Cât au ajuns să câștige șoferii de camion în Marea Britanie. Supermarketurile au rămas cu rafturile goale și se bat pe angajați
Lanțul de supermarketuri Tesco oferă un bonus de angajare de 1.000 de lire sterline (1100 euro) pentru șoferii de camioane care se alătură companiei până la sfârșitul lunii septembrie. Este o măsură disperată pentru a rezolva criza acută de angajați care a făcut ca rafturile supermarketurilor să fie goale, relatează The Guardian.
Din cauza lipsei de șoferi și a cererii crescute, aceștia sunt acum plătiți cu până la 20 lire sterline pe oră, ceea ce, la o săptămână obișnuită de 55 de ore, reprezintă câștiguri anuale de 50.000 lire sterline, adică aproape 59.000 de euro pe an (aproximativ 5000 de euro pe lună) relatează presa britanică.
Anunțul de angajare cu bonusul de 1000 de lire sterline a fost publicat pe site-ul Tesco: „Veți juca un rol vital pentru clienții și comunitățile noastre, reprezentând Tesco pe autostrăzile și căile de acces din Marea Britanie”, le transmite Tesco viitorilor angajați, potrivit The Guardian.
De ce este penurie de șoferi de camion în Marea Britanie
Oferta pentru șoferii de vehicule grele vine pe fondul unei bătălii frenetice pentru cei cu permis special cauzată de mai mulți factori: Brexit, pandemia de Covid-19 și o serie de modificări fiscale care au determinat mulți șoferi să renunțe.
- Joburile pentru care s-au înghesuit studenții din Iași. Pot câștiga și 3.000 de lei lunar
- Cîţu, întrebat dacă vor îngheţa salariile bugetarilor: "Vă aduc aminte că am îngheţat salariile în...
- Aproximativ 540.000 de salariaţi din cinci milioane au venituri peste 1.000 de euro, în România. Suntem la coada...
Creșterea cererilor de livrare la domiciliu a oferit, de asemenea, o gamă întreagă de locuri de muncă alternative pentru șoferi, mai ales că programul livratorilor este mai avantajos decât cel al transportatorilor de marfă.
Supermarketurile au rămas cu rafturile goale, nu mai au marfă pe stoc din cauza lipsei de șoferi
Lipsa de șoferi a condus la rafturi goale în unele supermarketuri din Marea Britanie, în special după creșterea cererii de produse specifice, cum ar fi înghețată, salată sau bere, pe vreme caniculară. Problemele au fost agravate de creșterea infecțiilor de Covid, mulți conducători auto, personal din depozit și lucrători din magazine au trebuit să se autoizoleze după ce au fost anunțați de aplicația NHS de testare și urmărire a cazurilor Covid.
Retailerii au avertizat că ar putea lupta pentru a satisface cererea de șoferi până la toamnă. Restanțele de aprovizionare au scăzut stocurile în iulie la minime record pentru a doua lună consecutiv.
Marea Britanie are nevoie de 90.000 de șoferi de camion
Logistics UK, care reprezintă proprietarii de marfă, inclusiv supermarketurile, a estimat o penurie de 90.000 de șoferi de vehicule grele, inclusiv 25.000 de șoferi din UE care au plecat acasă după Brexit. ”Am avertizat că există o penurie de șoferi și ajungem acum la apogeul vacanțelor școlare, când acei șoferi care au lucrat în timpul pandemiei vor dori să plece în vacanță cu copiii lor ”, a spus un purtător de cuvânt al Logistics UK.
Având în vedere concurența, a crescut de patru ori numărul anunțurilor online pentru angajați în transporturi, logistică și depozite față de perioada pre-pandemie, cel mai mare boom din orice sector, potrivit analizei realizate de Oficiul de Statistică Națională.
Salariile șoferilor au crescut și cu 20%
Persoanele din industrie spun că salariul șoferilor a crescut deja cu 10% și 20% ca urmare a concurenței pentru angajați, dar acest lucru nu a reușit să atragă mai mulți doritori. Guvernul a încercat să ușureze problema extinzând numărul de ore în care șoferii pot lucra fără pauză și relaxând restricțiile la livrări dimineața devreme sau seara târziu.
De asemenea, a intensificat facilitățile pentru instruire. Dar experții spun că acest lucru nu rezolvă problema imediată, deoarece poate dura mai mult de șase luni pentru a pregăti un nou șofer de camion. Logistics UK vrea ca guvernul să ofere vize pentru lucrătorii sezonieri pentru a permite mai multor șoferi din UE să intre în Marea Britanie, în special în sezonul de sărbători, când șoferii britanici încearcă să-și ia liber.
Supermarketurile au mărit tarifele furnizorilor pentru a acoperi salariile mărite în cazul șoferilor
Asda, Tesco și Sainsbury’s au crescut tarifele pentru unii furnizori pentru a acoperi costurile de livrare crescute după ce au fost forțați să crească salariile. Asda le-a scris furnizorilor care folosesc serviciul său de colectare cerând o creștere cu 5% a plăților pentru costurile de transport, acuzând lipsa națională de șoferi. Al treilea cel mai mare supermarket din Marea Britanie a declarat că are nevoie de ajutor pentru a face față unei creșteri cu 12% a costurilor pentru conducătorii auto în unele zone.
Un mesaj al Tesco către unii furnizori anunța o mărire cu aproape 18% a plăților de livrare la sfârșitul lunii trecute, dintre care mai mult de 10 puncte procentuale a fost determinată de creșterea salariilor pentru șoferi.
Și Asda a dat vina pentru lipsa șoferilor pe Brexit, care a afectat drepturile șoferilor europeni de a lucra în Marea Britanie. În plus au contribuit și pandemia de Covid, care a restricționat călătoriile transfrontaliere și a trimis mulți șoferi acasă pentru perioade lungi de lockdown și lipsa facilităților de testare.
Unii șoferi au renunțat la job și din cauza modificărilor fiscale, de exemplu șoferi care anterior erau considerați lucrători independenți, plătindu-și singuri impozitele, trebuie acum plătiți prin PAYE (Pay as You Earn) - adică angajatorul deduce taxele din venitul angajatului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