Antena Meniu Search
x
LIVE

Carantină naţională în Franţa, din 30 octombrie. Președintele Emmanuel Macron a anunțat restricții dure

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că, începând din data de 30 octombrie, va institui o carantină națională. Franța se confrunță cu o explozie a cazurilor de Covid-19, 3.000 de pacienți fiind în secțiile de Terapie Intensivă.

De Daniel Murărescu la 28.10.2020, 22:42
președintele Franței, Emmanuel Macron
Președintele Franței, Emmanuel Macron - DPA Images / Julien Mattia via Hepta
  • Reuniunile private sunt excluse, la fel ca și adunările publice
  • Școlile, creşele, colegiile şi liceele vor rămâne deschise
  • Cele mai importante știri ale zilei, la Observatorul orei 19

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat, joi, în alocuţiunea televizată, că "va merge mai departe" pentru a stopa coronavirusul şi va institui o carantină naţională începând de vineri.

"Am decis că este nevoie ca începând de vineri să fie reinstituită carantina pe întreg teritoriul naţional. Şcolile vor rămâne deschise, munca va putea continua, centrele pentru vârstnici vor putea fi vizitate. La fel ca în primăvară, veţi putea ieşi din case pentru a merge la lucru, pentru a merge la medic, pentru a oferi asistenţă unui apropiat, pentru a merge la cursuri sau pentru a lua aer în apropiere de casă. Revenim la declaraţiile pentru părăsirea domiciliului. Barurile şi restaurantele rămân închise", a declarat Emmanuel Macron.

"Deşi eforturile făcute au fost utile, luciditatea ne cere să admitem că nu sunt suficiente. Virusul circulă în Franţa la o viteză pe care nu au putut-o anticipa nici măcar cele mai pesimiste previziuni. (...) La fel ca vecinii noştri, suntem afectaţi profund de accelerarea bruscă a epidemiei, de un virus care pare să câştige forţă pe măsură ce se apropie iarna. Suntem surprinşi toţi în Europa de evoluţia virusului. În acest context, responsabilitatea mea este să îi protejez pe toţi francezii şi o asum, în pofida polemicilor", a mai spus Emmanuel Macron, conform publicaţiilor Le Monde şi Le Figaro.

Şcolile vor rămâne deschise, munca va continua

"Am decis ca trebuie să regăsim, începând de vineri, izolarea care a stopat virusul. Întreg teritoriul naţional este îngrijorat de adaptările pentru departamentele şi teritoriile de peste mări. Şcolile vor rămâne deschise, munca va continua, Ehpad şi centrele de îngrijire vor putea fi vizitate", a detaliat Macron. 

"Nu veţi putea merge dintr-o regiune în alta, cu excepţia celor care se întorc din vacanţă. Va exista o toleranţă în timpul acestui weekend de reîntoarcere", a transmis Macron. 

Pentru a pleca de la domiciliu, trebuie din nou prezentat un certificat, a anunţat președintele francez, potrivit news.ro.

Singurele ieşiri autorizate vor fi pentru "a merge la serviciu, la medic, pentru a oferi asistenţă, pentru cumpărături sau pentru a lua aer. Reuniunile private sunt excluse", la fel ca adunările publice, a precizat șeful statului.

Preşedintele Franței a anunţat că şcolile, creşele, colegiile şi liceele vor rămâne deschise în toată această perioadă. Însă barurile, restaurantele şi afacerile neesenţiale vor fi închise. 

Măsurile decise de guvern vor intra în vigoare din noaptea de joi spre vineri, "până la 1 decembrie cel puţin". 

Au fost spitalizaţi 3.000 de pacienţi la terapie intensivă. 

Citește și:

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Carantină naţională în Franţa, din 30 octombrie. Președintele Emmanuel Macron a anunțat restricții dure