Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cauza morții cântăreței Tina Turner a fost dezvăluită. Anunţul făcut de reprezentanţii legendarei artiste

Cauza morții celebrei artiste Tina Turner a fost confirmată de reprezentanţii acesteia, exclusiv pentru cei de la Daily Mail. Cântăreaţa a încetat din viață la vârsta de 83 de ani, în Elveţia, după o lungă suferinţă. Cunoscută pentru hituri ca "The Best" și "What's Love Got to Do With It", artista a suferit de-a lungul timpului o serie de probleme de sănătate, inclusiv cancer, un accident vascular cerebral și insuficiență renală

de Redactia Observator

la 26.05.2023 , 09:37

Tina Turner Tina Turner - Profimedia Images; Getty Images

Legendara cântăreață Tina Turner s-a stins din viață la vârsta de 83 de ani în Küsnach, lângă Zurich, în urma unei boli lungi, nespecificate. Artista s-a luptat anterior cu cancer intestinal și a suferit de hipertensiune arterială timp de peste patru decenii.  

Reprezentanții cântăreţei au confirmat pentru DailyMail că Regina Rock 'n' Roll-ului a murit strict din cauze naturale, nefiind luată altă variantă în calcul. Ei au anunțat vestea tristă a morții vedetei pe 24 mai, spunând: ''Cu ea, lumea pierde o legendă a muzicii și un model de urmat''

Tina Turner a fost diagnosticată pentru prima dată cu hipertensiune arterială în 1978, iar în 2016 și-a început lupta cu cancerul intestinal. În același timp, rinichii au început să cedeze, ceea ce a dus la o operație de transplant în 2017.  

Articolul continuă după reclamă

Pe 9 aprilie 2023, în ceea ce se crede a fi ultimele ei remarci publice, ea a spus pentru The Guardian cum speră că lumea își va aminti de ea - și cum nu se teme de moarte: ''Cum ai vrea să fii amintită? Ca Regina Rock 'n' Roll-ului. Ca o femeie care le-a arătat altor femei că este în regulă să lupți pentru succes în propriile tale condiții''. Întrebată dacă o sperie că îmbătrânește, ea a răspuns: ''Aceasta este aventura vieții și îmbrățișez și accept fiecare zi cu ceea ce aduce ea''.

Pe acelaşi subiect

Tina Turner, viaţa din spatele unei cariere de peste 60 de ani

Tina Turner (nume real Anna Mae Turner, născută Bullock) s-a născut la 26 noiembrie 1939, în orăşelul Nutbush din statul american Tennessee. Când era adolescentă, mergea deseori să asculte muzică la Club Manhattan din St. Louis, unde într-o seară, l-a cunoscut pe Ike Turner, solistul de la Kings of Rhythm. Atunci viaţa ei s-a schimbat, devenind în scurt timp principala vocalistă a trupei Kings of Rhythm, potrivit Agerpres.

A înregistrat împreună cu Ike piesa ''A Fool In Love'', care a ajuns un hit în topurile din Statele Unite. Ike şi Anna s-au mutat în California, despărţindu-se de Kings of Rhythm, iar Anna şi-a schimbat numele în Tina Turner. Cei doi s-au căsătorit în 1962, în Mexic. Curând, Phil Spector - unul dintre cei mai buni producători ai momentului - i-a propus Tinei să înregistreze piesa ''River Deep, Mountain High'', care a ajuns, în Marea Britanie, pe locul 3 în topurile pop. Succesul aduce noi fani în Europa, dar şi noi prieteni, printre care se numără şi membrii trupei Rolling Stones, care îi invită pe Tina şi Ike Turner să cânte în deschiderea noului lor turneu din toamna acelui an.

La 34 de ani, Tina a primit un rol în filmul ''Tommy'', un film muzical rock, după un scenariu scris de trupa The Who, în care Tina interpreta personajul ''Acid Queen''. În iulie 1976, în urma neînţelegerilor repetate, Tina şi Ike se despart.

