Antena Meniu Search
x

Biden a predat Congresului documente clasificate despre retragerea haotică din Afganistan. Casa Albă apără desfășurarea operațiunii

Preşedintele american Joe Biden a predat joi Congresului documentele clasificate legate de retragerea din Afganistan, solicitate de mult timp în special de republicani, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 07.04.2023, 09:30

Biden a predat Congresului documente clasificate despre retragerea haotică din Afganistan. Casa Albă apără desfășurarea operațiunii
Biden a predat Congresului documente clasificate despre retragerea haotică din Afganistan. Casa Albă apără desfășurarea operațiunii - Profimedia Images

Executivul american a dat publicităţii şi un document care rezumă modul în care a fost concepută şi executată această retragere, concluzionând că nu există un alt "scenariu" care să poată fi avut în vedere, decât dacă o forţă militară americană consolidată şi permanentă este menţinută în ţară pentru a lupta împotriva talibanilor.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a apărat modul în care s-a desfăşurat retragerea sub conducerea lui Joe Biden, afirmând că preşedintele democrat a fost obligat să respecte acordurile semnate de predecesorul său Donald Trump cu talibanii.

O retragere a SUA din Afganistan "a fost întotdeauna intenţia preşedintelui" Biden, a admis purtătorul de cuvânt. "Dar este de asemenea de netăgăduit că deciziile luate de administraţia anterioară şi lipsa totală de pregătire au limitat în mod clar opţiunile disponibile", a adăugat el.

Casa Albă dă vina pe Donald Trump

Pe acelaşi subiect

Joe Biden "nu a negociat cu talibanii", a subliniat Kirby. "El nu a eliberat 5.000 de prizonieri. El nu a redus numărul de trupe din Afganistan la 2.500 şi nu a făcut o înţelegere cu talibanii pentru a nu ne ataca trupele. I-a luat câteva luni pentru a planifica (retragerea), pentru că, dacă administraţia anterioară avea planuri, noi nu le-am văzut", a adăugat el.

Imaginile cu evacuarea haotică a americanilor şi afganilor de pe aeroportul din Kabul, la sfârşitul verii anului 2021, au şocat SUA şi întreaga lume şi au devenit virale. Treisprezece soldaţi americani şi 170 de afgani au fost ucişi într-un atac revendicat de gruparea Stat Islamic la 26 august în apropierea aeroportului. La 30 august 2021, cu un minut înainte de miezul nopţii, ultimul soldat american a decolat de pe aeroportul din capitala afgană, cu 24 de ore înainte de termenul limită stabilit de preşedintele american pentru retragerea trupelor din ţară. Talibanii recâştigaseră deja puterea.

După ce republicanii au câştigat majoritatea în Camera Reprezentanţilor, ei au anunţat că vor investiga administraţia Biden pentru deciziile luate şi pentru modul în care a răspuns la mai multe situaţii critice, inclusiv retragerea din Afganistan.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Biden a predat Congresului documente clasificate despre retragerea haotică din Afganistan. Casa Albă apără desfășurarea operațiunii