Antena Meniu Search
x

Video Cât de puternică este explozia unei mine în Marea Neagră

În cadrul unui exerciţiu, scafandrii români au neutralizat o mină în Marea Neagră şi au filmat momentul. Autorităţile române sunt în alertă de câteva zile şi semnalează pericolul din ape, după ce mai multe mine de război de pe Coasta Odessei ar pluti în derivă de câteva zile.

de Redactia Observator

la 23.03.2022, 16:25

Vezi și

Războiul pornit de Rusia în Ucraina cu aproape o lună în urmă ţine în tensiune statele vecine, care se tem că efectele luptelor ar putea avea un ecou răsunător şi pe teritoriul ţărilor din apropiere. România ar fi direct vizată de efectele invaziei din Ucraina, după ce ruşii au anunţat că sute de mine ar pluti în derivă în Marea Neagră. Un videoclip demonstrativ, realizat de un scafandru în cadrul unui exerciţiu, surprinde momentul în care o astfel de mină explodează în apele mării, aproape de ţărm. Scopul imaginilor e să arate care e impactul real al unui astfel de incident.

Pericol în Marea Neagră: mine de război, purtate de valuri

Autorităţile din România sunt în alertă de la începutul săptămânii, de când stația Navtex Novorossiysk a Rusiei a avertizat că peste 400 de mine ar fi în apele Mării Negre. Purtate de valuri şi curenţi, dispozitivele în derivă ar fi fost plasate de armata ucraineană, pentru a ţine cât mai departe ofensiva rusă. Alte câteva mii ar fi fost staţionate în largul coastei Ucrainei, arăta un document din presa rusă. Dispozitivele ar fi ajuns la voia întâmplării după ce o furtună pe mare ar fi rupt cablurile care leagă minele de ancore. Ori, la fel de probabil, armata rusă, înainte de a ataca, ar fi cercetat apa şi le-ar fi desprins intenţionat pentru a-şi croi drum spre ţărm.

Autoritățile maritime din România au emis o alertă 

Pe acelaşi subiect

Autorităţile române au emis luni o alertă prin care semnalează pericolul din Marea Neagră, iar forţele navale române au început imediat să măture apele în căutarea minelor. ”În primul rând, este pericol din punct de vedere al siguranţei navigaţiei şi doar în cazul în care Ministerul Apărării şi Armata nu găsesc soluţii de îndepărtare, de neutralizarea, de dezamorsare a acestor mine, atunci putem discuta despre pericolul asupra mediului”, a declarat atunci Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Ce efecte pot avea minele care plutesc în Marea Neagră

Experţii în navigaţie spun că ambarcaţiunile şi navele comerciale sunt victime sigure dacă se întâlnesc cu astfel de dispozitive. ”Au o încărcătură care la impact se detonează. În funcţie de mărimea navei, poate provoca chiar şi scufundarea acesteia”, spune Cristi Crăciun, militar. ”Navele comerciale nu au la bord niciun dispozitiv care poate să detecteze obiecte atât de mici la suprafaţa apei. Nici nu sunt marcate pe hartă, nu apar nicăieri, le ia curentul, le duce unde vrea. Nici nu ştii când te întâlneşti cu minele alea. E extrem de periculos”, a avertizat şi Dragoș Filimon, navigator.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Cât de puternică este explozia unei mine în Marea Neagră