Antena Meniu Search
x

Bebeluș născut cu anticorpi la Covid-19, după ce mama lui a fost vaccinată în timpul sarcinii, în SUA

Un bebeluș din SUA s-a născut cu anticorpi la Covid-19 după ce mama lui a fost vaccinată cu serul Moderna când sarcina avea 36 de săptămâni şi 3 zile. Naşterea, pe cale naturală, a fost normală şi spontană, la trei săptămâni după administrarea primei doze de vaccin anti-COVID-19.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 10.02.2021, 22:44

Bebeluș născut cu anticorpi la Covid-19, după ce mama lui a fost vaccinată în timpul sarcinii, în SUA
Bebeluș născut cu anticorpi la Covid-19, după ce mama lui a fost vaccinată în timpul sarcinii, în SUA - Hepta
  • Mama bebelușului a fost vaccinată cu serul Moderna când sarcina avea 36 de săptămâni şi 3 zile.
  • Nu se cunoaşte însă gradul de protecţie de care beneficiază nou-născutul.

O echipă de cercetători americani a descoperit anticorpii împotriva coronavirusului în sângele prelevat din cordonul ombilical al unui nou-născutului.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Atlantică din Florida, acesta este primul caz cunoscut al unui sugar în al cărui sânge a fost detectată imunoglobulina IgG, unul dintre cei cinci anticorpi pe care organismul îi produce pentru a se apăra de agenţi patogeni şi care este asociat virusului SARS-CoV-2, scrie Agerpres.

Mama bebelușului a fost vaccinată cu serul Moderna 

Vaccinul, în acest caz cel de la Moderna, a fost administrat unei lucrătoare sanitare din prima linie, la momentul când sarcina avea 36 de săptămâni şi 3 zile. Naşterea, pe cale naturală, a fost normală şi spontană, la trei săptămâni după administrarea primei doze de vaccin anti-COVID-19.

Femeia a născut o fetiţă, cu evoluţie normală, căreia i s-au prelevat mai multe probe de sânge din cordonul ombilical. Acestea au fost trimise la laborator pentru a se realiza un test de anticorpi împotriva noului coronavirus.

Între timp, mama a primit a doua doză de vaccin de la Moderna, urmându-se protocolul de vaccinare cu rapelul la 28 de zile.

Anticorpi în sângele prelevat din cordonul ombilical

Rezultatele au indicat detectarea de anticorpi IgG în sângele din cordonul ombilical al bebeluşului împotriva proteinei S a SARS-CoV-2 (folosită de virus pentru a penetra celula umană).

Am demonstrat că anticorpii IgG împotriva SARS-CoV-2 sunt detectabili în testul de sânge prelevat din cordonul ombilical al unui nou-născut după ce mama a primit o singură doză de vaccin”, au subliniat cercetătorii care au precizat că, deşi este vorba de primul caz consemnat, există totuşi o protecţie şi o scădere a riscului de infectare cu SARS-CoV-2 în cazul în care mama este vaccinată.

Nu se cunoaşte însă gradul de protecţie de care beneficiază nou-născuţii şi momentul ideal când trebuie vaccinate femeile însărcinate, astfel încât este nevoie de mai multe studii pentru a se evalua cantitatea şi durata anticorpilor neutralizanţi prezenţi în organismul bebeluşilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Bebeluș născut cu anticorpi la Covid-19, după ce mama lui a fost vaccinată în timpul sarcinii, în SUA