Antena Meniu Search
x

Cazuri de pneumonie fără o cauză clară, investigate în Argentina: trei persoane au decedat

Trei persoane au murit şi alte câteva persoane din Argentina s-au îmbolnăvit după ce au dezvoltat pneumonie fără o cauză clară, a anunţat, vineri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, transmite CNN, citat de news.ro.

de Redactia Observator

la 03.09.2022, 07:51

Cazuri de pneumonie fără o cauză clară, investigate în Argentina: trei persoane au decedat
- Profimedia

Cazurile, apărute la opt lucrători din domeniul sănătăţii şi la un pacient, sunt legate de o clinică privată din San Miguel de Tucumán, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, pentru CNN. Un al zecelea caz, care este legat de acest grup, implică un bărbat în vârstă de 81 de ani cu probleme de sănătate subiacente, care este spitalizat în stare gravă şi este conectat la un ventilator, a raportat vineri Ministerul Sănătăţii din Tucumán.

"Trei dintre aceste cazuri au murit, trei sunt în prezent spitalizate, iar unul se află în izolare la domiciliu în stare stabilă", a declarat Jasarevic, adăugând că probele de caz au fost analizate pentru Covid-19, gripă şi hantavirus, dar toate au fost negative.  

Probele sunt în curs de analiză suplimentară

San Miguel de Tucumán este capitala provinciei agricole Tucumán din nord-vestul Argentinei. Unii dintre lucrătorii din domeniul sănătăţii şi cel de-al nouălea pacient au început să aibă simptome între 18 şi 22 august, a informat Ministerul Naţional al Sănătăţii din Argentina într-un comunicat de presă. OMS şi Organizaţia Panamericană a Sănătăţii au urmărit aceste rapoarte şi oferă sprijin autorităţilor argentiniene din domeniul sănătăţii care lucrează pentru a investiga focarul, a precizat Jasarevic.

Pe acelaşi subiect

"Cauza este în prezent investigată de autorităţile de sănătate publică şi toate [ipotezele] sunt explorate, inclusiv agenţi virali şi de altă natură", a scris Jasarevic. "Ministerul Sănătăţii din Argentina, precum şi autorităţile sanitare provinciale lucrează împreună pentru a investiga focarul. De asemenea, acestea desfăşoară acţiuni de depistare a contacţilor şi de control în clinica medicală legată de focar", a adăugat oficialul.  

Organizaţia Panamericană a Sănătăţii a transmis într-o declaraţie că persoanele care au murit aveau probleme de sănătate anterioare şi că niciunul dintre contactele lor apropiate nu a dezvoltat simptome. ”Este important să aşteptăm rezultatele investigaţiilor de sănătate publică înainte de a trage concluzii cu privire la natura bolilor”, a declarat Dr. Jake Dunning, cercetător senior în domeniul infecţiilor emergente şi cu consecinţe ridicate la Institutul de Ştiinţe Pandemice de la Universitatea din Oxford, într-o declaraţie distribuită de Science Media Centre din Marea Britanie.

"Grupul de cazuri raportate, deocamdată mic, de boli respiratorii acute severe inexplicabile din Tucuman, Argentina, este un eveniment viu şi investigaţiile sunt în curs de desfăşurare. Este de înţeles că va exista interes şi speculaţii cu privire la cauză, mai ales după ce toată lumea este agitată după evenimentele pandemice din ultimii doi ani, dar trebuie să aşteptăm cu adevărat rezultatul investigaţiilor clinice şi de sănătate publică, care sunt în curs de desfăşurare. Este posibil ca şi alte cazuri să fie identificate şi raportate în continuare, aşa cum se întâmplă adesea în cazul acestor tipuri de evenimente, dar asta nu înseamnă că acest eveniment este începutul unei noi pandemii", a spus el.

Dunning a precizat că legătura cu un anumit centru de sănătate ar putea sugera expunerea la un pacient cu o infecţie, dar ar putea însemna, de asemenea, expunerea la un agent de mediu sau la o toxină. "Argentina are multă experienţă în investigarea şi gestionarea focarelor de boli respiratorii acute severe, în special a celor cauzate de infecţii (de exemplu, gripa pandemică H1N1, COVID-19, infecţia cu hantavirus din Anzi), aşa că sperăm că acest grup va rămâne relativ mic, iar cauza de bază va fi identificată rapid", a adăugat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Cazuri de pneumonie fără o cauză clară, investigate în Argentina: trei persoane au decedat