Antena Meniu Search
x

Când s-a produs cea mai puternică furtună solară înregistrată vreodată de oameni. Este cunoscută şi sub numele de "Evenimentul Carrington"

Pentru a doua noapte consecutivă, privitori din lumea întreagă au încercat să surprindă momentele în care aurorele boreale au iluminat cerul sâmbătă, provocate de o furtună solară descrisă ca fiind "istorică" şi care ar trebui să continue şi duminică, informează AFP, citat de Agerpres

de Redactia Observator

la 12.05.2024 , 16:02

Acest fenomen este cauzat de ejecţiile de particule provenite din coroana Soarelui, care declanşează furtuni geomagnetice atunci când ajung pe Pământ.

Condiţii asociate unei furtuni geomagnetice de nivel 5 - valoarea maximă pe scala utilizată de cercetători - au fost observate vineri seară şi apoi, din nou, sâmbătă dimineaţă, a anunţat Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din Statele Unite, potrivit căreia fenomenul reprezintă o premieră în ultimii 20 de ani.

Fotografii spectaculoase au inundat reţelele de socializare

Articolul continuă după reclamă

Acest eveniment rar le-a permis locuitorilor din numeroase ţări ale lumii să admire superbe aurore boreale în noaptea de vineri spre sâmbătă şi în cea de sâmbătă spre duminică, iar fotografiile lor spectaculoase, marcate de culorile albastru, portocaliu şi roz, au inundat reţelele de socializare.

Pe acelaşi subiect

"Am senzaţia că trăiesc o noapte istorică în Franţa (...) A fost cu adevărat plină de particule solare şi de emoţii", a scris Eric Lagadec, astrofizician la Observatorul Cote d'Azur, pe reţeaua de socializare X. "Şi pentru că am fost întrebat: da, există şanse de producere a aurorelor şi în această noapte. Găsiţi un loc bun, departe de lumini artificiale, cu o vedere degajată spre nord", a adăugat specialistul francez.

"Nu este sigur că fenomenul se va repeta în această noapte, este ceva mult mai greu de prognozat decât condiţiile meteorologice. Însă nu ne costă nimic să privim cerul pentru orice eventualitate", a declarat la rândul său astronautul francez Thomas Pesquet.

Potrivit Centrului de previziuni meteorologice spaţiale (SWPC) din Statele Unite, afiliat NOAA, aurore boreale ar putea fi din nou vizibile "într-o mare parte a teritoriului Statelor Unite" în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Nicio perturbare majoră nu a fost raportată până acum

O avertizare de furtună geomagnetică de nivel 4 sau chiar mai mare a fost emisă pentru duminică, iar condiţii pentru o furtună de nivel 3 sunt posibile până luni, potrivit SWPC, care consideră fenomenul ca fiind unul "istoric".

Deşi autorităţile din mai multe ţări s-au declarat îngrijorate din cauza unor posibile consecinţe asupra reţelelor electrice şi de comunicaţii, nicio perturbare majoră nu pare să fi fost observată pentru moment.

Doar informaţii "preliminare" despre "neregularităţi la nivelul reţelei electrice", precum şi despre "o degradare a comunicaţiilor de înaltă frecvenţă, a sistemului GPS şi, posibil, a navigaţiei prin satelit" au fost raportate deocamdată, potrivit SWPC.

Sateliţii Starlink sunt "sub o presiune mare, dar până acum rezistă"

Miliardarul Elon Musk, a cărui reţea de internet Starlink dispune de mii de sateliţi plasaţi pe orbita joasă a Terrei, a dat asigurări pe reţeaua de socializare X spunând că acei sateliţi "se află sub o presiune mare, dar până acum rezistă".

În ceea ce priveşte traficul aerian, Administraţia Federală a Aviaţiei (FAA) din Statele Unite a anunţat vineri că "nu se aşteaptă la consecinţe importante", sfătuind totuşi companiile aeriene şi piloţii de avioane "să anticipeze" eventualele perturbaţii, în contextul în care furtunile geomagnetice pot să perturbe instrumentele de navigaţie.

Centrul naţional chinez pentru meteorologie spaţială a emis şi el o alertă roşie sâmbătă, avertizând că furtuna solară ar trebui să continue pe parcursul întregului weekend şi să genereze un anumit impact asupra comunicaţiilor şi a sistemelor de navigaţie, a relatat agenţia de presă China Nouă.

Aurore boreale au fost observate în jumătatea nordică a Chinei, a raportat aceeaşi agenţie de presă.

Soarele, foarte aproape de vârful activităţii sale

În Statele Unite, aurore boreale au fost vizibile aproape în întreaga ţară în noaptea de vineri spre sâmbătă. Ele au putut fi admirate până în Bahamas, a precizat NASA. Furtunile solare puternice pot "să împingă aurorele spre latitudini mai sudice", a explicat agenţia spaţială americană.

Soarele se află în prezent foarte aproape de vârful activităţii sale, în cadrul unui ciclu care se repetă la fiecare 11 ani.

Erupţiile solare, denumite ejecţii de masă coronală şi care pot avea nevoie de mai multe zile pentru a ajunge pe Terra, se află la originea evenimentului actual, creând aurore boreale atunci când intră în contact cu câmpul magnetic al Pământului.

Cea mai puternică furtună solară înregistrată vreodată de oameni s-a produs în 1859

Precedenta furtună geomagnetică de nivel 5 observată pe Terra s-a produs în octombrie 2003, un fenomen ce a fost denumit "Furtunile de Halloween". Atunci, în Suedia au avut loc întreruperi de energie electrică, iar în Africa de Sud au fost avariate transformatoare electrice.

Cea mai puternică furtună solară înregistrată vreodată de oameni s-a produs în 1859, potrivit NASA. Cunoscută şi sub numele de "Evenimentul Carrington", ea a perturbat grav comunicaţiile prin telegraf.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi folosit aerul condiţionat zilnic în ultima perioadă?
Observator » Stiri externe » Când s-a produs cea mai puternică furtună solară înregistrată vreodată de oameni. Este cunoscută şi sub numele de "Evenimentul Carrington"