Antena Meniu Search
x

Biden l-a făcut dobitoc pe Netanyahu în privat. Este frustrat că nu-l ascultă, dar nu a schimbat politica faţă de Israel şi Gaza - NBC News

Război Israel - Hamas. Președintele american Joe Biden încearcă să convingă Israelul să accepte un armistițiu în Gaza, dar premierul israelian Benjamin Netanyahu "îi face viața un iad", fiind imposibil de agreat ceva cu el, relatează NBC News. În cel puțin trei situații, Biden l-a făcut "dobitoc" pe Netanyahu. Cu toate astea, el nu a schimbat semnificativ politica SUA față de Israel și Gaza.

de Redactia Observator

la 13.02.2024, 12:03

Biden l-a făcut dobitoc pe Netanyahu în privat, dar nu a schimbat politica SUA faţă de Israel şi Gaza - NBC News
Biden l-a făcut dobitoc pe Netanyahu în privat, dar nu a schimbat politica SUA faţă de Israel şi Gaza - NBC News - Profimedia

În cadrul unor discuţii recente cu donatorii săi din campanie, președintele Joe Biden și-a exprimat frustrarea că nu reuşeşte să convingă Israelul să-și schimbe tactica militară în Fâșia Gaza și l-a numit pe Benjamin Netanyahu principalul obstacol, dezvăluie NBC News, citând cinci surse apropiate discuţiilor. Biden a mărturisit că încearcă să convingă Israelul să accepte o încetare a focului, dar Netanyahu îi "face viaţa un iad", fiind imposibil de discutat cu el.

Joe Biden a vorbit în ultimele săptămâni despre Netanyahu, pe care îl cunoaște de zeci de ani, folosind în privat un limbaj care i-a surprins pe unii, relatează sursa citată. Liderul american a folosit sintagme disprețuitoare vorbind despre relațiile sale cu premierul israelian. Într-un caz s-a referit la el spunând "omul ăsta". Iar în cel puțin trei situaţii recente, Biden l-a numit pe Netanyahu "un dobitoc".

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a comentat dezvăluirile spunând că cei doi lideri au o relație respectuoasă. "Președintele a fost clar pe ce teme nu este de acord cu premierul Netanyahu, dar aceasta este o relație de decenii care este respectuoasă în public și în privat", a spus purtătorul de cuvânt.  

Limbajul folosit de Biden precum și refuzul premierului israelian de a schimba tactica în Gaza sugerează că relaţia dintre cei doi lideri s-ar putea schimba, mai scrie NBC News. Cu toate astea, liderul de la Casa Albă a spus în cadrul unor discuţii private că el crede că ar fi contraproductiv să fie prea dur cu Netanyahu în mod public. 

Pe acelaşi subiect

Frustrările lui Biden la adresa lui Netanyahu nu au dus la o schimbare majoră a politicii americane, dar administrația sa a început să ia în considerare mai multe opțiuni. Oficiali de la Casa Albă au declarat pentru NBC News în urmă cu două săptămâni că  discută despre amânarea sau încetinirea vânzărilor de arme americane către Israel ca pârghie pentru a-l determina pe Netanyahu să înceteze operațiunile militare în Gaza și să protejeze civilii.

NBC News a mai relatat şi că oficialii administrației Biden elaborează opțiuni pentru recunoașterea oficială a unui stat palestinian independent. Însă chiar dacă Biden și-a intensificat retorica, preşedintele nu este pregătit să facă schimbări semnificative de politică, au spus oficialii. El și consilierii săi continuă să creadă că sprijinirea fără echivoc a Israelului este abordarea corectă.

Israelul plănuiește o ofensivă terestră asupra oraşului Rafah, din sudul Fâşiei Gaza, unde se adăpostesc peste un milion de palestinieni care au fugit din nord. Netanyahu a promis că va continua operațiunea, chiar dacă oficialii americani și-au exprimat în mod repetat în public opoziția. Ei au pus condiţia ca Israelul să permită evacuarea în siguranță a civililor palestinieni

Biden a făcut un nou apel pentru protejarea civililor din Rafah

O operaţiune militară în Rafah ''nu ar trebui să se desfăşoare fără un plan credibil - un plan credibil pentru garantarea siguranţei şi a sprijinului pentru peste 1 milion de oameni care se adăpostesc acolo'', a spus Biden luni, după întrevederea avută la Casa Albă cu regele iordanian Abdullah al II-lea. Numeroase persoane din oraşul Gaza au fost nevoite să se refugieze în sudul Fâşiei Gaza, iar acum sunt ''expuse şi vulnerabile în Rafah''. ''Civilii trebuie să fie protejaţi'', a spus liderul american.

De partea sa, suveranul iordanian a avertizat cu privire la o ofensivă israeliană asupra Rafah. ''Nu ne putem permite un atac israelian asupra Rafah. Este sigur că el ar produce o altă catastrofă umanitară'', a spus Abdullah al II-lea. El a cerut o încetarea a focului imediată şi permanentă şi a subliniat că trebuie asigurat ajutorul umanitar către Fâşia Gaza pe toate coridoarele posibile, întrucât aproximativ 1 milion de oameni din enclava palestiniană sunt într-o situaţie disperată.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat armatei, săptămâna trecută, să pregătească o ofensivă asupra poziţiilor Hamas de la Rafah. Războiul din Fâşia Gaza a fost declanşat pe 7 octombrie de un atac terorist fără precedent al unor comandouri Hamas infiltrate din Gaza în sudul Israelului, soldat cu peste 1.160 de morţi, în majoritate civili.

Drept represalii, Israelul a promis că va ''nimici'' mişcarea islamistă, aflată la putere în Fâşia Gaza din 2007, pe care o consideră organizaţie teroristă, poziţie împărtăşită de asemenea de SUA şi Uniunea Europeană. Ofensiva israeliană s-a soldat cu 28.340 de morţi în Fâşia Gaza, conform Ministerului Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas. Potrivit ONU, aproximativ 1,3 milioane de persoane se află în prezent în Rafah, oraş ce avea 250.000 de locuitori înainte de război. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Biden l-a făcut dobitoc pe Netanyahu în privat. Este frustrat că nu-l ascultă, dar nu a schimbat politica faţă de Israel şi Gaza - NBC News