Bărbat nevinovat, condamnat pentru abuz sexual, eliberat din închisoare după 36 de ani (Video)
Un bărbat şi-a petrecut 36 de ani în închisoare, după ce a fost condamnat pentru viol, deşi era complet nevinovat. După ce şi-a petrecut o bună parte din viaţă în spatele gratiilor a fost eliberat.
Un bărbat şi-a petrecut 36 de ani în închisoare, după ce a fost condamnat pentru viol, deşi era complet nevinovat. După ce şi-a petrecut o bună parte din viaţă în spatele gratiilor a fost eliberat.
Archie Williams, în vârstă de 58 de ani, din Louisiana, a fost condamant la închisoare pe viaţă, fără posibilitatea de eliberare în 1982. La acea vreme avea doar 22 de ani.
Domnul Williams a fost acuzat de viol şi înjunghiere asupra unei femei, în casa ei din Baton Rouge. Victima a fost chemată să-şi recunoască agresorul, stând în faţa mai multor bărbaţi cu aceleaşi semnalmente. După ce poliţiştii i-au arătat două poze cu presupusul atacator, femeia şi-a îndreptat degetul acuzator spre Archie.
Bărbatul avea însă alibi pentru momentul în care atacul a avut loc-era acasă la el, dormea şi era cu câţiva centimetri mai scund decât suspectul descris de victimă. În plus, la locul faptei au fost găsite amprentele unei alte persoane.
Cu toate acestea, procurorii nu au testat amprentele cu cele din baza naţională de date a FBI, din cauza legilor din Louisiana care interziceau accesarea testelor ADN ale deținuților condamnați, după procesul lor.
Bărbat nevinovat, condamnat la închisoare pe viaţă
După 36 de ani acele amprente au fost testate, în această săptămână. Datorită tehnologiei avansate, a putut fi dovedită în final inocenţa domnului Williams şi descoperit adevăratul violator. Stephen Forbes a murit însă în 1996, tot în spatele gratiilor, conform Unilad.
„Testele ADN au dovedit clar că Stephen Forbes este cel care a comis faptele şi nu Archie Williams. În urma dovezilor de inocenţă prezentate în instanţă, domnul Williams nu ar trebui să mai rămână în închisoare, condamnat pentru ceva ce nu a făcut. Cred în adevăr și că adevărul trebuie găsit în dreptate. Acest adevăr trebuie să strălucească în viețile noastre. Dar nu. Adevărul este adesea împins de dragul agendelor personale. Acest moment este o dovadă că orice credinţă pe care ai avut-o, alături de credinţa şi încrederea familiei, precum şi hotărârea unor avocaţi, nu a trecut neobservată” a declarat comisarul Kinasiyumki Kimble.
Bărbatul a fost în cele din urmă exonerat pentru crimă, după ce a fost ajutat şi a luptat timp de mulţi ani alături de proiectul Inocenţa.
„Williams ne-a scris prima dată pentru ajutor în 1995. Avea 35 de ani. Acum a ieșit din închisoare la vârsta de 58 de ani. Nu există nicio modalitate de a cuantifica pierderea și durerea pe care a suferit-o. Odată ce o persoană este condamnată, legile penale sunt pline de obstacole procedurale, menite să favorizeze finalitatea față de adevăr. Deși am parcurs un drum lung pentru a permite persoanelor condamnate accesul la dovezi pentru testarea ADN-ului, avem de parcurs în continuare un drum lung atunci când este vorba despre dovezi de nevinovăție non-ADN” a declarat Vanessa Potkin, directorul de litigii post-condamnare la Proiectul Inocenţa.
Archie Williams nu şi-a pierdut speranţa şi nu a renunţat niciodată să spună răspicat că este nevinovat. Ştia că adevărul în final va răzbi, chair dacă avea să îşi piardă toată tinereţea în spatele gratiilor. La 58 de ani, proaspăt eliberat, omul a vorbit însă despre tristeţea sa în privinţa altor prizonieri captivi în închisori deşi sunt nevinovaţi.
„Există mulți oameni nevinovați la Angola, care au stat peste 50 de ani. Mă bucur să fiu eliberat în cele din urmă, dar nu sunt cu adevărat liber până ei nu vor fi şi ei” a spus el.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