Antena Meniu Search
x

Casele de vacanţă ale unor politicieni ruşi închiriate de armatele din Norvegia şi Suedia pentru exerciţii NATO

Forţele armate din Suedia și Norvegia au închiriat în timpul exercițiilor comune NATO din luna martie "casele de vacanţă" din Bardufoss care aparţin unor politicieni ruși, care au legături cu Kremlinul, potrivit presei scandinave. 

de Redactia Observator

la 09.04.2024, 18:14

Casele de vacanţă ale unor politicieni ruşi închiriate de armatele din Norvegia şi Suedia pentru exerciţii NATO
Casele de vacanţă ale unor politicieni ruşi închiriate de armatele din Norvegia şi Suedia pentru exerciţii NATO - tv2.no

Cabanele de vacanţă atribuite unor politicieni ruşi şi ajunse în centrul unei anchete norvegiene pentru că sunt situate într-o zonă sensibilă din punct de vedere militar au fost închiriate recent de armatele Suediei şi Norvegiei care au desfăşurat exerciţii militare NATO în regiune.  

Casele de vacanţă ale unor politicieni ruşi au vedere la o bază militară din Norvegia

Pe 3 martie, în nordul Norvegiei a început exercițiul NATO "Nordic Response" care a durat 11 zile şi implicat 20.000 de militari din 13 țări, în apropierea zonei turistice Troms.

Autorităţile locale din Målselv au recunoscut că atât forțele de apărare suedeze, cât și cele norvegiene au închiriat recent "cabanele ruşilor de la Bardufoss", aşa cum sunt recunoscute ele în regiunea muntoasă norvegiană.

Pe acelaşi subiect

Casele de vacanţă respective au fost construite din 2009 lângă aeroportul militar din Bardufoss și sediul armatei norvegiene pentru "atragerea turiștilor ruși" susţin primarii locali.

Dar serviciile de informaţii de la Oslo au atras atenţia în repetate rânduri, ultima dată chiar în februarie 2024, că ruşii cumpără proprietăți în apropierea instalațiilor militare pentru spionaj şi strângere de informaţii.

Cabanele vopsite în maro au vedere până la baza aeriană militară din Bardufoss, unde soldaţii norvegieni și aliaţi se antrenează în mod regulat. Cabanele au instalate antene satelit cu litere chirilice iar localnicii se referă la ele numindu-le "cabanele rusești".

O anchetă a canalului norvegian TV 2 şi a grupului Dossier Center a dezvăluit o legătură între aceste case de vacanţă şi elita rusă, inclusiv primarul orașului Murmansk, Igor Morar (49 de ani), de origine ucrainean.

Viktor Saygin, unul dintre cei mai bogați politicieni din Murmansk, ar fi cumpărat în Målselv în 2009 trei proprietăţi. Ulterior, două dintre ele au fost transferate lui Igor Morar şi Alexander Timofeev, șeful centrului "Atomic Icebreaker Lenin".  A treia a ajuns la Tatyana Zemlyanoy, fiica lui Viktor Saygin.

Canalul TV suedez TV4 și portalul norvegian de ştiri Nordlys au confirmat că armata suedeză și norvegiană au închiriat în martie "cabanele rusești". Informaţia a fost confirmată şi de purtătorul de cuvânt al Forțelor Armate ale Suediei, Sofia Kalmeborg.

Biserica Rusă a cumpărat mai multe proprietăţi în Norvegia, de unde se pot spiona baze militare

Publicaţia norvegiană Dagbladet a dezvăluit în 2022 că Biserica Ortodoxă Rusă a cumpărat, prin diverse congregaţii, mai multe proprietăţi în Norvegia în apropierea unor importante baze militare

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Casele de vacanţă ale unor politicieni ruşi închiriate de armatele din Norvegia şi Suedia pentru exerciţii NATO