Antena Meniu Search
x

Băieţel de 12 ani, în moarte cerebrală după ce a încercat o provocare pentru TikTok, în SUA

Dramă teribilă pentru o familie, după ce fiul de doar 12 ani a ajuns în moarte cerebrală în urma unei provocări făcute pentru reţeaua TikTok.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 31.03.2021, 18:14

Copil jucându-se pe telefon
Băieţel de 12 ani, în moarte cerebrală după ce a încercat o provocare pentru TikTok - Profimedia
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

„Blackout Challenge”, provocarea care devine tot mai cunoscută în rândul tinerilor, face încă o victimă. De această dată, un băieţel de 12 ani din Colorado a ajuns în stare critică la spital, după ce a încercat să devină faimos pe aplicaţie filmându-se în timp ce îndeplinea regulile pentru „jocul fularului” aşa cum i se mai spune. Copilul se află în moarte cerebrală, conectat la aparate, medicii exprimându-şi părerea în privinţa şanselor infime de supravieţuire. În acest caz doar un miracol l-ar mai putea salva.

Familia nu poate accepta pierderea băiatului

Joshua Haileyesus a fost găsit de fratele său, leșinat pe podeaua din baie, în data de 22 martie, potrivit Fox 5. Se pare că Joshua ar fi folosit un șiret de pantofi pentru a încerca provocarea care îi face pe oameni să se sufoce până la punctul de a-și pierde cunoștința.

"Este un luptător. Îl văd luptându-se. Mă rog pentru el în fiecare zi", a declarat tatăl, Haileyesus Zeryihun, pentru un post de televiziune local.

Pe acelaşi subiect

Medicii au informat de asemenea familia, cu regret, că starea de sănătate a băiatului nu se va îmbunătăţi, neexistând astfel vreo şansă de recuperare.

„Mi-au dat vestea că nu va supravieţui, nu va reuşi. Îi imploram în genunchi, rugându-mă să văd dacă pot să-mi acorde timp, să nu renunţ la el. Dacă renunț la el, simt că renunţ complet la fiul meu" a adăugat tatăl.

Totuși, familia lui Joshua nu renunţă la speranța că fiul lor se va trezi. S-au adunat împreună cu prietenii și vecinii luni seara să se roage pentru băiat, a raportat The Denver Channel.

„Nici măcar nu pot descrie durerea și devastarea”, a declarat Hirut Yitayew, un prieten de familie. „Nimeni nu și-a putut imagina vreodată că acest lucru i se va întâmpla unui copil de 12 ani”.

Familia îi avertizează și pe alții cu privire la pericolele pe care platformele de socializare le pot aduce atunci când „provocări” de acest gen încep să fie în tendințe.

„Este un lucru pe care copiii trebuie să-l ştie, să fie învățați, să fie consiliați”, a spus tatăl, adăugând că „este un lucru serios. Nu este deloc o glumă. Poți trata situaţia ca și cum cineva ar ține o armă. Atât de periculos este”

TikTok, care a devenit global în 2018, și-a construit succesul rapid pe baza parodiilor şi a coregrafiilor muzicale, punând accentul pe inventivitatea şi creativitatea utilizatorilor care au "mână liberă" la înregistrarea videoclipurilor cu scopul de a deveni virale.

Nu este însă prima dată când platforma TikTok este implicată într-un scandal de această amploare. În ianuarie 2021, o fetiţă de doar 10 ani a pierit în timpul unei provocări pentru contul ei de Tik-Tok. "Jocul fularului", cunoscut ca ”blackout challenge”, în care copiii îşi blochează respiraţia până la leşin, pentru a experimenta senzaţii tari, provoacă în fiecare an accidente, unele dintre ele mortale. Moartea fetei a provocat reacții puternice în Italia, iar oamenii solicită o mai bună reglementare a rețelelor sociale.  În martie 2021, poliția italiană a deschis o anchetă pentru investigarea sinucideri, după ce o fetiţă de 12 ani a fost găsită spânzurată în baia dormitorului ei, în Ivrea, lângă Torino. 

În august 2020, o adolescentă de 15 ani a murit în urma unei supradoze cu Benadryl. Fata a văzut pe aplicaţie provocarea, devenită virală, în care îţi administrezi doze mai mari de medicament antialergic pentru halucinaţii. În luna mai a aceluiaşi an, alţi trei adolescenţi din Fort Worth, Texas au fost spitalizaţi după ce au înghiţit doze excesive de Benadryl, ca parte a “provocării”.

Un purtător de cuvânt al TikTok a declarat la acel moment că platforma de socializare, odată aflând de provocarea Benadryl „a eliminat rapid cantitatea de conținut găsită”.

„Siguranța și bunăstarea utilizatorilor noștri reprezintă principala prioritate a TikTok. Nu permitem conținut care încurajează, promovează sau glorifică provocările periculoase care ar putea duce la vătămare”, a adăugat atunci purtătorul de cuvânt al companiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Băieţel de 12 ani, în moarte cerebrală după ce a încercat o provocare pentru TikTok, în SUA