Antena Meniu Search
x

Video Atac terorist în Israel: un palestinian a intrat cu mașina într-un grup de oameni. Hamas: "E un răspuns pentru masacrul asupra poporului nostru"

Scene cumplite pe străzile din Tel Aviv. Cel puţin şase persoane au fost rănite după ce o maşină a intrat în plin într-o mulţime de oameni într-o zonă din nordul oraşului, unde forţele de ordine israeliene au semnalat că atacatorul, despre care se crede că ar fi un palestinian din Cisiordania, ar fi folosit şi o armă albă, potrivit Reuters. Gruparea Hamas a revendicat atacul "eroic", iar atacatorul a fost împușcat mortal la fața locului.

de Redactia Observator

la 04.07.2023, 21:31

Vezi și

AFP consemnează şapte răniţi în atacul de la Tel Aviv, în timp ce armata israeliană continuă o operaţiune de mare amploare, soldată cu zece palestinieni ucişi în oraşul Jenin şi într-o tabără adiacentă, în nordul Cisiordaniei.

Suspectul a fost 'neutralizat' de un civil din cadrul serviciului de intervenţie în cazuri de urgenţă, a indicat poliţia, citată de Reuters. Un medic care l-a examinat pe suspect la locul atacului a declarat pentru postul de radio israelian Kan că acesta a fost împuşcat mortal.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Hamas a revendicat atacul "eroic"

BBC a primit o declarație a grupului militant palestinian Hamas și a purtătorului său de cuvânt, Muhammad Hamadeh. Potrivit acestora, atacul "eroic" de la Tel Aviv face parte dintr-un "răspuns natural la masacrul în curs al poporului nostru și o autoapărare legitimă împotriva încălcării tuturor normelor umane de către ocupația [israeliană]".

"Ocupantul trebuie să se pregătească să-și numere morții și răniții, pentru că sângele copiiilor noștri nu este ieftin", au mai precizat aceștia în declarație.

Cinci răniți ar fi fost transportați la spital

Potrivit medicilor, cinci răniţi au fost transportaţi la spital, în timp ce poliţia a anunţat un bilanţ de şapte răniţi, conform AFP, citat de Agerpres.

Israelul se află în stare de alertă în eventualitatea unor atacuri palestiniene, la o zi după lansarea unei operaţiuni militare majore în oraşul Jenin din Cisiordania.

Khaled Al-Batsh, un înalt responsabil al mişcării Jihadul Islamic, susţinută de Iran, a salutat atacul, calificându-l drept 'un răspuns iniţial şi natural al rezistenţei la ceea ce se întâmplă în Jenin', chiar dacă nu şi-a asumat responsabilitatea pentru atentat.

Magazinele au rămas închise, în timp ce dronele survolau oraşul

O înregistrare video postată online arată cum o furgonetă urcă pe un trotuar din apropierea unui centru comercial şi intră pe o pistă pentru biciclişti.

La Jenin, magazinele au rămas închise marţi, în timp ce dronele survolau oraşul, a relatat un corespondent al AFP, în a doua zi a unei operaţiuni la care au fost mobilizaţi sute de soldaţi, cea mai mare mobilizare a armatei israeliene în Cisiordania în ultimii ani.

Armata a anunţat că a 'neutralizat' un puţ subteran folosit pentru depozitarea materialelor explozive în Jenin. De asemenea, 'soldaţii au localizat şi au destructurat două săli operaţionale aparţinând organizaţiilor teroriste din zonă', a adăugat armata într-un comunicat marţi.

Forţele israeliene au lovit un 'centru de operaţiuni comune' al unei grupări armate locale, Brigada Jenin, un depozit de arme, un loc de 'observare şi de recunoaştere' şi o ascunzătoare folosită de autorii unor prezumtive atacuri împotriva unor obiective israeliene, potrivit armatei.

Val de atacuri împotriva israelienilor

'120 de suspecţi palestinieni' au fost reţinuţi de luni, în timp ce 'aproximativ 300 de terorişti înarmaţi se află în continuare la Jenin, majoritatea ascuzându-se', a indicat armata. Oraşul Jenin şi tabăra de refugiaţi adiacentă, un bastion al grupărilor armate palestiniene, au fost vizate în mai multe rânduri de operaţiuni israeliene.

În nordul Cisiordaniei s-a înregistrat recent un val de atacuri împotriva israelienilor, precum şi violenţe antipalestiniene comise de colonişti israelieni, notează AFP. Potrivit Ministerului palestinian al Sănătăţii, zece palestinieni au fost ucişi şi 100 au fost răniţi, dintre care 20 sunt în stare gravă.

Potrivit viceguvernatorului din Jenin, Kamal Abou al-Roub, luptele au provocat luni seara exodul a aproximativ 3.000 de persoane din tabăra în care se află aproximativ 18.000 de palestinieni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Atac terorist în Israel: un palestinian a intrat cu mașina într-un grup de oameni. Hamas: "E un răspuns pentru masacrul asupra poporului nostru"