Antena Meniu Search
x

Cât va costa reconstrucţia totală a Ucrainei după război. Banca Mondială, ONU, UE şi Kievul au calculat 486 de miliarde de dolari 

Război în Ucraina. Un studiu realizat de Banca Mondială, ONU, Comisia Europeană și guvernul ucrainean arată că reconstrucția economiei Ucrainei după invazia Rusiei ar urma să coste 486 de miliarde de dolari. 

de Redactia Observator

la 15.02.2024, 15:53

Cât va costa reconstrucţia totală a Ucrainei după război. Doar nevoia de locuinţe ar urma să ajungă la 80 de miliarde de dolari
Cât va costa reconstrucţia totală a Ucrainei după război. Doar nevoia de locuinţe ar urma să ajungă la 80 de miliarde de dolari - Profimedia Images

Banca Mondială, ONU, Uniunea Europeană şi guvernul de la Kiev au publicat joi o estimare conform căreia reconstrucţia Ucrainei după război va costa 486 de miliarde de dolari, transmite AFP. Evaluarea precedentă, din martie anul trecut, era de 411 miliarde de dolari.

Estimarea publicată joi acoperă perioada de la invazia Rusiei din 24 februarie 2022 până la 31 decembrie 2023 și cuantifică daunele aduse clădirilor, infrastructurii, impactul asupra mijloacelor de trai, a precizat Banca Mondială, potrivit Reuters.

Nevoia de locuințe se află în fruntea listei cu 80 de miliarde de dolari

Această estimare a costurilor pe 10 ani este în creștere de la 411 miliarde de dolari în martie anul trecut, iar nevoia de locuințe se află în fruntea listei cu 80 de miliarde de dolari, urmate de necesitățile de transport, de 74 de miliarde de dolari, și de comerț și industrie, cu 67,5 miliarde de dolari. "Suma de 486 de miliarde de dolari este de o mărime inimaginabilă și, desigur, reflectă nevoile reale", a declarat Arup Banerji, directorul regional al Băncii Mondiale pentru Europa de Est.

Pe acelaşi subiect

Distrugerile provocate de războiul declanşat de Rusia în februarie 2022 au afectat în special raioanele ucrainene Doneţk şi Lugansk din est, Harkov din nord-est şi Herson din sud, aflate în apropierea liniei actuale a frontului, precum şi Kievul. Datele arată că fondul imobiliar al Ucrainei a fost distrus sau deteriorat în proporţie de 10%, ceea ce prelungeşte strămutarea ucrainenilor în afara comunităţilor lor.

Distrugerea barajului de la Kahovka şi a centralei hidroelectrice respective din sudul ţării, pusă de ucraineni pe seama forţelor ruse de ocupaţie din zona respectivă, a afectat semnificativ mediul şi agricultura şi a accentuat dificultăţile celor care fac eforturi pentru a găsi adăpost, apă, hrană şi servicii medicale, adaugă Banca Mondială.

Premierul ucrainean Denis Şmihal a comentat într-un comunicat că analiza aprofundată a pierderilor şi necesităţilor "ne permite să definim corect priorităţile, să alocăm raţional resursele şi să obţinem rezultatele scontate". Estimările nu acoperă regiunile din Ucraina aflate sub ocupaţie rusă, care nu au fost accesibile.

Banca Mondială precizează şi modul în care trebuie direcţionată suma de 486 de miliarde de dolari în următorii zece ani: 17 % pentru construcţia de locuinţe, 15% pentru transporturi, 14% - comerţ şi industrie, 12% - agricultură, 10% - energie, 9% - asistenţă socială şi mijloace de subzistenţă, respectiv 7% - gestionarea pericolelor de explozie etc. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Cât va costa reconstrucţia totală a Ucrainei după război. Banca Mondială, ONU, UE şi Kievul au calculat 486 de miliarde de dolari