Antena Meniu Search
x

Belarusul care a dezvăluit presei violurile și torturile din închisorile rusești cere azil în Franța

Un avertizor de integritate belarus, care a publicat mai multe înregistrări video ale unor violuri şi torturării unor deţinuţi în închisori ruseşti, a cerut azil în Franţa.

de Redactia Observator

la 19.10.2021, 16:46

Belarusul care a dezvăluit presei violurile și torturile din închisorile rusești cere azil în Franța
Belarusul care a dezvăluit presei violurile și torturile din închisorile rusești cere azil în Franța - Profimedia Images
  • Un avertizor de integritate belarus, Serghei Savelev, aflat la originea unei divulgări fără precedent a unor înregistrări video ale unor violuri şi torturării unor deţinuţi în închisori ruseşti, cere azil în Franţa

”El a fost autorizat să intre pe teritoriul francez pentru a depune o cerere de azil în termen de opt zile”, a declarat luni AFP avocatul său Aude Rimailho.

La începutul lunii octombrie, imagini cu un deţinut în timp ce era violat cu un par, într-o închisoare-spital de la Saratov, au provocat un scandal uriaș în Rusia. Patru oficiali ai serviciului carceral regional au fost destituiţi, iar un purtător de cuvânt al Kremlinului a fost nevoit să reacţioneze. Tot în această închisoare a fost încarcerat și Serghei Savelev, condamnat într-un dosar de trafic de stupefiante.

ONG-ul Gulagu.net, care a publicat imaginile de la Saratov, scrie că Serghei Savelev i-a trimis patru înregistrări video care demonstrează caracterul sistematic al relelor tratamente din carcerele ruseşti.

Serghei Savelev povesteşte că a reuşit, cu puţin timp înainte să fie eliberat, la începutul lunii februarie 2021, să ascundă în apropiere de ieşirea din închisoare dispozitivul pe care a înregistrat datele. În ziua ieşirii din închsoare, după ce a fost percheziţionat în mod minuţios, el l-a recuperat, fără să fie văzut. 

Savelev povestește că și el a fost bătut ”aproape o dată pe săptămână, dar nu prea tare, pentru a nu se vedea vânătăile”. ”Tatăl meu a făcut 1000 de kilometri pentru a-i aduce băiatului său un cârnat. A încercat într-o zi, apoi a doua zi a adormit în maşina sa trei nopţi şi nu l-au mai lăsat să intre. Psihologul meu era îngrozit de ceea ce-i spuneam. Mi-a prescris nişte pastile, apoi altele, şi mai puernice, dar nimic nu-mi aducea uşurarea”, a mai povestit bărbatul. 

Din cauză că a furat şi difuzat înregitrări video care ilustrează acest sistem, Serghei Savelev, care cere azil în Franţa, spune că se teme de represalii ale Administraţiei Peniteciare ruse (FSIN) şi Serviciilor ruse de securitate (FSB).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Belarusul care a dezvăluit presei violurile și torturile din închisorile rusești cere azil în Franța