În vara anului 1981, Tina susţine trei show-uri la Hotel Ritz, unde a fost remarcată de Rod Stewart, care a invitat-o să cânte alături de el piesa ''Hot Legs''. Astfel, Tina Turner nu mai era doar un star al anilor '60, ci şi unul al anilor '80. Apoi cântă în deschiderea celor de la Rolling Stones şi alături de Mick Jagger interpretează piesa ''Honky Tonk Woman''. În decembrie 1983, melodia "Let's Stay together" se afla pe locul 5 în topurile britanice. Discul ''Private Dancer'' a fost înregistrat la Capitol Records în aprilie 1984.

Următorul single a fost ''What's Love Got to Do With It?'', urmat de ''Private Dancer''. Tina Turner a primit apoi propunerea regizorului australian George Miller de a juca în a treia serie a filmului ''Mad Max - Beyond The Thunderdome'', alături de Mel Gibson, iar artista a acceptat. Tot atunci, noul ei single, ''What's Love Got to Do With It?'' ajunge pe locul 1 în topuri.

Albumul ''Private Dancer'' s-a vândut în peste 10 milioane exemplare în toată lumea şi conţine patru hituri: ''Let's Stay Together'', ''What's Love Got to Do With It?'', ''Better Be Good to Me'' şi ''Private Dancer''.

În 1985 a câştigat două trofee la Galele Premiilor Muzicale Americane, iar după spectacol, alături de mulţi alţi interpreţi ai momentului, a înregistrat piesa ''We Are The World'', alături de mulţi artişti celebri, pentru a ajuta poporul etiopian. În acelaşi an, a primit trei premii importante: Premiul Grammy pentru cea mai bună interpretă pop (''What's Love Got to Do With It?''), Premiul Grammy pentru cea mai bună interpretă rock (''Better Be Good to Me'') şi Premiul pentru cea mai bună înregistrare (''What's Love Got to Do With It?'').

După succesul avut cu ''Private Dancer'', următorul album a apărut în 1986 - ''Break Every Rule'', care conţinea două hituri - ''Two People'' şi ''What You Get Is What You See'', urmat de un an de promovare cu apariţii TV, filmări de videoclipuri şi un nou turneu. Anul 1986 este şi anul apariţiei cărţii autobiografice intitulată ''Eu, Tina'', ce avea să facă subiectul unui film de succes câţiva ani mai târziu.

În 1989, lansează un nou album, pe care sunt incluse hiturile ''Simply the Best'', ''I Don't Wanna Lose You'' şi ''Steamy Windows''. În septembrie 1991, apare prima compilaţie cu cele mai mari hituri ale sale, ''Simply the Best'', ce ajunge pe primul loc la vânzări în 12 ţări. În 1993, apare un nou single, ''I Don't Wanna Fight'', care îi aduce două nominalizări la premiile Grammy şi poziţii fruntaşe în clasamentele din toată lumea. Tot în acelaşi an apare şi filmul biografic de mare succes ''What's Love Got to Do With It?'', în care rolurile principale le deţin Angela Bassett şi Laurence Fishburne.

În 1994, Tina se mută în Elveţia, iar în 1995 lansează hitul ''Goldeneye'', scris de Bono şi The Edge, extras pe single din coloana sonoră a primului film din noua serie James Bond, ce îl are în rolul principal pe Pierce Brosnan. În urma succesului se pregătesc înregistrările unui nou album pentru care lucrează cu faimosul producător Trevor Horn. ''Wildest Dreams'' apare în aprilie 1996, fiind precedat de single-ul ''Whatever You Want''. În vara aceluiaşi an urmează un nou turneu european.

