Ce a pățit un patron din Londra care le-a oferit tututor angajaților același salariu, indiferent de vechime ori calificare
Când Calvin Benton și-a deschis compania de psihoterapie Spill, a avut ideea de a le plăti tuturor aceeași sumă de bani. El a crezut că ideea unui salariu unitar va aduce armonie echipei. Insă în mai puțin de un an de la implementarea lui, Calvin a fost forțat să abandoneze schema de salarizare.
- Dacă inițial schema de salarizare părea să-i mulțumească pe angajați, pe măsură ce compania a evoluat, lucurile s-au schimbat radical.
Potrivit lui Calvin Benton, compania a fost puternic zdruncinată de animozitățile apărute între salariați, pe motiv de vechime și expertiză în muncă.
„Ne-am dat seama că trebuie să fim atenți la forțele pieței”, spune Calvin. „Uneori, practicile tradiționale sunt acolo pentru un motiv”, spune Calvin Benton, pentru BBC.
Calvin a înființat Spill în Dalston, estul Londrei, pentru a oferi consiliere online și terapie angajaților companiilor. Îi ajută cu probleme precum depresia și stresul profesional.
Înființată în urmă cu doi ani și jumătate, firma are acum peste 100 de companii britanice în lista sa de clienți, 13 angajați cu normă întreagă și un număr de psihoterapeuți cu jumătate de normă prezenți în toată țara.
În ultimul an, vânzările companiei au crescut cu 40%.
„Am văzut o explozie a cererii. Acest lucru se datorează parțial presiunilor pe care oamenii le-au simțit, lucrând de acasă în timpul blocajelor. Mulți nu își pot lăsa munca deoparte la sfârșitul zilei și suferă de epuizare. Alții se luptă să fie motivați să lucreze ca atunci când sunt la birou”, a spus Calvin.
Egalitatea salarială i-a nemulțumit pe angajați, pe măsură ce compania a evoluat
Una dintre marile decizii pe care Calvin le-a luat atunci când a fondat compania a fost aceea de a plăti lui și colegilor săi un salariu egal.
„Au fost cinci oameni și toată lumea a contribuit cam la fel”, spune el.
"Așa că am încercat acest experiment în care am plătit fiecăruia dintre noi o sumă egală de bani - indiferent de experiență, indiferent de rol. Am vrut să contestăm modelul tradițional de plată. Am decis 36.000 de lire sterline pe an pentru toată lumea. Am calculat că era un salariu decent pentru Londra”, spune el.
Inițial, măsura a funcționat bine și a adus multă bunăvoință în cadrul echipei.
„Să spunem că ieșeam la un bar”, spune Calvin. "Nu a existat o problemă cu cine plătește sau dacă această persoană nu este plătită la fel de mult ca această persoană, deci poate managerul trebuie să plătească. Toată lumea a fost plătită la fel, deci a fost mult mai ușor în acele situații sociale”, a mai spus el.
Pe măsură ce compania a evoluat, Calvin a recrutat noi angajați, cum ar fi un dezvoltator de software, un agent de vânzări și lucrători de birou - și a decis să le ofere tuturor același salariu de 36.000 de lire sterline pe an. Atunci au început problemele.
„Dezvoltatorii de software sunt de obicei foarte solicitați și, de obicei, primesc un salariu mai mare de 36.000 de lire sterline pe an”, spune Calvin.
„Agenții de vânzări sunt plătiți în mod obișnuit la comision. Deci, nu a fost un model care să se potrivească în mod deosebit nici uneia dintre aceste două industrii”, a mai spus el.
Compania, copleșită de cererile pentru un loc de muncă
În același timp, Calvin a fost copleșit de cererile pentru un loc de muncă de 36.000 de lire sterline pe an pe care le făcea la mica publicitate.
„Ofeream mult mai mult decât alte locuri de muncă și o mulțime de oameni aplicau la noi pentru că doreau cu adevărat acest salariu ridicat, mai degrabă decât că doreau să muncească alături de noi pentru că ar fi crezut în misiunea companiei”, a spus Calvin Benton.
După aproape un an, Calvin a cedat în fața presiunii venite dinspre angajați și a eliminat sistemul de remunerare egală, înlocuindu-l cu o structură tradițională de remunerare, bazată pe vechimea în companie și expertiza tehnică.
"Cred că a fost o dezamăgire când experimentul a eșuat. Am vrut să facem ceva care să fie democratic și egalitar. Dar uneori practicile tradiționale sunt acolo pentru un motiv. Uneori nu trebuie să reinventăm matrița în toate", a declarat Calvin Benton.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