Antena Meniu Search
x

Galerie foto Cât costă un loc de veci în unul dintre cele mai scumpe orașe din lume? O nișă funerară poate valora cât un apartament cu 2 camere din București

Locurile de veci pentru cei care au trecut în neființă sunt o problemă presantă pentru toate orașele din lume, indiferent că au doar câteva sute sau câteva milioane de locuitori. Pentru unul dintre cele mai scumpe orașe din lume, una dintre soluțiile puse la dispoziție de antreprenori se dovedește a fi la fel de scumpă. Mai exact, cei care vor să-și rezerve o nișă în turnul Shan Sum trebuie să plătească un preț piperat. Mai exact, pentru un spațiu de aproximativ mărimea unei cutii de pantofi cei care vor să-și depoziteze cenușa lor sau pe cea a celor dragi trebuie să plătească 53.000 de dolari, conform CNN.

de Adrian Popovici

la 09.07.2023, 14:14

 Acest turn funerar a fost proiectat de un arhitect german să adăpostească rămășițele incinerate a 23.000 de oameni. În plus față de unitățile pentur o singură persoană, nișele în care încap două urne pot costa chiar și 76.000 dolari. Asta în timp ce spațiile pentru familii, care pot găzdui și cenușa a opt persoane, pot ajunge și la 430.000 de dolari.

În ciuda prețurilor cerute de administratorii Shan Sum, care este ascuns în vechiul district industrial Kwai Chung, nu este chiar cel mai scump loc de veci din Hong Kong. Potrivit autorităților, cele mai scumpe locuri de veci se află într-un complex asemănător unui templu din periferia nordică Fanling. Aici, un spațiu poate costa chiar și 666.000 de dolari, asta fără a mai include și taxele de întreținere care ajung la 25.000 de dolari.

O idee născută din tragedie

Dacă ne raportăm la eternitate, sumele cerute de ar putea părea chiar rezonabile. Din nefericire pentru clienți, locuri precum Shan Sum își oferă serviciile doar pe durata licenței obținute de la autorități, 10 ani mai exact. Reînoirea permiselor necesare pentru continuarea activității pot lua, spun experții, chiar și câțiva ani.

Cea care a venit cu ideea de a construi un turn dedicat celor trecuți în neființă a fost Margaret Zee, o femeie de afaceri care și-a construit averea în industria bijuteriilor și care acum se implică în munca de caritate. După cum le-a explicat reporterilor de la CNN, respectul oferit celor care au murit joacă un rol important în cultura chineză, iar cei cu dare de mână sunt adesea dispuși să plătească sume importante pentru un loc de veci și pentru a onora tradițiile.

"Ultima călătorie a celor dragi nu este doar despre modul în care ei trec în lumea de apoi, ci și despre noi, care suntem lăsați aici pe Pământ, să le luăm rămas bun", explică aceasta.

Margaret Zee și-a dat seama că există o penurie de locuri pentru a onora morții atunci când s-a chinuit să găsească un loc unde să-și îngroape soțul în 2007. În Hong Kong, discrepanța ofertei și a cererii care a dus la creșterea prețurilor imobiliare până la niveluri care afectează și locurile de veci. În esență, într-un oraș care găzduiește peste 7 milioane de oameni și unele dintre cele mai dens populate cartiere din lume, concurența pentru spațiu a în creștere, atât pentru cei vii, cât și pentru cei morți.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Cât costă un loc de veci în unul dintre cele mai scumpe orașe din lume? O nișă funerară poate valora cât un apartament cu 2 camere din București