Tina Turner a figurat, în 1996, în topurile americane cu două discuri single: "Missing You" şi "In Your Wildest Dreams". La sfârşitul anilor '90, Tina Turner a lansat multe duete de mare succes. Unul dintre ele, cu Eros Ramazotti, ''Cose Della Vita / Can't Stop Thinking of You'', a apărut pe albumul ''Best of'' al artistului italian, în 1997. A mai cântat în duet cu Sting şi cu Antonio Banderas, iar cântecele sunt incluse pe acelaşi album de mare succes, "Wildest Dreams". În concerte a făcut duete memorabile cu altă mare artistă - Cher.

În 1999, la împlinirea vârstei de 60 de ani, Tina e declarată vedeta cu cele mai sexy picioare, devansând-o pe Cindy Crawford. Artista anunţă că nu va mai susţine concerte pe marile scene ale lumii. În ultimul turneu întreprins s-au vândut bilete în valoare de peste 80 de milioane de dolari, pentru cele 118 show-uri ţinute. Ultimul spectacol susţinut de Tina Turner a avut loc în Anaheim, la 6 decembrie 2000, în faţa a peste 18.000 de persoane. Concertul reprezintă finalul unui capitol important al vedetei.

Albumul ''Twenty Four Seven'' a fost lansat după apariţia Tinei în spectacolul ''VH-1's Divas'' în anul 1999, marcând 25 de ani de carieră solo. A urmat prezenţa sa cu o melodie pe coloana sonoră a filmului de desene animate ''Brother Bear'', apărut la sfârşitul lunii octombrie 2003.

În ianuarie 2005, Tina începe un turneu în Statele Unite şi în Canada. Albumul său, "All the Best", s-a vândut în peste 25.000 de exemplare numai în Belgia, ceea ce i-a adus un Disc de aur.

În 2008, se reîntoarce pe scenă. La 68 de ani, Tina cântă alături de Beyoncé la ediţia cu numărul 50 a Annual Grammy Awards. În acelaşi an, a susţinut un concert în Rusia şi a efectuat un turneu în Kansas, dar a avut un concert şi la Caesar's Place în Las Vegas, alături de Cher.

În 2008-2009, Tina Tuner a efectuat un grandios turneu în America de Nord şi în Europa. Un an mai târziu, a participat la Swiss Award, unde a primit un trofeu. În 2012, a fost prezentă la Viena, unde a cântat, iar în 2013, s-a recăsătorit cu producătorul muzical german Erwin Bach.

În 2019, Tina Turner a luat parte la premiera musicalului "Tina" pe Broadway, alături de soţul ei, dar şi la premiera de la Hamburg a aceluiaşi spectacol.

Cele mai bune 10 piese ale Tinei Turner şi "secretele" din spatele lor

1. River Deep, Mountain High (1966)

Tina Turner a cunoscut succesul alături de primul ei soţ, Ike Turner, în 1960, dar recunoaşterea internaţională a venit abia 6 ani mai târziu când a început colaborarea cu producătorul Phil Spector. Deşi oficial laudele au fost culese de cei doi, între Spector şi Ike Turner au apărut divergenţe în studio. Tina a fost entuziasmată să lucreze alături de Phil Spector, mai ales după ce acesta a adus o orchestră în studio pentru a crea faimosul "zid de sunet". "Nu mai văzusem niciodată aşa ceva, decât în filme", scria Tina Turner în cartea sa autobiografică. Piesa a fost pe locul 3 în topurile din Marea Britanie, dar a dispărut rapid de pe radiourile americane. DJ-ii au considerat că piesa nu este "suficient de neagră" pentru a fi încadrată la genul blues şi nici "suficient de albă" pentru a fi încadrată la pop.

2. Proud Mary (1971)

Piesa a ajuns pe locul 4 în topul Billboard şi i-a adus Tinei un premiu Grammy. Peste ani, în 2005, Beyonce a ales să cânte această piesă pentru a celebra întreaga carieră a Tinei. În 2008, Tina Turner şi Beyonce cântau piesa, în duet, la premiile Grammy.

