Antena Meniu Search
x

Video Bani de la Comisia Europeană pentru țările care primesc refugiați din Ucraina. 3,4 miliarde de euro, alocate cât mai curând posibil

Războiul din Ucraina şi consecinţele sale au dominat agenda discuţiilor şi în a doua zi a reuniunii Consiliului European, de la Bruxelles. Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au aprobat măsuri de sprijin pentru Ucraina, dar şi pentru ţările care găzduiesc refugiaţi. Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat o operaţiune umanitară internaţională pentru evacuarea locuitorilor din Mariupol, oraşul asediat de aproape o lună de trupele ruse. 
 

de Redactia Observator

la 26.03.2022, 10:25

Vezi și

Liderii europeni întruniţi la Bruxelles au relevat că, prin invadarea Ucrainei, Rusia încalcă grav dreptul internaţional şi se face vinovată de crime de război. Ei au cerut încetarea imediată a agresiunii şi au decis crearea unui fond de solidaritate pentru a finanţa reconstrucţia Ucrainei, de îndată ce războiul va înceta. Criza reprezintă o provocare deosebită şi pentru ţările din jurul Ucrainei, care au primit, în ultima lună, milioane de refugiaţi. Comisia Europeană va propune măsuri de sprijin financiar pentru statele care găzduiesc refugiaţi. 

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene: Este nevoie de bani acum şi, din acest motiv, vom avea grijă ca 3,4 miliarde de euro, dintr-un fond mai mare de 17 miliarde, să fie disponibile pentru a fi alocate, imediat, lichidităţi statelor membre care găzduiesc refugiaţi. 

Consiliul European vrea să elimine dependenţa UE faţă de importurile de gaz, petrol şi cărbune din Rusia

Consiliul European şi-a reafirmat decizia de a elimina cât mai repede dependenţa Uniunii faţă de importurile de gaz, petrol şi cărbune din Rusia. Şefii de stat şi de guvern au discutat şi despre creşterea preţurilor la energie, fenomen declanşat încă dinainte de război şi care, acum, s-a agravat. Comisia Europeană se va consulta cu companiile energetice pentru a elabora măsuri de sprijin pentru consumatorii vulnerabili şi micile întreprinderi, afectate de creşterea preţurilor. Nu s-a renunţat nici la perspectiva trecerii la noi surse de energie, mai curate. 

Pe acelaşi subiect

Ursula von der Leyen/preşedinta Comisiei Europene: Investiţiile noastre vor deschide şi calea pentru dezvoltarea energiei "verzi", deoarece infrastructura pe care o folosim, astăzi, pentru gaz, şi în care investim, va putea fi folosită şi pentru hidrogen curat, în viitor. 

Operațiune internațională de evacuare din Mariupol

Liderii europeni au cerut Rusiei să asigure evacuarea în siguranţă a civililor şi accesul convoaielor de ajutor umanitar în zonele de conflict. Preşedintele Macron a anunţat, în context, o operaţiune comună cu Grecia şi Turcia pentru evacuarea civililor din Mariupol. În acest scop, diplomaţii francezi sunt în legătură cu primarul oraşului şi cu preşedintele Zelensky şi speră că şi Rusia va fi de acord. 

Emmanuel Macron: Pe această bază, voi avea, în următoarele 48 - 72 de ore maximum, o nouă discuţie cu preşedintele Putin pentru a stabili concret detaliile şi pentru a asigura modalităţile de acţiune.  

Consiliul European a aprobat oficial aşa-numita Busolă Strategică, un plan de acţiune pentru consolidarea politicii comune de securitate şi apărare a Uniunii, până în 2030. Necesitatea unui asemenea plan este şi mai clară pe fondul războiului de la graniţele Uniunii Europene. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri externe » Bani de la Comisia Europeană pentru țările care primesc refugiați din Ucraina. 3,4 miliarde de euro, alocate cât mai curând posibil