Antena Meniu Search
x

Cancelarul austriac Sebastian Kurz şi-a anunţat demisia, pe fondul unor acuzaţii de corupţie

Cancelarul conservator austriac Sebastian Kurz, suspectat că ar fi implicat într-o afacere de corupţie, şi-a anunţat demisia sâmbătă seara. Kurz va fi înlocuit, cel mai probabil, de Alexander Schallenberg, în prezent ministru de Externe.

de Redactia Observator

la 09.10.2021, 21:40

Cancelarul austriac Sebastian Kurz şi-a anunţat demisia, pe fondul unor acuzaţii de corupţie
Cancelarul austriac Sebastian Kurz şi-a anunţat demisia, pe fondul unor acuzaţii de corupţie - Profimedia Images

Sebastian Kurz a indicat într-o declaraţie către mass-media că-l propune pe ministrul de externe Alexander Schallenberg, un diplomat de carieră, drept succesor al său, potrivit Reuters.

El a explicat că se retrage pentru "stabilitatea" ţării, respingând în acelaşi timp "acuzaţiile false".

Kurz intenţionează să rămână liderul partidului său conservator şi să preia conducerea acestuia în parlament, a adăugat acesta. 

Acuzații de corupție la nivel înalt, în Austria

Pe acelaşi subiect

Kurz este suspectat de faptul că a folosit fonduri guvernamentale pentru a-şi asigura o acoperire mediatică favorabilă, a anunţat miercuri Parchetul într-un comunicat. ”Sebastian Kurz şi alţi nouă suspecţi, dar şi trei organizaţii” sunt vizate de o anchetă cu privire la diverse infracţiuni de corupţie legate de acest caz, preciza pachetul.

Instituţia a făcut acest anunţ în urma unei serii de percheziţii la sediul ÖVP (conservatori), partidul cancelarului, şi la principalii colaboratori ai acestuia.

Presa austriacă a scris că parchetul îl suspectează pe ministrul Finanţelor Gernot Blümel de faptul că a cumpărat spaţii publicitare într-un tabloid, în schimbul unei acoperiri şi unor sondaje favorabile lui Kurz şi partidului acestuia, scrie news.ro.

În perioada 2016-2018, ”resurse de la minister au fost folosite în vederea finanţării unor sondaje de opinie parţial manipulate, care serveau un interes politic exclusiv partizan”, acuză parchetul.

În perioada respectivă, Sebastian Kurz nu era cancelar, însă făcea parte din Guvern.

Bani în schimbul unor anchete privind popularitatea politicienilor

Potrivit procurorilor, un grup media ar fi ”primit bani” în schimbul acestor anchete cu privire la popularitate.

Grupul respectiv este, potrvit presei austriece, tabloidul Österreich.

Secretara adjunctă a ÖVP, Gaby Schwarz, a anunţat într-un comunicat că sediul formaţiunii a fost percheziţionat, confirmând informaţii de presă, însă fără să precizeze ce căutau anchetatorii şi nici motivul operaţiunilor.

Ea denunţă o ”punere în scenă” şi ”acuzaţii fabricate pe baza unor fapte vechi de cinci ani”.

Potriivt cotidianului Die Presse, anchetatori au percheziţionat, de asemenea, biroul camcelarului şi au vizat mai mulţi colaboratori ai acestuia.

Sebastian Kurz guvernează din 2020, la conducerea unei coaliţii cu Verzii, într-un al doilea mandat la Cancelarie obţinut în urma scandalului de corupţie ”Ibizagate”, care a afectat FPÖ şi a aruncat în aer o alianţă a cancelarului cu acest partid de extremă dreapta în mai 2019.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Cancelarul austriac Sebastian Kurz şi-a anunţat demisia, pe fondul unor acuzaţii de corupţie