Meniu
Search
x

Atentat sinucigaş cu peste 100 de morţi, la o moschee şiită din Afganistan, în timpul rugăciunilor de vineri

Cel puţin 100 de persoane au fost ucise într-un atentat sinucigaş care a lovit, în timpul rugăciunii de vineri, o moschee şiită din Kunduz, din nordul Afganistanului, ultimul dintr-o serie de atacuri revendicate de ISIS-K care aruncă ţara în haos după retragerea trupelor americane.

De Redactia Observator la 08.10.2021, 21:46

Grupul extremist Stat Islamic, rivalii talibanilor, a luat la ţintă în repetate rânduri şiiţii, pentru a provoca noi violenţe într-o ţară majoritar-sunni precum Afganistan. Atacul de vineri nu a fost încă revendicat, dar presa străină spune că a avut rolul de a destabiliza ţara după ce talibanii au preluat puterea. 

Explozia, care a avut loc în timpul rugăciunilor de vineri, cele mai importante ale săptămânii pentru musulmani, a produs cel mai mortal atac de la retragerea trupelor americane şi de când islamiştii au preluat puterea la finalul lunii august, cu peste 100 de morţi, susţine DailyMail.

Explozia dintr-o moschee şiită din cartierul Khan Abad Bandar din Kunduz a fost provocată de un kamikaze, a declarat pentru AFP Matiullah Rohani, responsabilul regional al guvernului taliban care răspunde de cultură şi informaţie. În spitalul central din Kunduz, a declarat pentru AFP un medic sub acoperirea anonimatului, "până acum am primit 35 de cadavre şi peste 50 de răniţi". Anterior, un responsabil local din cadrul Médecins sans frontieres (MSF) a precizat că la clinica ONG-ului din Kunduz au ajuns "peste 90 de pacienţi răniţi şi peste 15 cadavre". "Dar această cifră va evolua, continuăm să primim alte persoane", a adăugat el.

Şiiţii, ţinta atentatelor în Afganistan

Pe acelaşi subiect

În Afganistan, şiiţii sunt în mod frecvent ţinta atentatelor, care sunt adesea comise de ramura locală a grupării Statul Islamic (SI). Această explozie are loc la cinci zile după un atentat cu bombă care a vizat o moschee din Kabul, s-a soldat cu cinci morţi şi a fost revendicat de SI. Acest atentat a vizat moscheea Id Gah, unde avea loc o ceremonie funerară pentru mama lui Zabihullah Mujahid, purtător de cuvânt al guvernului taliban şi figură proeminentă a mişcării, decedată săptămâna trecută.

Atentatul ilustrează rivalitatea şi chiar ura dintre talibani şi SI, două grupări sunite radicale, notează AFP. Înregistrări video postate pe reţelele sociale, a căror autenticitate nu a putut fi confirmată până acum, prezentau trupuri însângerate la sol sau bărbaţi care îi adunau pe credincioşi, inclusiv femei şi copii, pentru a se îndepărta de locul atentatului.

O profesoară din Kunduz a explicat pentru AFP că explozia a avut loc în apropierea domiciliului său. "Este terifiant. Mai mulţi dintre vecinii noştri au fost ucişi sau răniţi", a declarat ea. "Un vecin de 16 ani a fost ucis. Nu au găsit jumătate din trupul său", a relatat ea.

Statul Islamic în Khorasan a revendicat unele dintre atacurile cele mai sângeroase comise în ultimii ani în Afganistan şi Pakistan, în special atentate sinucigaşe în moschei, spitale şi alte locuri publice.

Gruparea SI-K a vizat în special musulmani pe care îi consideră eretici, precum şiiţii din minoritatea hazara. În august 2019, SI-K a revendicat un atentat împotriva şiiţilor la o nuntă din Kabul, unde au fost ucise 91 de persoane

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Atentat sinucigaş cu peste 100 de morţi, la o moschee şiită din Afganistan, în timpul rugăciunilor de vineri