cunoscut de către serviciile antiteroriste franceze

Născut pe 28 noiembrie 1982 la Paris, cu cetățenie franceză, supranumit Abou Issen, Cherif Kouachi a făcut parte din ceea ce se numea ''Filiera Buttes-Chaumont''. Sub autoritatea unui ''emir'', Farid Benyettou, filiera permitea trimiterea de jihadiști în Irak pentru a se alătura ramurii irakiene a Al-Qaida, condusă în acea vreme de Abou Mussab al-Zarkaoui.

Interpelat chiar înainte de a se îmbarca cu destinația Siria, apoi Irak, el a fost judecat în 2008 și condamnat la trei ani de închisoare, dintre care 18 luni cu suspendare, conform Agerpres.

Doi ani mai târziu, numele lui a fost citat într-o încercare de a obține evadarea din închisoare a unui islamist, Smain Ait Ali Belkacem, fost membru al Grupului Islamic Armat Algerian (GIA), condamnat în 2002 la închisoare pe viață pentru comiterea unui atentat în stația de metrou Musée d'Orsay din Paris în octombrie 1995, soldată cu 30 de răniți.

Cherif Kouachi era suspectat îndeosebi că ar fi un apropiat al unei alte figuri a islamului radical francez, Djamel Beghal, care a executat o pedeapsă de zece ani de închisoare pentru pregătirea de atentate. Kouachi este suspectat că a participat la antrenamente cu Beghal. Deși a fost inculpat în acest dosar, el a scăpat de urmărirea penală.

Fotografia lui Cherif Kouachi, cu o figură ovală, ras în cap și cu barbă, a fost difuzată în cursul nopții de miercuri spre joi de către poliție. Se presupune că el este ''înarmat și periculos'', ca și fratele său Said, născut pe 7 septembrie 1980, tot la Paris, cu cetățenie franceză. Said are ochii căprui, părul castaniu, este tuns scurt și are barbă.

Cei doi frați sunt suspectați de comiterea, miercuri, a atentatului la sediul publicației Charlie Hebdo, soldat cu 12 morți și 11 răniți. Cartea de identitate a unuia dintre cei doi indivizi a fost găsită într-o mașină abandonată în fugă în nord-estul Parisului.

Presupusul complice al celor doi frați, care s-a predat poliției noaptea trecută în nord-estul Franței, Mourad Hamyd (18 ani), este cumnatul lui Cherif Kouachi. El este suspectat că i-a ajutat pe cei doi asasini. Un martor relatase despre prezența unui al treilea complice în momentul când agresorii au fugit de la locul faptei.

Mourad Hamyd s-a predat poliției din orașul Charleville-Mézieres, ''după ce a văzut că numele său circula pe rețelele de socializare'', a explicat pentru AFP o sursă apropiată dosarului.

Internauți care se prezentau drept colegi ai săi de clasă afirmaseră anterior pe Twitter că Mourad Hamyd era la cursuri la liceu împreună cu ei în momentul atacului, folosind cuvântul-cheie #MouradHamydInnocent ('Mourad Hamyd Nevinovat').

Citeşte şi Şapte persoane au fost arestate preventiv în ancheta privind atacul de la Charlie Hebdo

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Atac Paris: Cine sunt teroriştii suspectați că au COMIS ATENTATUL