3. Nutbush City Limits (1973)

A fost piesa prin care Tina Turner şi-a prezent oraşul natal Tennessee. Melodia a reprezentat o amintire nostalgică a copilăriei tumultoase a artistei. La 3 ani după lansarea acestei piese Tina l-a părăsit pe Ike, sătulă de abuzurile la care fusese supusă ani întregi.

4. Let's Stay Together (1983)

Fără soţul şi omul care a lansat-o, Ike Turner, Tina a fost nevoită să înceapă practic de la zero. Momentul care avea să-i relanseze cariera de-o manieră şi mai impresionantă decât fusese până atunci a fost atunci când a cunoscut doi membri ai grupului englez de electro-pop Heaven 17. În studiorile din Marea Britanie, negativele s-au înregistrat folosind sintetizatoarele, nu o orchestră adevărată aşa cum Tina era obişnuită pe vremea când lucra cu Phil Spector. "Let's Stay Together" a fost primul hit al artistei care a rupt cu adevărat clasamentele din Marea Britanie, dovadă că a rezistat în Top 10 timp de un deceniu.

5. What's Love Got to Do With It (1984)

A fost piesa prin care Tina Turner şi-a consolidat statutul de vedetă internaţională, deşi iniţial a refuzat piesa. Artista a considerat că este o melodie "prea uşoară". A fost totuşi de acord să înregistreze piesa, dar a făcut-o în stilul ei, "cu o voce puternică şi în stil grav". Videoclipul piesei, filmat pe străzile din New York, a contribuit la instalarea piesei pe primul în topurile din SUA şi la premiile Grammy. A devenit, de asemenea, cea mai în vârstă femeie la acea vreme, 44 de ani, care ocupă primul loc în topuri cu un single.

6. Private Dancer (1984)

E piesa care a dat şi numele celui mai bine vândut album. Artista avea să recunoască peste ani că nu şi-a dat seama că melodia este despre o lucrătoare sexuală. "Cred că majoritatea dintre noi am fost în situaţii în care a trebuit să ne vindem într-un fel sau altul", spunea Tina Turner ulterior.

7. We Don't Need Another Hero (1985)

Tina Turner apare alături de Mel Gibson în celebrul film Mad Max. Piesa este o baladă clasică a anilor '80. Melodia a fost un nou hit al artistei. A ajuns pe locul 2 în topurile din SUA şi a obţinut o nominalizare la Grammy.

8. The Best (1989)

Piesa a fost scrisă pentru Bonnie Tyler, în 1988, dar cântăreaţa scoţiană nu a reuşit să impună melodia în topuri. Un an mai târziu, Tina a preluat piesa, a adăugat forţă vocală şi a transformat-o în unul din imnurile deceniului. Melodia este mai cunoscută ca "Simply the Best", dar această sintagmă este doar o parte a refrenului. Piesa a fost folosită în numeroase reclame de-a lungul timpului, iar liga australiană de rugby a folosit-o pentru a-şi promova competiţia.

9. Steamy Windows (1989)

O piesă pe care criticii, dar şi fanii au considerat-o a fi feministă. "Un număr încântător de riscant", scria presa vremii. În urmă cu câţiva ani, un interviu al actriţei Emma Watson a fost întrerupt preţ de câteva secunde după ce vedetei de la Hollywood i-a sunat telefonul. Tonul de apel era...Steamy Windows.

10. GoldenEye (1995)

Producătorii seriei James Bond au cerut-o în mod special pe Tina Turner pentru a asigura coloana sonoră a GoldenEye. A fost debutul lui Pierce Brosnan în seria "Bond". Coloana sonoră a fost scrisă de Bono şi The Edge de la U2. "După ce am făcut pas, am ştiut că de atunci încolo pot cânta orice", declara Tina Turner.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Cauza morții cântăreței Tina Turner a fost dezvăluită. Anunţul făcut de reprezentanţii legendarei artiste